Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Birthday celebration in Museum of Post and Telecommunications!
We have prepared a special birthday adventure in a very pleasant atmosphere of Museum of Post and Telecommunications in Polhov Gradec!
       
Information Events Museum's guide Schools&groups Gallery Collections Products Contacts European project ICYDK ACCESSIBILITY
Gallery
stran: [16]

  Odprtje razstave Dve kolesi in par nog
 

V petek, 9. maja 2008, smo odprli razstavo DVE KOLESI IN PAR NOG, Od tekalnega stroja do sodobnega kolesa. Razstavo sta odprla direktor, Orest Jarh, in predstavnica Ministrstva za kulturo, Vida Koporc Sedej. Za glasbeno spremljavo sta poskrbeli učenki glasbene šole Vrhnika, nato pa nas je vodil po razstave avtor, Boris Brovinsky.


  Dnevi fizike 2008
 

Maja 2008 so v prostorih Tehniškega muzeja Slovenije potekali Dnevi fizike, ki jih organiziramo v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Namenjeni so predstavitvi in popularizaciji fizike med mladimi. Potekali so od torka, 20. maja, do četrtka, 22. maja, v soboto, 24.maja, ter v nedeljo, 25. maja.

Dneve fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani, Pedagoške fakultete v Ljubljani, Fakultete za naravoslovje in matematiko v Mariboru ter Inštituta Jožef Stefan. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približati to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.

  Dnevi fizike 2007
 

Dnevi fizike so v letu 2007 potekali od torka, 22. maja do četrtka, 24. maja od 9. do 16. ure, v soboto, 26. maja od 9. do 17. ure ter v nedeljo, 27. maja od 10. do 18. ure. Verižni eksperiment je potekal v soboto, 26. maja 2007.

  Dnevi fizike 2006
 


  Verižni eksperiment 2008
 

V sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Pedagoško fakulteto v Ljubljani ter ob pomoči Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS smo pripravli osrednji dogodek, Verižni eksperiment, ki je potekal v soboto, 24. maja. Gre za dinamični dogodek podoben akcijam podiranja kolone domin, le da namesto padanja domin aktiviramo posamezne naprave, ki tvorijo verigo zanimivih fizikalnih dogodkov: kotalijo se kroglice, prelivajo se tekočine, nihajo palice, vrtijo se magnetnice, itd. Veriga je sestavljena iz posamičnih zaključenih eksperimentov, ki imajo skupno lastnost, da se vsak izmed njih konča tako, da sproži delovanje naslednjega.

  Trubarjevi dnevi
 

Delavnice za šolske skupine, ki so potekale v okviru Trubarjevih dnevov med 4.6 in 5.6.2008.


  Festival računalništva in informatike
 

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je v Ljubljani na FRI-ju in FE-ju v soboto, 4. 4. 2009, organizirala 15. festival računalništva in informatike, ki je ponujal pester tekmovalni in spremljevalni program. Na prireditvi se je predstavil tudi Tehniški muzej Slovenije in še posebej izpostavil uspešno sodelovanje s Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani.


  Sejem Turizem in prosti čas
 

Na Gospodarskem razstavišču je od 22.1. do 25.1. 2009 potekal sejem Turizem in prosti čas. Tehniški muzej Slovenije je sodeloval pod okriljem Barjanskega cveta. Dislociran oddelek-Muzej pošte in telekomunikacij pa v okviru občine Polhov Gradec.


  Razstava GORSKO CVETJE (Binca botanica)
 

Razstavo, ki jo je pripravil Ciril VELKOVRH iz Ljubljane, smo odprli v sredo, 8. aprila 2009, v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Razstavo je odprl župan občine Dobrova - Polhov Gradec, g. Lovro Mrak. Zbrane goste je nagovoril direktor Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. O slovenskem gorskem cvetju je spregovoril dr. Peter Skoberne. Kulturni program sta popestrila mezzosopranistka Jožica Kališnik in Tomaž Plahutnik na citrah. Z vinsko kapljico nam je postregel Dušan Benčina z Vipavske doline. Razstava je bila na ogled do maja 2009.


  Odprtje razstave LETEČI ČLOVEK, Stanko Bloudek (1890-1959)
 
Razstavo z naslovom Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) smo odprli v 23. 4. 2009 in je bila na ogled do 3. 12.2009.
V letu 2009 obeležujemo 50-letnico smrti Stanka Bloudka, letalskega pionirja, konstruktorja, izumitelja, vsestranskega športnika in graditelja. Bloudek je vizijo o letečem človeku združeval z vrhunskimi športnimi, tehničnimi in izumiteljskimi sposobnostmi, sprva pri konstruiranju letal in kasneje razvoju ter konstruiranju smučarskih skakalnic doma in v tujini. V Tehniškem muzeju Slovenije smo se odločili, da osrednjo razstavo letošnjega leta posvetimo njegovemu življenju in delu. Razstavo z naslovom Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) smo odprli v četrtek, 23. aprila 2009, ob 18. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Uresničili smo jo v okviru sodelovanja različnih institucij in strokovnjakov za posamezna področja, ki bodo poskušali osvetliti vsa področja Bloudkovega delovanja (šport, letalstvo, skakalnice, arhitektura, konstruiranje).

stran: [16]


   TMS webpage visit counter - today: 3576 / this month: 422296 / total: 17275919
© 2018 Technical Museum of Slovenia. All rights reserved
Webpage design and programming: www.kamerad.net

 

Contact     
Events in RSS     
TMS on Facebook    
Subscribe to e-news    
e-mail:
name:
news type: weekly news
monthly news
for schools