Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [2]

  Odprtje razstave KO UDARI STRELA: Zgodovina podjetja A. J. Kogoj
 

Družinsko podjetje Jožeta in Andrijane Kogoj je svojo razvojno pot začelo kot obrtni obrat leta 1982. Podjetniška volja, želja po napredku in iskanje nove tržne niše jih je usmerila v razvoj elektromehanskih zaščitnih modulov pred udari strele in prenapetostmi v telekomunikacijskih omrežjih.

Na občasni razstavi bomo predstavili zgodbo o vzponu podjetja z majhnim številom zaposlenih in s široko mrežo zunanjih sodelavcev, ki mu je uspelo prodreti na zahteven in hitro razvijajoč se telekomunikacijski trg. Obiskovalcem bodo na ogled njihovi najpomembnejši izdelki in prezentacija delovanja prenapetostnih zaščit, najmlajši pa bodo lahko izvedeli več o pojavu strele.Razstavo je odprl Matjaž Pogačnik, direktor Dostopovnih omrežij v Telekomu Slovenije.


  Motorizirana preteklost 2018
 

Pridelava in obdelava žita sta bili nekdaj najpomembnejše opravilo na kmetiji. Gospod Čemažar je predstavil mlačvo žita in sicer postopke od mlačve s cepcem, sledil je ročni pogon mlatilnice, nato predstavitev geplja in nazadnje pogon mlatilnice z bencinskim motorjem, ki ga je nadomestil elektro motor.


  Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo
 

Od ponedeljka, 11. 6. 2018, vas vabimo na Krakovski nasip v Ljubljani, saj je tam Tehniški muzej Slovenije skupaj z Uradom RS za intelektualno lastnino na ogled postavil razstavo »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Panojska postavitev na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov, znamk, pojasnjuje avtorske pravice in kaže primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti mimoidoče z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter pozitivne učinke njenega spoštovanja.

Na razstavi predstavljamo 20 kratkih zgodb, in sicer med drugim pojasnjujemo, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem, ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke, kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran, ali je bil Michael Jackson lastnik patenta ter ugotavljamo, kako se sliši zvočna znamka. Vse odgovore lahko mimoidoči poišče na razstavi »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Urad RS za intelektualno lastnino deluje  od leta 1991. V tem obdobju je bilo pri Uradu registriranih skoraj 42.000 znamk, 2.300 modelov in podeljenih 38.500 patentov. Urad prispeva k spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, učinkovitemu in mednarodno primerljivemu sistemu varovanja intelektualne lastnine, razvoju kulture in gospodarstva, povečanju konkurenčnosti in izboljšanju kakovosti življenja.

Tehniški muzej Slovenije je največji slovenski muzej, ki se nahaja v idiličnem okolju v Bistri, le 20 km iz Ljubljane. V nekdanjem kartuzijanskem samostanu so na ogled številne stalne in občasne razstave s področij tehniške dediščine.

Razstava bo na ogled do 11. julija 2018.


  TMS na razstavi Hiperpovezani muzeji: Novi pristopi, novi obiskovalci
 

Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. Na ta dan v obeh enotah, Tehniškem muzeju Slovenije ter v Muzeju pošte in telekomunikacij, obiskovalcem na široko odpiramo svoja vrata in jim omogočamo brezplačen vstop. Več...


Državni muzeji Slovenije pa pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno ta dan obeležujemo tudi s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Odprtje bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

Tehniški muzej Slovenije letošnjo temo predstavlja z dvema panojema skozi osrednjo razstavo Znanje brez meja, ki bo do 3. 12. 2018 na ogled v matični enoti.


  Odprtje razstave Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija
 

Oglejte si utrinke z odprtja razstave Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija!


  Odprtje razstave Znanje brez meja
 

Vabljeni k ogledu vtisov z odprtja nove občasne razstave Znanje brez meja.


  Ta veseli dan kulture v TMS in zaključek sezone v Bistri
 

V nedeljo, 3. 12. 2017, smo praznovali "Ta veseli dan kulture" in zaključek sezone Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri.


Foto: Nadja Bezek in Ana Pristavec


  Dneva grafike 2017
 

V torek, 14. 11., in sredo, 15. 11. 2017, sta v Muzeju pošte in telekomunikacij potekala Dneva grafike, ki smo ju pripravili v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto UL - Katedro za informacijsko in grafično tehnologijo.


Foto: Sanja Živković


  Dnevi fizike 2017
 

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.

Vodeni ogledi poskusov so potekali od torka, 24. 10.,  do petka, 27. 10., in v nedeljo, 29. 10. 2017.

Foto: Jaka Blasutto


 


  Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte
 

V četrtek, 12. 10. 2017, je v Muzeju pošte in telekomunikacij potekal pogovor z avtorjem knjige "Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte" g. Antonom Krauthakerjem. Foto: Sanja Živkovič


stran: [2]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 656 / ta mesec: 317869 / skupaj: 20635387
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole