Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Dogodki - Občasna razstava: Supersvetloba - Super svjetlost

25. januar 2018 - 7. februar 2018

Laser je v dobri polovici stoletja po odkritju korenito posegel v številna področja človeškega življenja in dela. Manj znano je dejstvo, da so pri razvoju laserja in njegovih številnih aplikacij pomembno vlogo odigrali tudi slovenski strokovnjaki. Z razstavo želimo predstaviti začetke in razvoj laserske tehnologije v Sloveniji, številne izdelke in področja njihove uporabe, izvedeli pa boste tudi, kako laser deluje ter spoznali bogato zgodovino proizvodnje laserjev in laserskih naprav v Sloveniji.

 V prvem obdobju je razvoj potekal predvsem v okviru Iskrinega Centra za elektrooptiko pod vodstvom dr. Zvonka Krevlja.
Le štiri leta po prvem laserju na svetu je v stavbi na Tržaški cesti 2 v Ljubljani, kjer je danes sedež uprave TMS, zasvetil prvi doma izdelani laser. Sledil je bliskovit razvoj laserjev in laserskih naprav za uporabo v vojski, medicini, telekomunikacijah in industriji. Veliko naprav, katerih  razvoj in proizvodnja sta bila plod lastnega znanja, je sodilo v sam svetovni vrh. Po burnem dogajanju po osamosvojitvi je podjetju z novim imenom Fotona  uspelo v hudi konkurenci preživeti in danes sodi med vrhunske proizvajalce medicinskih laserjev.

Na razstavi imenovani Super svjetlost, ki je povzetek razstave Supersvetloba, so iz izvirne razstave v Bistri na ogled samo eksponati v lasti TMS ter dva, ki smo ju pridobili v zadnjem letu in sta vezana na optične komunikacije.Na ogled so hologrami iz 70. let prejšnjega stoletja, tj. tridimenzionalne fotografije, ki jih je mogoče izdelati s pomočjo posebne svetlobe, kakršno oddajajo samo laserji. Tudi v holografiji so se slovenski raziskovalci uvrščali v svetovni vrh, vendar je bil program zaradi pomanjkanja tržno zanimivih proizvodov ukinjen.
Tehniški muzej Slovenije že od leta 2006, ko je ob 150-letnici rojstva Nikole Tesle na Reki prvič gostovala njegova razstava Ukročena elektrika, tesno sodeluje z ZTK Reka (Zajednica za tehničku kulturu) in vsako leto pripravi razstavo v prostorih PPMHP (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja).

Razstava je na ogled od 25. 1. do 7. 2. 2018 v odpiralnem času Pomorskega in zgodovinskega muzeja Hrvaškega primorja na Reki.

 

Avtor razstave: dr. Orest Jarh
Sodelavci: Ajda Kozjek, dr. Romana Erhatič Širnik, Barbara Grilc, Urša Vodopivec
Strokovni sodelavci: Jože Petkovšek, dr. Alenka Rožaj Brvar, Tadej Špenko, dr. Erik Vrenko, Matjaž Drenik, Niko Tršan, Ana Švajger, dr. Martin Premk, dr Bojan Jenko
Oblikovanje: Minka Prajnc Šarler
Prelom in priprava za tisk: Oblikoteka
Ilustracije: Maša Kozjek
Jezikovni pregled in angleški prevod: Melita Silič
Priprava eksperimentov: Jože Petkovšek, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (prof. Boštjan Batagelj), Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (prof. Rok Petkovšek)
Tisk: Altos d.o.o.
Programiranje: dr. Orest Jarh
Eksponati: Vojaški muzej Slovenske vojske, Fotona d.o.o.
Filmsko gradivo: Arhiv RTV Slovenija
Slike: Arhiv TMS, Marjan Smrke.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

 

     
     

  


   
Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 481 / ta mesec: 365083 / skupaj: 18578157
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole