Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Noč ima svojo moč
Pridruži se nam 28. 9. na Noči raziskovalcev v Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu, Ajdovščini, Mariboru, Celju, Postojni, Kopru, Slovenj Gradcu, Krškem, Trbovljah, na Bogenšperku, Pivki, Bistri, Polhovem Gradcu, Kranju, Ptuju in Novi Gorici. Več na: http://www.nocmoc.eu/
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Utrinki
stran: [9]

  Dnevi elektrotehnike in Mala hidroelektrarna Bistra
 

V torek, 8. maja 2012, je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekala slovesna prireditev, na kateri smo obeležili deseto obletnico Dni elektrotehnike in pridobitev male hidroelektrarne Bistra.


Foto: arhiv TMS, mag. Tomaž Lauko in Marko Piko


  Dnevi inovatorjev 2012
 

Dneve inovatorjev  pripravljamo v sodelovanju z Inovatorskim centrom ASI (Aktivni slovenski inovatorji: www.center-asi.si). V letu 2012 so bile na ogled inovacije članov združenja Aktivnih slovenskih inovatorjev v nedeljo, 15. 4., in v torek, 17. 4. 2012.


  Podpis sponzorske pogodbe za Malo hidroelektrarno Bistra
 

V četrtek, 22. 3. 2012, sta Tehniški muzej Slovenije in skupina Elektro Ljubljana, ki jo poleg matične družbe Elektro Ljubljana d.d. sestavljata hčerinski družbi Elektro energija d.o.o. in Elektro Ljubljana OVE d.o.o., podpisala pogodbo o sodelovanju v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. S podpisom in uresničevanjem pogodbe so družbe skupine Elektro Ljubljana podprle varovanje slovenske tehniške kulturne dediščine. Dolgoletnemu poslovnemu partnerju in odjemalcu električne energije – Tehniškemu muzeju Slovenije – so namreč namenile sredstva za odkup Male hidroelektrarne Bistra od denacionalizacijskega upravičenca, s čimer izkazujejo svoje družbeno odgovorno ravnanje. Električno energijo, proizvedeno iz več kot 100 let stare male hidroelektrarne Bistra, bo še naprej odkupovala Elektro energija, Elektro Ljubljana OVE pa bo pogodbeno vzdrževal ta vreden primer tehniške dediščine.


  Gostovanje razstave "Ribe v slovenskih vodah"
 

V petek, 4. 11. 2011, smo v Gornjesavskem muzeju Jesenice v Kosovi graščini odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije "RIBE V SLOVENSKIH VODAH, Očem skriti prebivalci naših rek in jezer".

Na razstavi so na ogled akvareli vseh vrst rib, ki živijo v slovenskih rekah in jezerih. Avtor akvareli je Jurij Mikuletič.

Na odprtju so spregovorili Irena Lačen Benedičič, direktorica Gornjesavskega muzeja Jesenice, dr. Orest Jarh, direktor TMS, mag. Romana Erhatič Širnik, avtorica razstave, in Borut Jerše univ. dipl. ekon., predsednik Ribiške zveze Slovenije.

V kulturnem programu sta nastopili mezzosopranistka Melita Jelen in Marjana Komelj (harmonika).

Razstava je na ogled od torka do petka od 10. do 12. in od 16. do 18. ure od 4. do 25. novembra 2011.


  Odprtje slikarske razstave Jurija Mikuletiča
 

Jurij Mikuletič je bil rojen leta 1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu. Študij je nadaljeval na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Goriških Brdih.

V svetu umetnosti, predvsem tisti, ki ima v ospredju naravo in življenje v njej, je Mikuletičevo ime že dolgo znano. Njegovo ustvarjanje je zelo raznoliko. Obsega ilustracije, plakate, prospekte, osnutke poštnih znamk, učne slike, vinjete, embleme in drugo. Kot slikar upodablja predvsem prostoživeče živali v naravnem okolju. Njegova dela, za katera je prejel več domačih in mednarodnih priznanj, si je bilo mogoče ogledati na številnih razstavah doma in v tujini.

Razstava Vtisi iz narave odstira le delček iz bogatega opusa Mikuletičevih del. Razkriva nam raznoliki svet prostoživečih divjih živali, ki bogatijo našo deželo.

Razstava je na ogled v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do 4. decembra 2011.

Na odprtju razstave so spregovorili: dr. Orest Jarh (direktor TMS), mag. Lado Bradač (podpredsednik Lovske zveze Slovenije) in dr. Božidar Flajšman (profesor likovne umetnosti). Razstavo je odprl Jurij Mikuletič.


  Dnevi fizike 2011
 

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.


Vodeni ogledi poskusov potekajo od torka, 11. 10.,  do petka, 14. 10., od 9. do 16. ure in v nedeljo, 16. 10. , od 10. do 18. ure.


  TMS na Festivalu znanosti 2011
 

Festivalu znanosti v Cankarjevem domu smo od 4. do 6. 10. 2011 predstavljali prenovljeno gozdno učno, del Vegovega škripčevja in delavnico izdelovanja "brenčačev".


  Dnevi strojništva 2011
 

Od torka, 20. 9., do petka, 23. 9., od 9. do 16. ure in v nedeljo, 25. 9. 2011, od 11. do 18. ure.

Prireditev je namenjena predstavitvi študentskih izdelkov in projektov Fakultete za strojništvo UL. Na Dnevih strojništva je med drugim moč spoznati prva slovenska daljinsko vodena brezpilotna letala, mobilne robote, ki se avtonomno gibljejo v prostoru, akustične kamere ter sistem za lasersko merjenje in izdelavo zahtevnih tridimenzionalnih oblik.  Vsi predstavljeni projekti so rezultat uspešnega sodelovanja med študenti in profesorji, ki s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih prispevajo k večji prepoznavnosti slovenskih tehničnih inovacij.


  Zadnja vožnja TAM-ovega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa v Bistro
 

Kot je znano, je domača avtomobilska industrija, ki je izdelovala motorna vozila lastnih konstrukcij koncem 20. stoletja zamrla, oziroma se je preusmerila v montažo vozil tujih znamk. V tem času  še zadnji primerki domačih tovornih vozil mariborskega TAM-a postopoma zapuščajo ceste in se selijo na odpad ali na dvorišče kakšnega ljubitelja.  TAM-ovi avtobusi so v razmeroma kratkem času že izginili z naših cest in Ljubljanski potniški promet (LPP) je bilo zadnje podjetje, kjer je bilo 8 TAM-ovih mestnih avtobusov v uporabi še do začetka letošnjega leta. V LPP-ju so se prijazno odzvali naši prošnji, da enega od njih odstopijo Tehniškemu muzeju Slovenije. Gre za zadnjo generacijo mestnega avtobusa tovarne TAM iz Maribor (karoserijo so izdelali v ljubljanski Avtomontaži).  Dne 14.9.2011  je TAM-ov avtobus, ki je vozil po Ljubljani na linijah mestnega prometa odpeljal na svojo zadnjo vožnjo proti Bistri. Čez kak mesec bo na ogled v razstavni dvorani skupaj z drugimi gospodarskimi vozili domačih proizvajalcev.


  Strast do hitrosti: Razstava motociklov ob 20-letnici družbe Akrapovič
 

V letu, ko družba Akrapovič beleži svojo 20-letnico, je eden izmed viškov obletnice družbe iz Ivančne Gorice, razstava tekmovalnih motociklov, opremljenih z izpušnimi sistemi Akrapovič.

Zbirka motornih koles, ki je do 2. 10. na ogled v muzeju, je zares impresivna! Med motocikli je moč videti tudi takšne dirkaške dragulje kot so Suzuki GSR-V (Alvaro Bautista), Honda VTR SP-2 (Colin Edwards), Yamaha YZF-R1 (Ben Spies), Kawasaki ZX-RR (Shinya Nakano), Aprilia RSV4 (Max Biaggi), Suzuki RMZ450 (Steve Ramon), Yamaha YZF450 (James Stewart), KTM SXF350 (Antonio Cairoli), KTM LC8 950 Rallye (Fabrizio Meoni), KTM Rallye 450 (Marc Coma) in Yamaha YZR-M1 (Jorge Lorenzo). Ob motociklih so razstavljeni tudi agregati, ki so za družbo Akrapovič še posebno pomembni, med njim nekaj svetovnih posebnosti, kot denimo motor KTM V-4 iz razreda MotoGP.


stran: [9]


   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 15510 / ta mesec: 408224 / skupaj: 19314320
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole