Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Rojstni dan v Muzeju pošte in telekomunikacij!
V Polhovem Gradcu bomo za vas pripravili prav posebno rojstnodnevno dogodivščino v nadvse prijetnem okolju!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Spoznavanje razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem

Vabimo vas, da vključite v vaše šolske in študijske programe ogled in spoznavanja razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. Muzejska zbirka se nahaja v Drgančevju v Novem mestu. Zbirka je zanimiva za obiskovalce in poslovne partnerje iz vseh krajev Slovenije in tujine. Muzejska stroka je enotna, da je zbirka IMV pomembna tako iz lokalnega kot nacionalnega vidika. Prikazuje zgodovino avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem, ki je ključno vplivala na življenje v celotni regiji, še vedno pa ima velik vpliv na razvoj celotnega gospodarstva in pomeni promocijo uspešnih proizvodov v Sloveniji po vsem svetu.

Ogled muzejske zbirke traja dve pedagoški uri. Prepričani smo, da bodo v tem času obiskovalci dodobra spoznali razvoj avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. V prihodnje bo za posamezne skupine na voljo  tudi poglobljeno strokovno spoznavanje avtomobilov in prikolic, v muzeju pa je že sedaj možno izvesti tudi izobraževanje.

Muzejska zbirka je za obiskovalce odprta vsako soboto od 10.00 do 12.00 ure, skupinski ogledi pa so možni tudi med tednom, dopoldne ali popoldne, po predhodni najavi in dogovoru. Kontaktna oseba je g. Vojko Grobovšek, tel. 031 819 988.


Pred 12 leti so v Novem mestu ustanovili Klub prijateljev IMV (Industrija motornih vozil) z namenom, da javnost ponovno spomnijo in ji predstavijo razvoj avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. V ambiciozno zastavljenem programu dela je Klubu prijateljev IMV do sedaj uspelo:

•    Postaviti muzejsko zbirko IMV v Drgančevju:
Klub prijateljev IMV, Mestna občina Novo mesto, Univerzitetno središče Novo mesto, Tehniški muzej Slovenije (TMS), Revoz d. d., Adria Mobil, d. o. o., TPV d. d., Dolenjski muzej in Šolski center Novo mesto smo leta 2008 podpisali Pismo o nameri za ustanovitev in postavitev Muzejske zbirke razvoja avtomobilske in prikoličarske industrije na Dolenjskem. V nadaljevanju smo MO Novo mesto, TMS in Klub prijateljev IMV, Ministrstvu za kulturo predstavili zamisel o vsebini muzejske zbirke. S pomočjo ministrstva in TMS je klub IMV pridobil status društva javnega pomena, kar je omogočilo pridobitev dodatnih finančnih sredstev na dveh razpisih Ministrstva za kulturo. Za izvedbo prve faze muzejske zbirke je bilo poleg tega ključnega pomena zelo tvorno sodelovanje vodstva in strokovnih sodelavcev TMS. S skupnimi močmi smo najprej izdelali koncept zagotavljanja ustreznih pogojev za razstavne eksponate, restavriranju zbranega gradiva in muzeološki zasnovi razstav pa predstavlja temelj, na katerem je zrasla današnja muzejska zbirka. Poleg tega je v zbirko vključenih še nekaj restavriranih vozil iz zbirk TMS.
Dijaki Šolskega centra Novo mesto so praktično osvajali nova znanja in v svojih učnih delavnicah ob skrbnem nadzoru restavratorjev TMS, strokovnjakov in mentorjev restavrirali nekaj vozil. Potrebno delo številnih članov Kluba prijateljev IMV pri nastajanju zbirka je bilo ves čas zelo zavzeto in povsem prostovoljno.
Tako smo z združenimi močmi 15. 11. 2011 odprli 1. fazo muzejske zbirke, ki je vsebovala 6 dostavnih vozil, 4 prikolice, 10 osebnih avtomobilov, sedeže TPV in predstavitveno učilnico, v kateri si obiskovalci lahko ogledajo film o IMV. Predstavljene so tudi osebnosti, ki so bili nosilci našega razvoja prikolic, dostavnih in osebnih avtomobilov.
V nadaljevanju smo dopolnjevali zbirko z dostavnimi in osebnimi avtomobili, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnje.

Več o razstavi Kolesje napredka

•    Postaviti razstavo Kolesje napredka – Uf, industrija, v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012:
Razstavo, ki dopolnjuje muzejsko zbirko, smo predstavili javnosti 15. junija 2012. V posebno preurejenem prostoru je prikazano oblikovanje celostne podobe podjetja IMV in v nadaljevanju razvoj podobe njenih naslednic. Tudi pri postavitvi tega dela zbirke sta TMS in Mestna občina Novo mesto nudila pomoč in podporo, projekt pa je bil finančno podprt s strani Ministrstva za kulturo v okviru projekta Uf, industrija pri EPK Maribor. Ves čas nastajanja zbirke so dejavnost finančno in tehnično podpirali Revoz, Adria Mobil, TPV in številna druga podjetja iz Dolenjske.
V letu 2013 je bil prav ravno tako s pomočjo Ministrstva za kulturo izveden projekt »Predstavitev prikolic in avtodomov v muzejski zbirki IMV«, s katerim je bila zbirka dopolnjena s prikolicami, avtodomom in mobilno stanovanjsko hišico.

Poleg pripave muzejske zbirke je Klubu prijateljev IMV upselo še:

•    Izdati knjigo (monografijo) Povest o velikanu pod Gorjanci, 60-minutni film Povest o velikanu in 18- minutni film o Juriju Levičniku z naslovom Vsakemu Podgurcu svoj kos kruha.  Knjiga in filma prikazujejo razvoj dostavnih vozil, prikolic, avtodomov in osebnih vozil od leta 1954 do 1989, v nadaljevanju pa razvoj podjetij naslednic Revoz, d. d., Adrie Mobil, d. o. o. in TPV d. d. Novo mesto.
•    Poimenovati cestno vpadnico v Novo mesto po velikem graditelju avtomobilske in prikoličarske industrije, Juriju Levičniku.
•    Postaviti spominsko obeležje generalnemu direktorju IMV Juriju Levičniku, pred nekdanjo upravno stavbo IMV, danes TPV d. d. Novo mesto.

Vljudno vabljeni na ogled Muzejske zbirke IMV in na razstavo Kolesje napredka IMV-Uf, industrija« v okviru EPK Maribor.   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 17440 / ta mesec: 524085 / skupaj: 20022785
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole