Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Razglednice elektrarn

Razglednice elektrarn   (tekstovna verzija)

Vseh razglednic, ki prikazujejo elektrarne na Slovenskem, je šest. Večinoma prikazujejo hidroelektrarno Fala na Dravi, ena razglednica pa trboveljsko termoelektrarno.

ELEKTRARNA FALA

OSNOVNI PODATKI O RAZGLEDNICI:

Ime razglednice: Razglednica elektrarne Fala
Kratek opis vsebine razglednice: Stara stikalnica – komandni prostor elektrarne, v uporabi 1918-1956
Klasifikacija: Elektrarne
Inventarna številka: 800:LJU;0003931
Čas uporabe: Prva polovica 20. stoletja
Izvor: Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev
Mere: a=13,7 cm; b=8,7 cm

FOTOGRAFIJA SPREDNJE STRANI RAZGLEDNICE:

(fotografijo povečaš tako, da klikneš nanjo)

Razglednica elektrarne Fala 1. stran  

TEHNIČNI OPIS SPREDNJE STRANI RAZGLEDNICE:

Črno - bela razglednica je pravokotne podolgovate oblike dolžine 13,7 cm in višine 8,7 cm. Vse štiri stranice obkroža bel rob širine 0,5 cm.

Razglednica prikazuje dolg prostor z visokim obokanim stropom. Po sredini prostora je v ravni vrsti postavljenih šest okroglih črnih generatorjev. Generatorji so za približno četrtino premera generatorja pogreznjeni v odprtino v tleh. Na prvem generatorju, ki je na levi strani, je na belem ozadju izpisana številka 5.

Na levi strani razglednice pred prvim generatorjem stoji mlajši moški s temnimi kratkimi lasmi. V primerjavi z moškim je vidni del generatorja skoraj 2,5 krat višji. Moški je oblečen v temnejše hlače in svetlejši jopič. S trupom je obrnjen v desno. Levo nogo ima v razkoraku pred desno. Desno roko ima prepognejo v komolcu. S pestjo jo prislanja ob pas. Glavo ima zasukano v desno in gleda direktno v nas.

Okoli generatorjev poteka kovinska ograja, ki moškemu sega do pasu.

ZGODOVINA UPODOBLJENEGA PREDMETA TEHNIŠKE DEDIŠČINE ALI POSTOPKA:

HIDROELEKTRARNA FALA. Gradnja HE Fala, prve hidroelektrarne na Dravi, je bila izjemen tehniški podvig. Začela se je leta 1913. Po izbruhu prve svetovne vojne se je zaradi pomanjkanja delavcev in materiala skoraj ustavila. Srečna okoliščina za graditelje je bila, da je v tem času vojno ministrstvo na Dunaju izdalo nalog o ustanovitvi novih industrij za vojaške namene. V bližnjih Rušah so začeli graditi tovarno za proizvodnjo karbida in dušika, za kar bi bilo potrebno precej električne energije. Tako se je gradnja elektrarne znova pospešila; nadaljevali so jo vojni ujetniki. V maju 1918 je začelo obratovati prvih pet agregatov od predvidenih sedem. V letu 1926 je poraba električne energije že tako narasla, da so dogradili šesti, leta 1932 pa sedmi agregat.

[Viri: DEM – Dravske elektrarne Maribor (2013). pridobljeno 23. 12. 2014 s spletne strani: http://www.dem.si/sl-si/Fala-tehni%C5%A1ka-dedi%C5%A1%C4%8Dina/Zgodovina-HE-Fala.]

**


POVEZAVE:

Zbirka razglednic iz dokumentacije Tehniškega muzeja Slovenije   (tekstovna verzija)

O predstavitvi izbranih razglednic iz dokumentacije Tehniškega muzeja Slovenije slepim in slabovidnim   (tekstovna verzija)

Razglednice:

    Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 13091 / ta mesec: 320416 / skupaj: 19226512
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole