Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [9]

  Odprtje prenovljene zbirke gozdarskega oddelka
 

V sredo, 5. 9. 2012, smo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri odprli prenovljeno zbirko gozdarskega oddelka.


Fotografije je posnel Tomaž Lauko.Prenovljeni gozdarski oddelek meri približno 480 m2 in je fizično razmejen v štiri prostore. V prvem je nakazan civilizacijski pomen gozdov in gozdarstva od davnine do današnjih dni, torej oris okoljetvorne, produkcijske in socialne funkcije gozdov skozi čas. Pogosto nehote pozabimo oz. spregledamo kako močan vpliv na nas so imeli in še imajo gozdovi in les ter katere gospodarske panoge temeljijo na tem naravnem bogastvu.  Drugi prostor nakazuje dve pomembni merski gozdarski dejavnosti, to sta površinska in količinska izmera gozdov. Človek je od davnine želel vedeti kaj in koliko je njegovega ter kako lahko s tem gospodari. Tretji prostor prikazuje prvotne načine dela v gozdu. Ročni posek drevja in spravilo lesa z živalsko silo, s silo vode in z gravitacijo. Takšen način dela je bil prisoten v naših gozdovih stoletja. Nakazano je tudi ročno gozdarsko gradbeništvo in pogozdovanje krasa. Četrti prostor se nahaja v podstrehi objekta in prikazuje strojno delo v gozdu. Razvoj motornih žag je prikazan s številnimi originali, razvoj gozdnih železnic, gozdarskih traktorjev z vitli, gozdarskih kamionov in gozdarskih žičnic pa predvsem z maketami. Omenjeno je varstvo gozdov kot tudi semerstvo in drevesničarstvo. Posebnost tega prostora je »umetniški kotiček«, kjer so se lahko posamezniki izrazili v likovnem delu, to je risbi, skulpturi ali drugem uporabnem izdelku, ki se tako ali drugače nanaša na gozd.  Dodano vrednost celotnega gozdarskega oddelka predstavlja projekcijska soba, kjer bomo  obiskovalcem prikazovali določeno arhivsko in sodobno video gradivo z gozdno in gozdarsko tematiko.

Vladimir Vilman, vodja gozdarskega in lesarskega oddelka


  Vrtec Vodmat na obisku v Bistri
 

V okviru Evropskega tedna trajnostne energije so nas obiskali otroci vrtca Vodmat iz Ljubljane. Potovanje z avtobusom jim je popestrila Alenka Žumbar Klopčič z EKO-pravljicami, v muzeju pa smo izdelali letalne naprave in si ogledali vodne pogone.


Fotografije je posnela: Doris Kukovičič Lakić


  Poletna muzejska noč 2012 v Bistri
 

Letošnja predstavitev muzeja na dan Poletne muzejske noči (sobota, 16. 6. )  je potekala v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri in Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Za obiskovalce smo pripravili pester program.


  Predstavitev novih členov Demo verige na Pedagoški fakulteti UL
 

Namen Demo verige je promocija projekta Verižni eksperiment, ki smo ga prvič postavili leta 2005 ob Letu fizike v Cankarjevem domu v Ljubljani. Verižni eksperiment predstavlja skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, po principu podiranja domin. Kroglica na koncu enega člena sproži delovanje naslednjega. Verigo sestavljajo neodvisne naprave, v katere je vgrajenih veliko zanimivih pojavov in prikazujejo različne fizikalne zakonitosti. Od leta 2005 dalje so naprave oziroma člene verige zgradile skupine učencev, dijakov, študentov, družin in posameznikov ter jih predstavile na vsakoletni zaključni prireditvi, ki je potekala v organizaciji Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Poleg zaključne prireditve so med letom potekale predstavitve Verižnega eksperimenta v obliki Demo verige. Demo verigo smo sestavili z namenom promocije in z njo poskrbeli za marsikateri naravoslovno-tehniški dan, zabavali ljudi v trgovskih centrih in na različnih festivalih. Ker naprave v Demo verigi štejejo že kar nekaj let in jih je videlo že številno občinstvo, smo se odločili, da jo osvežimo z novimi napravami. V šolskem letu 2011/2012 je tako potekal natečaj za izbor novih členov Demo verige. Oglejte si posnetke zaključne prireditve, ki je potekala v petek, 8. 6. 2012, na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.


  Kolesarski festival 2012
 

V soboto, 19. 5.,  smo se pridružili Kolesarskemu festivalu 2012. S predstavitvijo muzeja smo sodelovali na Kongresnem trgu, nato pa smo se s kolesi podali po barju do Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki, kjer je potekala še predstavitev Ljubljanskega barja in voden ogled kolesarske zbirke.


  Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji
 

V torek, 15. 5., smo v Tehniškem muzeju Slovenije odprli občasno razstavo "Tvigi in Vid iz Bistre: Volk v Sloveniji". Razstava je na ogled do 3. 12. 2012.


  Dnevi elektrotehnike in Mala hidroelektrarna Bistra
 

V torek, 8. maja 2012, je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekala slovesna prireditev, na kateri smo obeležili deseto obletnico Dni elektrotehnike in pridobitev male hidroelektrarne Bistra.


Foto: arhiv TMS, mag. Tomaž Lauko in Marko Piko


  Dnevi inovatorjev 2012
 

Dneve inovatorjev  pripravljamo v sodelovanju z Inovatorskim centrom ASI (Aktivni slovenski inovatorji: www.center-asi.si). V letu 2012 so bile na ogled inovacije članov združenja Aktivnih slovenskih inovatorjev v nedeljo, 15. 4., in v torek, 17. 4. 2012.


  Podpis sponzorske pogodbe za Malo hidroelektrarno Bistra
 

V četrtek, 22. 3. 2012, sta Tehniški muzej Slovenije in skupina Elektro Ljubljana, ki jo poleg matične družbe Elektro Ljubljana d.d. sestavljata hčerinski družbi Elektro energija d.o.o. in Elektro Ljubljana OVE d.o.o., podpisala pogodbo o sodelovanju v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. S podpisom in uresničevanjem pogodbe so družbe skupine Elektro Ljubljana podprle varovanje slovenske tehniške kulturne dediščine. Dolgoletnemu poslovnemu partnerju in odjemalcu električne energije – Tehniškemu muzeju Slovenije – so namreč namenile sredstva za odkup Male hidroelektrarne Bistra od denacionalizacijskega upravičenca, s čimer izkazujejo svoje družbeno odgovorno ravnanje. Električno energijo, proizvedeno iz več kot 100 let stare male hidroelektrarne Bistra, bo še naprej odkupovala Elektro energija, Elektro Ljubljana OVE pa bo pogodbeno vzdrževal ta vreden primer tehniške dediščine.


  Gostovanje razstave "Ribe v slovenskih vodah"
 

V petek, 4. 11. 2011, smo v Gornjesavskem muzeju Jesenice v Kosovi graščini odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije "RIBE V SLOVENSKIH VODAH, Očem skriti prebivalci naših rek in jezer".

Na razstavi so na ogled akvareli vseh vrst rib, ki živijo v slovenskih rekah in jezerih. Avtor akvareli je Jurij Mikuletič.

Na odprtju so spregovorili Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, dr. Orest Jarh, direktor TMS, mag. Romana Erhatič Širnik, avtorica razstave, in Borut Jerše univ. dipl. ekon., predsednik Ribiške zveze Slovenije.

V kulturnem programu sta nastopili mezzosopranistka Melita Jelen in Marjana Komelj (harmonika).

Razstava je na ogled od torka do petka od 10. do 12. in od 16. do 18. ure od 4. do 25. novembra 2011.


stran: [9]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2373 / ta mesec: 83619 / skupaj: 20755769
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole