Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Birthday celebration in Museum of Post and Telecommunications!
We have prepared a special birthday adventure in a very pleasant atmosphere of Museum of Post and Telecommunications in Polhov Gradec!
       
Information Events Museum's guide Schools&groups Gallery Collections Products Contacts European project ICYDK ACCESSIBILITY
Gallery
stran: [7]

  The Chain Experiment 2013
 

In year 2013 The Chain Experiment was shown at the Faculty of Education in Ljubljana (Pedagoška fakulteta) on the 1st June 2013


  Temporary exhibition: Health Through Technology
 

The aim of the exhibition Health Through Technology. Contribution of Slovene Science to the Development of Medicine, which we opened od 9th May 2013, is to introduce to the public the achievements of Slovenian scientists who for years have been among the world’s leaders in the field of biomedical engineering. We present the most prominent scientists and their accomplishments, the applications of their achievements in medicine as well as the global significance of their discoveries.


The exhibition will be open until December 3rd, 2014.


  12. Days of Electrical Engineering
 

Every year the museum hosts the Days of Electrical Engineering, where the researchers, professors and students of the Faculty of Electrical Engineering from Ljubljana present interesting experiments from various fields within their discipline.


In year 2013 the Days of Electrical Engineering took place from 7 May until 12 May in Technical Museum of Slovenia in Bistra near Vrhnika.


  1. Dneva meroslovja
 

Meroslovje je veda, ki je v vsakdanjem življenju povsod prisotna. Z njo se dnevno srečujejo vsi šolarji, začenši v prvem razredu, pa vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. Zato smo v sodelovanju z Uradom RS za meroslovje pripravili 1. Dneva meroslovja, na katerih so učenci z delavnicami in primeri iz prakse spoznavali svet merjenj in meroslovja, ki je poln zanimivosti, ugank in presenečenj. Svoje že osvojeno znanje s področja matematike, fizike, kemije in naravoslovja so nadgradili ter razširili na zanimiv način preko slikovnih predavanj, prikazov in merjenja.


1. Dneva meroslovja sta potekala 9. in 10. aprila 2013 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.


  Les je zakon, Dnevi lesarstva
 

Les je zakon, 1. Dnevi lesarstva so potekali v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki od 27. do 29. 3. 2013.


Sodelavci Oddelka za lesarstvo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani  so pripravili kratke, uporabne in zanimive delavnice na katerih bodo predstavili sledeče teme: les - vir kemikalij, les pod mikroskopom, ohranjeni lesni izdelki z barjanskih kolišč, prevodnost lesa, zvok lesa, les ogrožajo škodljivci, kako dosežemo vodoodbojnost lesa, trdnost in togost lesa, od ideje do lesnega izdelka v petih minutah, uspešno podjetništvo in kaj imajo skupnega cestne označbe, elise vetrnih elektrarn in velike lesene konstrukcije.  Predstavil se je tudi restavratorski oddelek TMS in Aleš Kondardi, dijak Srednje lesarske šole v Ljubljani, s svojimi izdelki.


Na ta način želimo mlade navdušiti za les in lesene izdelke ter posledično za študij poklicev s tega področja. Pokazati jim želimo, kako z upoštevanjem tradicije gradimo sedanjost in soustvarjamo prihodnost.


  Days of Mechanical Engineering 2012
 

Third year the museum hosted the Days of Mechanical Engineering, where the researchers, professors and students of the Faculty of Mechanical Engineering University of Ljubljana presented interesting projects from various fields within their discipline.


  Days of Physics 2012
 

Days of Physics are aimed at promoting and popularising physics amongst the younger generations. With the participation of various faculties and scientific institutes Days of Physics will encompass interesting experiments and workshops.


  Opening of the renewed Forestry department
 

V sredo, 5. 9. 2012, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odprli prenovljeno zbirko gozdarskega oddelka.


Fotografije je posnel Tomaž Lauko.


Prenovljeni gozdarski oddelek meri približno 480 m2 in je fizično razmejen v štiri prostore. V prvem je nakazan civilizacijski pomen gozdov in gozdarstva od davnine do današnjih dni, torej oris okoljetvorne, produkcijske in socialne funkcije gozdov skozi čas. Pogosto nehote pozabimo oz. spregledamo kako močan vpliv na nas so imeli in še imajo gozdovi in les ter katere gospodarske panoge temeljijo na tem naravnem bogastvu.  Drugi prostor nakazuje dve pomembni merski gozdarski dejavnosti, to sta površinska in količinska izmera gozdov. Človek je od davnine želel vedeti kaj in koliko je njegovega ter kako lahko s tem gospodari. Tretji prostor prikazuje prvotne načine dela v gozdu. Ročni posek drevja in spravilo lesa z živalsko silo, s silo vode in z gravitacijo. Takšen način dela je bil prisoten v naših gozdovih stoletja. Nakazano je tudi ročno gozdarsko gradbeništvo in pogozdovanje krasa. Četrti prostor se nahaja v podstrehi objekta in prikazuje strojno delo v gozdu. Razvoj motornih žag je prikazan s številnimi originali, razvoj gozdnih železnic, gozdarskih traktorjev z vitli, gozdarskih kamionov in gozdarskih žičnic pa predvsem z maketami. Omenjeno je varstvo gozdov kot tudi semerstvo in drevesničarstvo. Posebnost tega prostora je »umetniški kotiček«, kjer so se lahko posamezniki izrazili v likovnem delu, to je risbi, skulpturi ali drugem uporabnem izdelku, ki se tako ali drugače nanaša na gozd.  Dodano vrednost celotnega gozdarskega oddelka predstavlja projekcijska soba, kjer bomo  obiskovalcem prikazovali določeno arhivsko in sodobno video gradivo z gozdno in gozdarsko tematiko.Vladimir Vilman, vodja gozdarskega in lesarskega oddelka


  Vodmat kindergarten students visit the museum
 

Within the framework of the European sustainable energy week children from kindergarten Vodmat visited the museum. Alenka Žumbar Klopčič enriched their travelling by bus with eco-fairy and in the museum children attended workshop "making a glider" and visited our rich collections.Photo: Doris Kukovičič Lakić


  Museums on a Summer Night 2012 in Bistra
 

stran: [7]


   TMS webpage visit counter - today: 3919 / this month: 422639 / total: 17276262
© 2018 Technical Museum of Slovenia. All rights reserved
Webpage design and programming: www.kamerad.net

 

Contact     
Events in RSS     
TMS on Facebook    
Subscribe to e-news    
e-mail:
name:
news type: weekly news
monthly news
for schools