Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Slovenska geodetska zbirka

Na Valvasorjevem Bogenšperku je našla nadvse primerno mesto za predstavitev tudi Slovenska geodetska zbirka. Valvasor je bil namreč med drugim pomemben topograf in kartograf, ki je proučeval in upodabljal slovensko ozemlje na topografskih slikah in kartah že pred več kot tristo leti. Valvasorjeve zbirke topografskih orisov naših krajev in njegove karte naših pokrajin so v tedanjem času dosegle raven evropske kvalitete.

Geodetski zbirki so na gradu namenjeni trije prostori v tretjem nadstropju južne strani in poseben preurejen hodnik - viseča galerija v podstrešju, ki vodi v razgledni stolp. Slovenska geodetska zbirka je urejena kronološko in prikazuje razvoj zemljemerstva, geodezije in kartografije od prvih začetkov, rimskega obdobja, srednjega veka, obdobja nastanka in razvoja zemljiškega katastra, obdobja med vojnama, NOB in posebej povojni razvoj.

Zbirko je zasnovala in vzpostavila Zveza geodetov Slovenije ob sodelovanju Tehniškega muzeja Slovenije. Za javnost je bila zbirka odprta leta 1987, v letu 2006 pa je bila delno prenovljena – dopolnjena z obdobjem zadnjih dveh desetletij ter posodobljena z multimedijsko in interaktivno računalniško predstavitvijo.  Decembra 2007 je bila  zbirka obogatena še z ambientalnimi prikazi - prikaz dela zemljemerca v Valvasorjevem času, ureditev razstavljenih geodetskih inštrumentov, panoramska predstavitev širše grajske okolice ter predstavitvene razglednice.
Na 120 m² je razstavljenih nad štiristo eksponatov, največ je reprodukcij, najdragocenejši eksponati pa so originalne karte in geodetski instrumenti iz 19. in začetka 20. stoletja.

Kranjska 1684
Valvasor pri delu
Viziranje

    Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 758 / ta mesec: 326076 / skupaj: 19232172
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole