Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Virtualna razstava S tehniko do zdravja

5. januar 2015 - ...

Občasna razstava S tehniko do zdravja je bila na ogled od 7. 5. 2013 do 3. 12. 2014 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Sedaj si jo lahko ogledate na spletu.

Z razstavo, ki smo jo poimenovali S tehniko do zdravja, Prispevek slovenskih znanstvenikov k razvoju medicine, želimo javnosti na poljuden način približati dosežke slovenskih znanstvenikov, ki so bili dolga leta na nekaterih področjih biomedicinske tehnike med vodilnimi v svetu. Predstavljamo najvidnejše znanstvenike in njihove dosežke, uporabnost v medicini, pa tudi, kaj je posamezno odkritje pomenilo v svetovnem merilu.

Za ogled razstave GPix360° kliknite na spodnjo sličico:Osrednji del razstave je namenjen razvoju in dosežkom na področju funkcionalne in terapevtske električne stimulacije, z dosežki katere so bili slovenski znanstveniki v 80. letih vodilni v svetu. Posebno poglavje je namenjeno robotiki – napravam, ki uspešno pomagajo pri rehabilitaciji gibalno prizadetih bolnikov. Poleg navedenega se obiskovalci seznanijo z elektromiografijo, spoznajo slikovne metode v diagnostiki s poudarkom na  slikanju z magnetno resonanco ter najnovejše dosežke slovenskih znanstvenikov na področju zdravljenja rakavih obolenj z elektrokemoterapijo.

Na razstavi si je mogoče ogledati vrsto zanimivih predmetov: elektronski mikroskop, ki ga je razvil profesor dr. Aleš Strojnik, preprosti leseni rentgen, umetna pljuča, ki so  v 50. letih preteklega stoletja omogočala dihanje bolnikom z otroško paralizo, napravo za zunajtelesni krvni obtok, ki so jo po drugi svetovni vojni,  ko so bile možnosti za uvoz dragih medicinskih aparatov zelo omejene, po navodilih dr. Košaka izdelali v nekdanji Avtoobnovi v Ljubljani. Poleg teh unikatnih aparatur so predstavljene nekatere naprave, ki so jih v preteklosti serijsko izdelovali v Gorenju. Razstavo smo popestrili z dokumentarnimi filmi, ki smo jih pridobili na RTV Slovenije, in intervjuji, ki smo jih posneli za namen razstave z znanstveniki, ki so sodelovali pri projektih. Filmsko gradivo dodatno pojasnjuje vlogo in pomen posameznih dosežkov slovenske znanosti v svetovnem merilu in tudi pomen teh dosežkov v medicini.

Od 3. julija 2013 smo razstavo dopolnili še s hrvaškim prispevekom k razvoju stimulacije srčne mišice. Hrvaški zdravniki in znanstveniki so bili prvi, ki so v bolniku vsadili srčni , na tem področju pa so tudi aktivno prispevali k svetovnemu razvoju. Razstavljene srčne spodbujevalnike in defibrilatorje je zbral prof. dr. Ratko Magjarević s Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu in so jih v sodelovanju s Tehniškim muzejem iz Zagreba predstavili na večji tematski razstavi z naslovom Što to tamo kuca.

 

Razstavo je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo.


Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Društvom za medicinsko in biološko tehniko Slovenije, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije - Soča, Inštitutom za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra Ljubljana, Onkološkim inštitutom Ljubljana, Institutom Jožef Stefan, Inštitutom za zgodovino medicine, Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo Univerze v  Zagrebu, Tehniškim muzejem iz Zagreba in drugimi.


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 13243 / ta mesec: 428795 / skupaj: 19334891
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole