Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
ICYDK: Če slučajno še ne veš
Vsebinsko se projekt navezuje na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu. Mlade osveščamo o intelektualni lastnini in skušamo vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje ter posledično ravnanje.
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Muzejska pot Dotakni se!
Muzej pošte in telekomunikacij

19. november 2015 - ...

Stereotipi o muzejih, kjer je vse na ogled le »od daleč« se že kar nekaj let podirajo. Pasivni eksponati se spreminjajo v aktivne. Lahko jih tipamo, občutimo, vonjamo, pa tudi slišimo. Preko čutov in domišljije se spustimo v spoznavanje zgodovine. V takšnem svetu lahko uživajo vsi obiskovalci muzejev.
V Muzeju pošte in telekomunikacij je na otip kar nekaj zanimivih eksponatov, skozi katere lahko obiskovalci spoznavajo zgodovino. A to za nas ni dovolj. Odločili smo se, da skozi otip in zvok še bolj približamo zgodovine pošte in telekomunikacij ne le videčim, temveč tudi slepim in slabovidnim. V sodelovanju z doc. dr. Rašo Urbas, izr. prof. dr. Urško Stankovič Elesini, mag. Matejem Pivarjem in študentko Pio Anžel s Katedre za informacijsko in grafično tehnologije (UL, NTF) ter doc. dr. Aksinjo Kermauner, tiflopedagoginjo, smo začeli s projektom, v katerem smo razvijali načine tiskanja tipnih elementov s klasičnimi tehnikami tiska, kot sta sitotisk in kapljični tisk, pri tem pa uporabili posebne barve, s katerimi smo dosegli ustrezne višine tipnih elementov. Na ta način smo izdelali napise v brajici in izdelali zanimive eksponate, primerne tipanju (rotulus, znamka verigarja, …). Dodali smo zvočne efekte, (kurir, ki prebere besedilo). Poleg omenjenega smo v obeh nadstropjih dodali tipna zemljevida za lažjo orientacijo izdelana v 3D tehniki tiska ter uredili talne oznake.
Posamezne prilagoditve smo razvijali in se zraven učili. Učenje pa pomeni odkrivanje novih možnosti. Iz majhnih so tako nastale velike ideje, ki jih želimo v nadaljevanju uresničiti ter s tem postati še bolj prijazni do tistih, ki zgodovino ne morejo opazovati skozi vid, lahko jo pa začutijo skozi otip, vonj, sluh.

Skupaj smo ustvarili prvi slovenski taktilni muzej, ki je v celoti prilagojen slepim in slabovidnim. Muzej pošte in telekomunikacij se je tako pridružil slabi deseterici vseh taktilnih muzejev v Evropi.


Avtorji razstave
Estera Cerar, Ajda Kozjek, Raša Urbas, Urška Stankovič Elesini, Pia Anžel, Aksinja Kermauner, Matej Pivar

Zahvala
Za nasvete in izdelavo tipnih elementov s pomočjo kapljičnega tiska se zahvaljujemo podjetju Grec d.o.o.

Načrt prostorov prilagojen slepim in slabovidnim
Foto: Urška Stankovič Elesini

Igra spomin in njena avtorica Ines Skol
Foto: Ajda Kozjek

Pošlji sporočilo z Morsovim telegrafom in teleprinterjem
Foto: Urška Stankovič Elesini

Povečana znamka Verigarja,
ki je primerna tudi za otip
Foto: Urška Stankovič Elesini

 


 
 


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 17264 / ta mesec: 464844 / skupaj: 19963544
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole