Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Projekt ICYDK
PROJEKT ICYDK - Če slučajno še ne veš

V Tehniškem muzeju Slovenije smo veseli, da vam lahko sporočimo novico o uspešni prijavi EU projekta, ki ga bomo izvajali s podporo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), s sodelovanjem Urada RS za intelektualno lastnino, Slovensko tiskovno agencijo, fakultetami, šolami in drugimi.
Ime projekta izhaja iz kratice ICYDK, ki je popularni akronim za frazo »IN CASE YOU DIDN'T KNOW«, v slovenščini »ČE SLUČAJNO ŠE NE VEŠ«.
Vsebinsko se bo projekt navezoval na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu. V ospredje bo postavljena predvsem skupina mladih (6-25 let), s posebnim poudarkom na mladih v starostni skupini 13-18 let. Mlade bomo osveščali o intelektualni lastnini in skušali vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje ter posledično ravnanje.

Izhajali bomo iz vloge intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju in posledično iz ugotovitev analiz, ki jih je v državah EU izvedel EUIPO, oziroma Observatorij za boj proti kršitvam pravic intelektualne lastnine v letih 2016 in 2017. Ta med drugim ugotavlja zaskrbljujoče trende v odnosu in samem dojemanju intelektualne lastnine med mladimi. Analize so pokazale, da se slovenska mladina na žalost uvršča na dno lestvice.
 
Preko različnih aktivnosti bomo ugotavljali, kako mladi prihajajo v stik z intelektualno lastnino, kako jo uporabljajo (nelegalno nalaganje filmov, glasbe in fotografij, kupovanje ponaredkov itd.), jim pokazali konkretne posledice zlorabe ter na drugi strani predstavili pozitivne učinke spoštovanja. Predvsem pa jim bomo z aktivno udeležbo poskusili predstaviti, da je spoštovanje avtorskih in drugih sorodnih pravic nekaj, kar vpliva tudi na njihovo življenje, oziroma, da nespoštovanje teh pravic prinaša negativne posledice. Težišče bo tako na pozitivnem, proaktivnem pristopu.

Glavni namen in cilj projekta je ozaveščanje mladih o intelektualni lastnini, vpliv na ravnanje in vedenje mladih ter njihovo vrednotenje in dojemanje intelektualne lastnine, spoštovanje avtorskih pravic in prepoznavanje zlorab, še posebej v digitalnem okolju, v katerem mladi delujejo in vedno bolj živijo ter spodbujanje kreativnosti in inovativnosti mladih v praksi ter spoznavanje vloge intelektualne lastnine pri tem.

Glavne aktivnosti, ki jih bo vključeval projekt ICYDK:
• Dve občasni razstavi bomo dopolnili in obogatili s spremljevalnim programom (Ko ideja postane lastnina, Peter Florjančič in intelektualna lastnina ter Znanje brez meja).
• 12 multimedijskih zgodb na temo intelektualne lastnine, ki bodo nastajale v sodelovanju s STA;
• Kratki in zabavni animirani filmi z edukativno noto o uporabi in zlorabi intelektualne lastnine pri mladih;
• V sodelovanju s strokovnjaki tega področja bomo pripravljali poučne spletne vsebine;
• Izdajali bomo mesečne e-novice na temo intelektualne lastnine za mlade;
• Promocijska kampanja v mladim domačem jeziku (TV, radio, spletne strani, družabna omrežja) ;
• V sodelovanju z zunanjimi sodelavci bomo pripravili predavanja, delavnice, nagradni natečaj, kviz, demonstracije.

Aktivnosti bodo potekale v Tehniškem muzeju Slovenije in njegovih enotah (Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, Ogledni depo v Pivki), ter na osnovnih in srednjih šolah po državi. Seveda bo veliko vsebin dostopnih preko svetovnega spleta, ki je mladi generaciji še posebej blizu. Za uspešno promocijo in večjo dostopnost projekta bomo v sodelovanju s Slovensko tiskovno agencijo pripravili kvalitetno in mladim namenjeno medijsko kampanjo.


IZJAVA URADA RS ZA INTELEKTUALNO LASTNINO:

Urad RS za intelektualno lastnino (URSIL), ki tudi sam aktivno izvaja promocijo in osveščanje javnosti o pomenu intelektualne lastnine, pozdravlja uspeh Tehniškega muzeja Slovenije na razpisu Evropskega urada za intelektualno lastnino (EUIPO). Pri tem je treba poudariti, da gre za prvi tovrstni slovenski projekt, ki je bil izbran med 63 drugimi projekti iz držav članic Evropske unije. Ker je cilj projekta osveščanje mladih o pomenu intelektualne lastnine, bo URSIL v največji možni meri ta projekt strokovno podpiral, saj so mladi ena izmed ključnih skupin, pri kateri se potreba po takšnem osveščanju odraža še posebej izrazito.

 Sledite projektu tudi na spletni strani ICYDK - Če slučajno še ne veš...

ICYDK na razstavah:

 
 
 
 

    Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2838 / ta mesec: 84084 / skupaj: 20756234
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole