Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
ICYDK: Če slučajno še ne veš
Vsebinsko se projekt navezuje na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu. Mlade osveščamo o intelektualni lastnini in skušamo vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje ter posledično ravnanje.
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Stalna razstava Kolesje napredka IMV v Novem mestu

15. junij 2012 - ...

Razvoj Industrije motornih vozil Novo mesto sega v leto 1954, ko so v podjetju Motomontaža začeli sestavljati DKW dostavna in osebna vozila. Leta 1958 so uresničili povsem lastno konstrukcijo dostavnega avtomobila, spremenili ime podjetja v Industrija motornih vozil (IMV), pozneje pa uvedli izdelavo počitniških prikolic Adria, namenjenih predvsem izvozu. Proizvodnja osebnih avtomobilov je dosegla evropsko raven leta 1972 v sodelovanju s tovarno Renault.
Podjetje IMV se je razvilo v tri velike dobre tovarne: Revoz d.o.o., ki naredi več kot 200.000 avtomobilov na leto, Adria mobil d.d., ki razvija in izdeluje počitniške prikolice, avtodome in mobilne hišice, in TPV, ki razvija in izdeluje pomembne avtomobilske sklope in lahke tovorne prikolice.
Klub prijateljev IMV je bil ustanovljen pred desetimi leti z namenom, da bi širši javnosti predstavil razvoj avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. Muzejska zbirka IMV, knjiga Povest o velikanu pod Gorjanci in trije filmi o IMV avtorja Marjana I. Moškona ter spominsko obeležje zaslužnemu generalnemu direktorju IMV Juriju Levičniku so najpomembnejši sadovi njihovih prizadevanj.
Klub prijateljev IMV je v sprejel izziv Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in v sklopu mrežnega razstavnega projekta Uf, industrija! na razstavi Kolesje napredka IMV pripravil prikaz razvoja oblikovanja v IMV in v njenih naslednicah. Razstava prikazuje razvoj osebnih in dostavnih avtomobilov ter počitniških prikolic in avtodomov od leta 1954 do 2012, poleg tega pa tudi vrsto drobnih predmetov, znakov, prospektov, tehnično dokumentacijo, tovarniška glasila, kataloge in makete. Razstavljena so tudi restavrirana vozila iz proizvodnje IMV in njenih treh naslednic.

Pri tem smo z nudenjem strokovne pomoči pri zbiranju, restavriranju in predstavljanju gradiva sodelovali sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije.
 

Razstavo si lahko ogledate na naslovu: Muzejska zbirka IMV, Drgančevje 12, Novo mesto.

Zbirka IMV Zbirka IMV Zbirka IMV

Tloris:

Zbirka IMV


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2687 / ta mesec: 83933 / skupaj: 20756083
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole