Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Gostovanje razstave Od vijaka do junaka v Zagrebu

4. oktober 2011 - 27. november 2011

Vabimo vas na ogled potujoče razstave Od vijaka do junaka, Josef Ressel v Tehniški muzej v Zagrebu (Savska cesta 18, Zagreb). Razstava je na ogled do 27. 11. 2011.

V letu 2007 je minilo 150 let od smrti Josefa Ressla, naprednega gozdarja in vsestranskega izumitelja češko-nemškega rodu in avstrijskega državljana, ki je služboval v Sloveniji, na Hrvaškem in v Italiji.

V spomin na njegovo življenje in delo smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki 1. junija 2007 odprli razstavo o Josefu Resslu Od vijaka do junaka, ki smo jo uresničili v okviru mednarodnega sodelovanja številnih institucij in strokovnjakov. Razstava je bila na ogled do 3. decembra 2007 v  Tehniškem muzeju Slovenije. V letu 2008 je razstava gostovala v Muzeju premogovništva (Velenje),  v Galeriji Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki) in Gornjesavskem muzeju Jesenice (Kosova graščina), v letu 2009 pa smo pričeli z gostovanjem v tujini.

 

Josef Ressel

 

 

Potujoča razstava Tehniškega muzeja Slovenije o Josefu Resslu                                   

Josef Ressel se je rodil leta 1793 v češkem mestu Chrudim, umrl pa je leta 1857 v Ljubljani. Njegov največji in najbolj znani izum, ki ga je izpeljal od začetne zamisli do praktične uporabnosti, je ladijski vijak. Vendar s tem njegovo delo še zdaleč ni izčrpano, saj bi težko našli panogo tehnike, v kateri ni deloval. Ukvarjal se je z izboljšavami tal in si zamislil, kako bi egiptovske puščave z namakanjem lahko postale plodne. Kot gozdar je po Sloveniji in Istri uvajal napredno gospodarjenje in si prizadeval za pogozdovanje Krasa.
Poleg delovanja na področju gozdarstva in lesarstva je velik del svoje izumiteljske dejavnosti posvetil energetiki in prometu. Posegel je tako rekoč na vsa področja tedanje tehnike, od rudarstva in metalurgije, do kemije, gradbeništva, agroživilstva in vojne tehnike. Josef Ressel pa ni bil le vsestranski izumitelj, temveč je bil tudi človek »veselega duha, milega srca in svojim znancem odkritosrčen prijatelj«, njegov značaj opisujejo v Novicah leta 1858. »Ljubil je ves svet, nikjer ni hrepenel po dobičku, ker sebičnosti ni poznal, in to je tudi vzrok, da je nepoznan živel in nepoznan umrl.«
Na razstavi je prikazano življenje, predvsem pa vsestransko delovanje Josefa Ressla. Prva polovica 19. stoletja je čas velikih sprememb na vseh področjih, zato smo kot uvod v razstavo skušali to obdobje zajeti z najpomembnejšimi mejniki v kratki video projekciji. Resslovo ustvarjalnost in inovativnost smo osvetlili s predmeti – modeli njegovih izumov -  ki smo si jih za to priložnost sposodili iz Tehniškega muzeja z Dunaja, Nacionalnega tehniškega  muzeja iz Prage, Pomorskega muzeja Sergej Mašera iz Pirana ter iz zasebne zbirke Janka Samse. Za potujočo razstavo smo nekaj sposojenih predmetov zamenjali z maketami, nekaj predmetov iz Nacionalnega tehniškega  muzeja iz Prage pa bo tudi sedaj na ogled. Tako si je moč ogledati modele ladijskih vijakov, teleprinterja, naprave za plovbo proti rečnemu toku cestnega vozila na parni pogon, vetrne naprave in seveda znamenite ladje Civetta. Na ogled je tudi izredno zanimiva letalna naprava na parni pogon, ki jo je začel razvijati Josef, avtorska zaščita pa je uspela njegovemu sinu Henriku.  Kako pa pravzaprav deluje ladijski vijak, obiskovalci lahko spoznajo preko delujočega modela, ki ga je izdelalo podjetje Lambda. Ker je priznanje in slavo za svoja prizadevanja dobil šele po smrti, smo razstavo poimenovali Od vijaka do junaka.
Razstavo je pripravil dr. Sandi Sitar, profesor umetnostne zgodovine in doktor zgodovinskih znanosti, s sodelavci iz Tehniškega muzeja Slovenije. Nastala je v sodelovanju z Nacionalnim tehniškim muzejem v Pragi, Tehniškim muzejem na Dunaju, Mestno občino Chrudim, Regionalnim muzejem v Chrudimu, Pomorskim muzejem iz Trsta, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« iz Pirana , Šolskim centrom Ljubljana in podjetjem Lambda.
Razstavo so spremljala številna predavanja o Resslu in njegovem času ter delavnice, namenjene tako odraslim kot tudi otrokom in šolam. Ob tej priložnosti je Tehniški muzej Slovenije izdal tudi knjigo o Resslovem življenju in delu. 
Celoten projekt je finančno podprlo Ministrstvo RS za kulturo.

 

KNJIGA OD VIJAKA DO JUNAKA TER DODATNE AKTIVNOSTI ZA ODRASLE IN OTROKE

Ob tej priložnosti je TMS izdal tudi knjigo Od vijaka do junaka, ki govori o Resslovem življenju in delu. Avtorji kataloga so: dr. Sandi Sitar, mag. Vladimir Vilman, mag. Boris Brovinsky in dr. Miroslav Sambolek. Na voljo je v muzejski trgovini (15€), lahko pa jo naročite preko telefona 01/750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.is

Pri projektu so sodelovali:


Avtor: dr. Sandi Sitar

Soavtor: mag. Vladimir Vilman

Avtorji spremnega kataloga: dr. Sandi Sitar, mag. Vladimir Vilman, mag. Boris Brovinsky, dr. Miroslav Sambolek

Vodja projekta: Irena Marušič

Oblikovanje in postavitev: Miha Turšič

Prevod in lektura: Melita Silič

Glasba: Jakob Lorber, Des Gatten Klage (Soprogova tožba); Tomaž Lorenc, violina; Alenka Šček-Lorenz, klavir; Anton Jurca, glasbeni producent; Branko Škvajnar, tonski mojster; Arhiv Radio Slovenija, podjetje Lambda

 

ladijski vijak

letalna naprava

češki zunanji minister g. Scwarzenberg na razstavi

 


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 186 / ta mesec: 476503 / skupaj: 19975203
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole