Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Rojstni dan v Muzeju pošte in telekomunikacij!
V Polhovem Gradcu bomo za vas pripravili prav posebno rojstnodnevno dogodivščino v nadvse prijetnem okolju!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Evropski projekt Work with Sounds/Delaj z zvoki

1. september 2013 - 30. september 2015

Tehniški muzej Slovenije skupaj s partnerji iz petih evropskih držav (Švedska, Poljska, Finska, Belgija, Nemčija) sodeluje v projektu Work with Sounds; Delaj z zvoki, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije, program Kultura. Projekt traja od septembra 2013 do septembra 2015.
Zvok je nepogrešljiv del našega dela in vsakdanjega življenja. Vedno je tu, pa če ga opazimo ali ne. Predstavlja pomemben vidik, ko želimo doživeti, raziskati, obnoviti in razumeti različne pokrajine, okolja in kulturno dediščino. Zato moramo zvoke iz različnih delov Evrope posneti in jih ohraniti, da bi lahko preučevali in poglobili naše razumevanje zgodovine, učili o njej in omogočili mladim iz vse Evrope, da odkrivajo evropsko zgodovino industrijske družbe na nove in vznemirljive načine.
Posebej težko je najti zgodovinske zvoke. Najpogosteje so ohranjeni v zvočnih zapisih v filmih, na radiu in televiziji. V njih najdemo zgodovinske zvoke, povezane z delom in vsakdanjim življenjem, vendar jih ne moremo izolirati in znova uporabiti. Zato potrebujemo ločene zapise bolj specifičnih zvokov, s katerimi lahko poustvarimo zgodovinska okolja ali nove »zvočne pokrajine«, npr. zvok stare mehanične delavnice ali drugega okolja, ki ni bilo nikoli zvočno posneto. Slike nam povedo, kakšna so bila videti taka okolja – kako pa so bila slišati?
Zvoke potrebujemo, ko »oživljamo« zgodovino za izobraževalne namene v šolah in muzejih. Hkrati je zvok pomemben del umetniškega dela, performansov, glasbe, različnih medijskih in drugih produkcij. Prav tako po vsej Evropi narašča zanimanje za stara industrijska okolja in opuščene industrijske obrate, tovarniške hale ipd., s katerimi se ukvarjajo urbane subkulture, kot so urbanistični raziskovalci, pa tudi vse več inovativnih umetnikov, ki pri svojem ustvarjanju uporabljajo nove medije.
V projektu Work with Sounds sodeluje šest evropskih muzejev: Muzej dela, Švedska (koordinator); Muzej dela Werstas, Finska; Tehniški muzej Slovenije; Vestfalski industrijski muzej, Nemčija;  Bruseljski muzej dela in industrije, Belgija; Muzej za komunalni inženiring, Poljska. Večina projektnih partnerjev je že sodelovala v evropskih projektih, nekaj pa jih je tudi že delalo skupaj na istem projektu.
V projektu razvijamo podatkovno bazo zvokov (www.workwithsounds.eu), ki jih ustvarja, snema in dokumentira usposobljeno muzejsko osebje. Vsak zvok je opisan, tako da uporabnik ve, da ima prave in relevantne podatke o zvoku, njegovem izvoru in okoliščinah, v katerih je bil posnet. To pomeni, da zvoki dobijo nekakšen »pečat muzejske kakovosti«.
Cilj projekta je zbrati zvoke iz zgodovinskih delovnih okolij v Evropi in ustvariti javno dostopno bazo podatkov. Skupno želimo zbrati 600 zvokov, sto iz vsake sodelujoče države. Zvoki bodo pretežno rekonstruirani na osnovi zbirk iz zgodovinskih delovnih okolij, kot so muzeji dela in podobne zbirke, poskušali pa bomo tudi »ujeti« čim več zvokov iz delovnih okolij, ki naglo izginjajo.
Poudarek je predvsem na »ogroženih« zvokih, ki so bili nekoč del naših življenj, danes pa so zaradi spremembe delovnih okolij utihnili. Skrajni čas je, da začnemo ohranjati ta del zgodovine in nematerialne kulturne dediščine, dokler ga še lahko. To lahko naredimo samo v sodelovanju z ljudmi, ki vedo, kako poustvariti zvoke in kako uporabiti orodja, tehnike in stroje v teh okoljih.
Posebna ciljna skupina projekta so mladi, zato bodo muzeji sodelovali s šolami. Istočasno pa so zvoki zlahka in zastonj dostopni posameznikom, skupinam in organizacijam, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi kulturnimi in izobraževalnimi dejavnostmi. Posnetki so prosto dostopni za nekomercialne in komercialne uporabnike pod licenco Creative Commons Attribution 4.0 International License z namenom, da bi se uporabili pri šolskem delu, na razstavah, medijskih produkcijah, umetniških delih ter novih in inovativnih projektih.

Predstavitev projekta, ki smo jo pripravili za sestanek Sekcije za tehniško dediščino (16.1.2013, TMS Bistra)

Spletna stran projekta: www.workwithsounds.eu

V okviru projekta smo pripravili spletne knjižice: Naj se sliši delo

Partnerji:

Muzej za komunalni inženiring
Museum of Municipal Engineering in Krakow
Krakow, Poland
www.museums.krakow.travel/en

Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki, Slovenija
Technical Museum of Slovenia, Bistra near Vrhnika , Slovenia
www.tms.si

Vestfalski industrijski muzej
LWL-Industriemuseum, Dortmund, Germany
www.lwl.org/LWL/Kultur/wim/portal

Finski muzej dela Werstas, Tampere, Finska
The Finnish Labour Museum Werstas, Tampere, Finland                                    
www.werstas.fi

Bruseljski muzej dela in industrije
La Fonderie. Musée bruxellois de I´industrie et du travail, Brussels, Belgium
www.lafonderie.be

Muzej dela, Norrköping, Švedska
Museum of Work, Norrköping, Sweden                                                                    
www.arbetetsmuseum.se

Projekt podpirajo:

Kultura logoin Logo MK


Izvedba projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije, program Kultura (2007-2013). Vsebina je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 8342 / ta mesec: 568041 / skupaj: 16699831
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole