Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Rojstni dan v Muzeju pošte in telekomunikacij!
V Polhovem Gradcu bomo za vas pripravili prav posebno rojstnodnevno dogodivščino v nadvse prijetnem okolju!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [17]

  Dnevi fizike 2006
 


  Verižni eksperiment 2008
 

V sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Pedagoško fakulteto v Ljubljani ter ob pomoči Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS smo pripravli osrednji dogodek, Verižni eksperiment, ki je potekal v soboto, 24. maja. Gre za dinamični dogodek podoben akcijam podiranja kolone domin, le da namesto padanja domin aktiviramo posamezne naprave, ki tvorijo verigo zanimivih fizikalnih dogodkov: kotalijo se kroglice, prelivajo se tekočine, nihajo palice, vrtijo se magnetnice, itd. Veriga je sestavljena iz posamičnih zaključenih eksperimentov, ki imajo skupno lastnost, da se vsak izmed njih konča tako, da sproži delovanje naslednjega.

  Trubarjevi dnevi
 

Delavnice za šolske skupine, ki so potekale v okviru Trubarjevih dnevov med 4.6 in 5.6.2008.


  Festival računalništva in informatike
 

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je v Ljubljani na FRI-ju in FE-ju v soboto, 4. 4. 2009, organizirala 15. festival računalništva in informatike, ki je ponujal pester tekmovalni in spremljevalni program. Na prireditvi se je predstavil tudi Tehniški muzej Slovenije in še posebej izpostavil uspešno sodelovanje s Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani.


  Sejem Turizem in prosti čas
 

Na Gospodarskem razstavišču je od 22.1. do 25.1. 2009 potekal sejem Turizem in prosti čas. Tehniški muzej Slovenije je sodeloval pod okriljem Barjanskega cveta. Dislociran oddelek-Muzej pošte in telekomunikacij pa v okviru občine Polhov Gradec.


  Razstava GORSKO CVETJE (Binca botanica)
 

Razstavo, ki jo je pripravil Ciril VELKOVRH iz Ljubljane, smo odprli v sredo, 8. aprila 2009, v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Razstavo je odprl župan občine Dobrova - Polhov Gradec, g. Lovro Mrak. Zbrane goste je nagovoril direktor Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. O slovenskem gorskem cvetju je spregovoril dr. Peter Skoberne. Kulturni program sta popestrila mezzosopranistka Jožica Kališnik in Tomaž Plahutnik na citrah. Z vinsko kapljico nam je postregel Dušan Benčina z Vipavske doline. Razstava je bila na ogled do maja 2009.


  Odprtje razstave LETEČI ČLOVEK, Stanko Bloudek (1890-1959)
 
Razstavo z naslovom Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) smo odprli v 23. 4. 2009 in je bila na ogled do 3. 12.2009.
V letu 2009 obeležujemo 50-letnico smrti Stanka Bloudka, letalskega pionirja, konstruktorja, izumitelja, vsestranskega športnika in graditelja. Bloudek je vizijo o letečem človeku združeval z vrhunskimi športnimi, tehničnimi in izumiteljskimi sposobnostmi, sprva pri konstruiranju letal in kasneje razvoju ter konstruiranju smučarskih skakalnic doma in v tujini. V Tehniškem muzeju Slovenije smo se odločili, da osrednjo razstavo letošnjega leta posvetimo njegovemu življenju in delu. Razstavo z naslovom Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) smo odprli v četrtek, 23. aprila 2009, ob 18. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Uresničili smo jo v okviru sodelovanja različnih institucij in strokovnjakov za posamezna področja, ki bodo poskušali osvetliti vsa področja Bloudkovega delovanja (šport, letalstvo, skakalnice, arhitektura, konstruiranje).

  Poletna muzejska noč 2008
 

V soboto, 21. junija 2008, smo gostovali z aktivnostmi v okviru razstave Dve kolesi in par nog, Od tekalenga stroja do sodobnega kolesa v Železniškem muzeju SŽ na Parmovi 35 v Ljubljani, ki je bil na ta dan odprt od 10.00 do 22.00. Obiskovalci so se preizkusili v spretnostni vožnji različnih koles in reševanju kviza o varni vožnji.

  Odprtje zbirke prototipov motornih koles ing. Marijana Vračka
 

V sredo, 3. 12. 2008, smo odprli zbirko motornih koles ing. Marijana Vračka. Na ogled je sedem prototipov vozil: Mini motorno kolo, Mikromotorno kolo, Športno motorno kolo, Leteči kovček (električni zložljivi mini skuter), Električni zložljivi skiro, Električni skuter in Tricikel na hibridni pogon. Vozila iz starejšega obdobja, ki se niso ohranila, so prikazana na panoju in fotopovečavah.


  Odprtje razstave Anton Peterlin (1908 -1993)
 

V sredo, 24. 9. 2008, na predvečer 100. obletnice rojstva akademika mednarodnega slovesa prof. dr. Antona Peterlina, smo v Bistri pri Vrhniki odprli občasno razstavo o njegovem življenju in delu. Razstava je bila na ogled do 3. decembra 2008. Avtor razstave je dr. Stanislav Južnič. V Sloveniji je Anton Peterlin začetnik modernega pouka fizike na akademski ravni in prvi direktor Instituta Jožef Stefan, največje raziskovalne ustanove.


stran: [17]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 13889 / ta mesec: 339207 / skupaj: 19245303
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole