Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [1]

  Odprtje razstave Pozor, elektrika!
 

Odprtje nove stalne razstave je potekalo v torek, 6. 11. 2018, ob 18.00 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.


Na razstavi lahko spoznate zgodovino elektrifikacije na Slovenskem in vse o osnovah elektrike. Poleg že znanih eksponatov, ki so bili na ogled že prej (iz Mestne elektrarne Ljubljana in Bornove hidroelektrarne), smo razstavo dopolnili s praktičnimi prikazi, ki poskušajo razložiti osnove elektrike (električna sila, magnetno polje, električni tokokrog, magnetno polje okrog vodnika, elektromagnetna indukcija…) in interaktivnimi zasloni z zanimivimi vsebinami (kviz, fotodokumentacija, grafični prikazi). Na enem izmed njih so predstavljeni prav začetki elektrifikacije na Slovenskem do današnjih dni s poudarkom na hidroenergiji.

Razstavo bomo s pomočjo zaslonov lahko tudi nadgrajevali z aktualnimi vsebinami s področja delovanja slovenskih hidroelektrarn.


  Dnevi fizike 2018
 

Oglejte si utrinke letošnjih Dnevov fizike. Ti so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor, letos pa bo prvič z nami tudi Slovenski planinski muzej. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.


  Posvet in delavnica Požarna varnost v stavbah kulturne dediščine
 

V oktobru, tradicionalnem mesecu požarne varnosti in v letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine (ELKD) je Slovensko združenje za požarno varstvo s partnerji organiziralo posvet in delavnico Požarna varnost v stavbah kulturne dediščine. Med partnerji smo bili tudi Tehniški muzej Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Gasilska zveza Slovenije v  sodelovanju z Gasilsko zvezo Vrhnika, Prostovoljnim gasilskim društvom Vrhnika, Gasilsko enoto Stara Vrhnika, PGD Verd in PGD Borovnica. Posvet je bil 4. oktobra v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.


Na posvetu so bili predstavljeni pristopi upravljanja stavb kulturne dediščine za zagotavljanje določenega nivoja požarne varnosti, s poudarkom na do sedaj zapostavljeni temi: reševanju vrednejših predmetov v primeru požara.


  Noč ima svojo moč na noč raziskovalcev
 

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in  raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Zato smo vam letos partnerji projekta, Hiša eksperimentov, Kemijski inštitut, Inštitut Jožefa Stefana in Tehniški muzej Slovenije, pripravili kopico zanimivega znanstveno obarvanega programa in 28. 9. med 17. in 22. uro tudi sami odprli svoja vrata.

Kaj vse ste si lahko ogledali, si lahko preberete na tej povezavi, z vami pa delimo še fotoutrinke z dogajanja na odprtju dogodka ob 12.00 na Prešernovem trgu, na delavnicah na Stritarjevi ulici v Ljubljani ter v obeh muzejih, Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter v Muzeju pošte in telekomunikacij v  Polhovem Gradcu.


  Dnevi strojništva 2018
 

Tehniški muzej Slovenije je med 25. in28. 9. ter 30. 9. že 9. gostil dneve strojništva, na katerih so sodelovali študentje z ljubljanske Fakultete za strojništvo. Poleg lanskih predstavitev so letos vključili še Formulo študent, solarni panel iz pločevink, Pipistrelovo letalo Alpha Electro – novo električno letalo ter mobilni robot za izvedbo meritev v hladilnih stolpih.


  Slavnostni podpis pogodbe o donaciji turbin
 

V četrtek, 6. 9. 2018, smo ob 12.00 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki pripravili poseben dogodek - slovesni podpis donatorske pogodbe med Tehniškim muzejem Slovenije in družbo Kolektor Turboinštitut d.o.o. V mesecu juliju je Tehniški muzej Slovenije od družbe Kolektor turboinštitut d.o.o. namreč prevzel Francisovo turbino in gonilnik Peltonove turbine, donaciji podjetja Kolektor turboinšitut d.o.o. Predmeta sta prišla v stalno zbirko Tehniškega muzeja Slovenije z namenom zbiranja pomembnih eksponatov s področja slovenske hidrotehniške dediščine.


  Odprtje Elanovega Alpskega smučarskega muzeja v Begunjah
 

Nekaj tednov nazaj smo selili del Elanove zapuščine v Begunje. Tam si predmete sedaj lahko ogledate v novem Elanovem Alpskem smučarskem muzeju, ki je nastal tudi v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije.


  Poletna muzejska noč 2018
 

Muzej vsako leto z obema enotama, Tehniškim muzejem Slovenije v Bistri pri Vrhniki ter Muzejem pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, sodeluje pri Poletni muzejski noči. Ta se odvija med 18. in 24. uro ter ponuja bogat program. Letošnjega si lahko ogledate na tej povezavi...


  Dnevi elektrotehnike 2018
 

Dnevi elektrotehnike, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko UL so potekali  od torka, 8. 5., do petka, 11. 5., med 9.00 in 13.00 in v nedeljo, 13. 5. 2018, med 11.00 in 18.00  v Bistri pri Vrhniki. Sodelavci Fakultete za elektrotehniko UL so predstavili interaktivne eksperimente s področja najsodobnejših tehnologij. Na ta način ste lahko pobližje spoznali različna področja elektrotehnike in multimedije ter preizkusili sodobno tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.


  Dnevi meroslovja 2018
 

Meroslovje je veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. V okviru programa, ki ga letos Urad RS za meroslovje organizira skupaj s spodaj predstavljenimi podjetji, so se učenci sprehajali med različnimi meroslovnimi kotički, ki so bili posvečeni različnim področjem merjenj, na vsakem pa je bila predstavljena različna merilna oprema, kot tudi možnost merjenja z njo.

S prikazi so se predstavila naslednje podjetja in ustanove: Petrol, Zavod za gradbeništvo Slovenije, LOTRIČ Meroslovje d.o.o., Apollonia d.o.o., podjetje Jordan.


stran: [1]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 659 / ta mesec: 317872 / skupaj: 20635390
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole