Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Rojstni dan v Muzeju pošte in telekomunikacij!
V Polhovem Gradcu bomo za vas pripravili prav posebno rojstnodnevno dogodivščino v nadvse prijetnem okolju!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Dnevi fizike
TMS, Bistra pri Vrhniki

24. oktober 2017 ob 09:00, 25. oktober 2017 ob 09:00, 26. oktober 2017 ob 09:00, 27. oktober 2017 ob 09:00, 29. oktober 2017 ob 11:00

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.

Vodeni ogledi poskusov bodo potekali od torka, 23. 10.,  do petka, 26. 10., od 9.00 do 13.00 in v nedeljo, 28. 10. 2018 , od 11.00 do 18.00.

Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošteprogrami@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.  Dneve fizike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Dnevi fizike 2017

Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru bo predstavila serijo zanimivih poskusov s področij zvoka, optike in elektrike. Dokazali bodo, da je zvok valovanje, in predstavili princip delovanja akustične levitacije. Posebno pozornost bodo namenili tudi sipanju svetlobe in razlogom za rdečo barvo vzhajajočega ali zahajajočega Sonca. Nagovorili bodo lom svetlobe in nevidnost. Prikazali bodo tudi impresiven poskus imenovan Jakobova lestev:  z visokonapetostnim izvorom bodo med prevodnima žicama ustvarjali iskro, ki bo potovala navzgor.

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani  bo letos predstavljala eksperimente, povezane z obnovljivimi viri energije. Pri obnovljivih virih energijo črpamo iz procesov, ki neprestano potekajo v naravi: sončno sevanje, veter, vodni tokovi, plimovanje, geotermalni toplotni tokovi ter nastajanje biomase pri fotosintenzi. Obiskovalci si bodo lahko ogledali preproste modele naprav za zajemanje energije iz obnovljivih virov (npr. vetrna elektrarna, sončne celice …). Demonstratorji bodo pokazali, kako lahko te naprave pretvarjajo različne vrste energij med seboj, ter kako lahko trajnostno in na okolju prijazen način pridobivamo električno energijo, grejemo vodo ali opravljamo koristno delo.

Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo predstavila dva poskusa:
Kakšne barve je rumena?
Naše oči so skrivnosten organ. Da je bela svetloba sestavljena iz več barv, vemo iz mavrice, demonstratorji bodo prikazali, da lahko naše oči tudi pretentamo. Rumena ni vedno rumena, ali pač. Obiskovalci bodo spoznali zakaj in se pozabavali z barvami svetlobe iz okolice.
Kako hitro roko imam?
S preprostim elektronskim senzorjem sile, silomerom, ki ga imajo na voljo vse gimnazije, bomo merili hitrost roke. Obiskovalci bodo ugotavljali kdo ima hitrejšo roko in kako hitra je? Kako sploh iz merjenja sile določiti hitrost? Ali lahko rezultat preverimo?
 

V petek, 27. 10., se bo predstavil tudi  Tehniški šolski center Maribor.

 

Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošteprogrami@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.  Dneve fizike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

 V Galeriji si oglejte utrinke pretekle  prireditve.

 

Dnevi fizike 2014 foto: Neža Renko

 


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2354 / ta mesec: 83600 / skupaj: 20755750
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole