Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
ICYDK: Če slučajno še ne veš
Vsebinsko se projekt navezuje na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu. Mlade osveščamo o intelektualni lastnini in skušamo vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje ter posledično ravnanje.
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [12]

  Aktivne poletne počitnice 2.8.-6.8.2010
 


  Poletna muzejska noč 2010
 
Tehniški muzej Slovenije se je na Poletno muzejsko noč (19.6.) predstavil v Železniškem muzeju v Ljubljani.

  Verižni eksperiment 2010
 

V soboto, 29. maja 2010, je v Železniškem muzeju SŽ potekala 5. obletnica Verižnega eksperimenta. Predstavilo se je 18 različnih eksperimentov iz 13 izobraževalnih institucij (vrtec, osnovne in srednje šole ter fakulteta) Strokovna komisija, v sestavi dr. Dušan Petrač (Jet Propulsion Laboratory, NASA), prof. dr. Samo Kralj (Fakulteta za Naravoslovje in Matematiko, UM) in asist. Sergej Faletič (Fakulteta za matematiko in fiziko, UL), je najbolj kvalitetnim in izvirnim elementom Verižnega eksperimenta podelila tri nagrade in tri pohvale. Prvič so podelili tudi posebno nagrado za zanesljivo delovanje. Gledalci pa so izbirali najzanimivejši element z glasovanjem. Nagrade so prispevali: podjetje ABC rent a car, d.o.o. (Izlet z Muzejskim vlakom po Bohinjski progi), Znalček.si (Boštjan Šnuderl s.p.), in Tehniški muzej Slovenije. Za živahno vzdušje pa so poskrbeli Fizik.si, Tehniški muzej Slovenije in Znalček.si.


  Dnevi elektrotehnike 2010
 
Dnevi elektrotehnike so potekali od 4.5 do 7.5. in 9.5.2010.
Od leta 2002 vsako pomlad v muzeju potekajo Dnevi elektrotehnike.
Raziskovalci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so predstavili zanimive eksperimente in naprave, s katerimi so želeli prikazati zanimivost in sodobnost elektrotehnike. Med drugim smo si lahko ogledali lebdenje železne krogle v magnetnem polju, haptičnega robota, električni pinkponk, virtualni TV studio, sončne celice in robobrc. Preko biometrične primerjave slik smo lahko ugotavljali ali med našim obrazom in obrazom določene slavne osebnosti obstajajo podobnosti in še mnogo več.

  Razstavi Rod Štefe in Arpada: Ris v Sloveniji in Slovaške osebnosti iz sveta znanosti in tehnologije
 

V četrtek, 22. aprila 2010, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odpli dve razstavi. ROD ŠTEFE IN ARPADA: Ris v Sloveniji, pripravljeno v sodelovanju z Oddelkom za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, društvom Dinaricum ter Lovsko zvezo Slovenije. SLOVAŠKE OSEBNOSTI IZ SVETA ZNANOSTI IN TEHNOLOGIJE, ki sta jo pripravila Slovaški tehniški in Slovaški narodni muzej. Razstava Rod Štefe in Arpada: Ris v Sloveniji bo na ogled do 3. decembra 2010, razstava Slovaške osebnosti iz sveta znanosti in tehnologije do 20. junija 2010. Na odprtju so spregovorili: nje. eksc. dr. Marianna Oravcová, veleposlanica Slovaške republike, g. Ladislav Klíma, sodelavec Slovaškega tehniškega muzeja, podpredsednik LZS g. Lado Bradač, dr. Ivan Kos iz Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, g. Ciril Štrumbelj, nekdanji sodelavec gojitvenega lovišča Medved v Kočevju, ki je prisostvoval pri izpustu risov v naravo leta 1973, in mag. Gojko Zupan, sekretar Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo. Za popestritev programa so poskrbeli harmonikarji iz Glasbene šole Vrhnika ter Kulturno društvo Domžalski rogisti.


  Odprtje razstave Sto let brnenja na našem nebu
 

V četrtek, 25. 3. 2010, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli gostujočo razstavo o bratih Rusjan, ki jo je pripravil g. Srečko Gombač. Na odprtju sta spregovorila sekretar Jožef Slana iz Direktorata za civilno letalstvo Ministrstva za promet, in direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh. Nato smo si razstavo ogledali pod vodstvom avtorja, g. Srečka Gombača. Za glasbo na odprtju so poskrbeli učenci Glasbene šole Vrhnika. Razsatva je na ogled do 3. 12. 2010.


  Gostovanje razstave Leteči človek, Stanko Bloudek v enotah Gornjesavskega muzeja Jesenice
 

V petek, 12. marca 2010, smo v enotah Gornjesavskega muzeja Jesenice odprli našo razstavo LETEČI ČLOVEK, Stanko Bloudek (1890-1959). Del razstave, ki prikazuje življenje in delo Stanka Bloudka na področju konstrukcije letal in avtomobilizma, smo oprli v Liznjekovi hiši v Kranjski Gori. Drugi del razstave, ki predstavlja Stanka Bloudka in njegovo delo na področju konstruiranja smučarskih skakalnic, smo odprli prav tako v petek v Kajžnikovi hiši v Ratečah. V Kajžnikovi hiši se lahko preizkusite tudi v smučarskih poletih na simulatorju planiške velikanke. Na odprtju so spregovorili Irena Lačen Benedičič (Gornjesavski muzej Jesenice), Miro Ržen (Planinski muzej, Irena Marušič (TMS) in Orest Jarh (TMS) V kulturnem programu sta nastopila harmonikarja Domen in Primož Mirtič Dolenc.


  Arhitekturna delavnica v muzeju v Bistri
 

Od ponedeljka, 1. 3. 2010, do srede, 3. 3. 2010, je v okviru evropskega projekta CESA (Central European Science Adventure) potekala Arhitekturna Delavnica IGRA, PROSTOR, SVETLOBA. Delavnico je organiziral Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Potekala je pod mentorstvom doc.dr. Tomaža Novljana v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki, kjer so bili študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani v času zasnove ideje tudi nastanjeni. Idejne predloge scenske in svetlobne zasnove za Znanstveno pustolovščino (interaktivno igro za otroke stare od 10–14 let) je ovrednotila strokovna žirija in izbrala zmagovalno rešitev, ki bo izvedena na evropskih prizoriščih - Ljubljana, Dunaj, Brno, Krakov, Košice in Budimpešta Zmagovalna rešitev, ki so jo ustvarili študentje Sara Švab, Anja Urankar, Anja Kocjančič, Matic Kalamar in Larisa Kazič bo tako v nadaljevalni fazi doživela izvedbeni načrt pod strokovnim vodstvom Bernarda Petrovčiča, doc. dr Tomaža Novljana ter Saše Grujić.


  Odprtje razstave Iz Stražišča po Evropi: Sita iz konjske žime
 

V torek, 3. marca 2009, smo odprli gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja z naslovom Iz Stražišča po Evropi: Sita iz konjske žime. Razstava je bila na ogled do 19. aprila 2009.


  Odprtje dopolnjenih in prenovljenih zbirk Muzeja pošte in telekomunikacij
 

V četrtek, 10. 12. 2009, smo odprli prenovljene zbirke Muzeja pošte in telekomunikacij. Odprli smo dopolnjeni zbirki Zgodovina pošte in Zgodovina telekomunikacij ter obogaten Živin kotiček. Poleg tega smo muzejske zbirke dopolnili s kratkim pregledom zgodovine gradu Polhov Gradec in predstavitvijo grofa Riharda Ursinija Blagaja. Ob tej priložnosti smo izdali tudi predstavitveno zloženko v slovenskem in angleškem jeziku. Razstavo je odprla v. d. direktorica Direktorata za kulturno dediščino gospa Damjana Pečnik.


stran: [12]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 14407 / ta mesec: 339725 / skupaj: 19245821
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole