Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Izid knjige Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah

Ljubljana, prestolnica Slovenije, ki slovi predvsem po zgodovinskih in kulturnih spomenikih, je bila tudi obrtno in industrijsko mesto z nekoč zelo razširjenim tekstilstvom in oblačilstvom. Knjižica Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah razkriva zgodovino obeh dejavnosti v Ljubljani. Seznani nas z nekdanjimi cehi, obrtnik in manufakturami, pa tudi z obrtjo v 20. stoletju. Popelje nas skozi zgodovino znanih ljubljanskih tekstilnih tovarn, trgovskih podjetij, tekstilnih trgovin in nakupovalnih središč, združenj, društev in ostalih organizacij tekstilcev in modnih oblikovalcev, tekstilnih medijev, izobraževanja s področja tekstilne tehnologije in oblikovanja ter odmevnih tekstilnih in modnih razstav ter prireditev. Ljubljana je prikazana kot središče tekstilnega dogajanja od srednjega veka do danes. In četudi so številne sledi te čudovite tekstilne in oblačilne dejavnosti – ki nikoli ni in ne bo »umrla« – že zabrisane, nas nanje še danes spominjajo številne malenkosti, kot so poimenovanja ulic, tekstilna imena, kratice, kipi in druge zanimivosti, ki so jih avtorice Urška Stankovič Elesini, Estera Cerar (Tehniški muzej Slovenije) in Alenka Pavko Čuden poiskale in predstavile v Tekstilnih poteh po ljubljanskih ulicah. Nekatere zanimivosti si lahko ogledate s potepom po Ljubljani poti, ki je označena na zemljevidu v knjižici.

Knjižica, ki jo je oblikovala Barbara Blaznik, je opremljena s slikami iz arhiva Tehniškega muzeja Slovenije, Oddelka za tekstilstvo, osebnih zbirk tekstilcev in tekstilk ter fotografijami Jureta Ahtika. Publikacija temelji na številnih pisnih in ustnih virih, ki so bili posebej dragoceni v primerih, ko o nekaterih podjetjih, dogodkih in organizacijah ni bilo zapisov. Monografija je z delno spremenjeno obliko in vsebino izšla tudi v angleškem jeziku pod naslovom Textile Trails in the Streets of Ljubljana.

Izdal jo je Oddelek za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, izdajo pa je sofinancirala Mestna
občina Ljubljana.

Knjižico lahko naročite:

po telefonu: 01 200 32 00, 01 200 32 72
preko e-pošte: diana.gregor@ntf.uni-lj.si
Cena knjižice: 30,00 €
 


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2697 / ta mesec: 83943 / skupaj: 20756093
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole