Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Posebna ponudba za upokojence
Vsak tretji petek v mesecu v Muzeju pošte in telekomunikacij pripravljamo posebno ponudbo za upokojence: znižano vstopnino, ob 13. uri brezplačno vodstvo in popust v muzejski trgovini. Vabljeni!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Muzej pošte in telekomunikacij

V Polhograjski graščini je od junija 2008 na ogled prenovljen Muzej pošte in telekomunikacij, ki je od leta 1985 do 2008 deloval v Starološkem gradu. Projekt je rezultat dolgoletnega sodelovanja med Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, Pošto Slovenije, Telekomom Slovenije in Tehniškim muzejem Slovenije. V Muzeju pošte in telekomunikacij so na ogled prenovljene in dopolnjene zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. 

V zbirki Zgodovina pošte je prikazan razvoj pošte od prazgodovine do danes. V štirih sobah so razstavljene makete poštnih vozov, rekonstrukcije poštnih uradov in uniforme poštarjev iz različnih obdobij ter različna poštna prevozna sredstva (kočija moped, kolo). Poleg naštetega si lahko ogledate odlomke filmov na temo pošte in animirani film z naslovom Čigavo je pismo. Za krajane Polhovega Gradca ima preselitev muzeja prav poseben pomen, saj se v njihov kraj vrača poštni rog. Ta je bil nekoč last družine Tomšič iz Polhovega Gradca, ki je imela od leta 1869 zakupljeno pošto v Polhovem Gradcu. V zbirki Zgodovina telekomunikacij so na ogled stari telefonski aparati, teleprinterji, telefoto naprave in druge naprave za pošiljanje sporočil na daljavo. Preko telefona lahko poslušate kako so telefonirali v preteklosti. Od decembra 2008 dalje si lahko obiskovalci ogledajo in preizkusijo tudi telefonsko in teleprintersko centralo. Živin kotiček je namenjen najmlajšim obiskovalcem muzeja, ki se v otroškem kotičku s pomočjo igre (Poišči par, Pošta skozi čas) in raznih delavnic (izdelovanje poštnega roga, poštne kape, štampiljke itd.) spoznavajo z zgodovino pošte in telekomunikacij.

Za ogled graščine GPix360° kliknite na spodnjo sličico.

 

 V  letu 2009 smo odprli prenovljene in dopolnjene zbirke muzeja. Zbirko Zgodovina pošte smo dopolnili s predstavitvijo idejnega očeta poštne znamke Lovrenca Koširja, zgodovino pošte 18. in 19. stoletja ter preurejenim poštnim uradom iz 20. stoletja.
Predstavitev začetkov telefonije v svetu in Sloveniji je na ogled v zbirki Zgodovina telekomunikacij. Obiskovalci lahko tudi preizkusijo delovanje Morsejevega aparata ter si ogledajo delovanje induktorskega in avtomatskega telefonskega aparata, omrežne kable ter orodje, ki so ga uporabljali monterji na omrežnih sistemih.
Za najmlajše obiskovalce smo v Živinem kotičku uredili otroški poštni urad, v katerem otroci skozi igro spoznavajo zgodovino pošte in telekomunikacij ter preizkusijo delovanje ročne telefonske centrale.
Poleg navedenega smo muzejske zbirke dopolnili s kratkim pregledom zgodovine gradu Polhov Gradec in predstavitvijo grofa Riharda Ursinija Blagaja, ki se je zavzemal za vsestranski razvoj Polhovega Gradca in okoliških krajev, podpiral in pospeševal razvoj kmetijstva in domače obrti, se ukvarjal z mineralogijo in botaniko ter bil velik zagovornik in mecen umetnosti. Poleg naštetega je bil izvoljen za prvega predsednika Društva kranjskega Deželnega muzeja, neposrednega predhodnika Slovenskega muzejskega društva.
Ob tej priložnosti smo izdali tudi vodnik po muzeju v slovenskem in angleškem jeziku.

Novembra 2015 smo v muzeju odprli muzejsko pot za slepe in slabovidne Dotakni se!

  

Polhograjska graščina Zbirka Zgodovina telekomunikacij Zbirka Zgodovina pošte

 

Muzej pošte in telekomunikacij

Polhov Gradec 61
1355 Polhov Gradec
01 364 00 83
muzejpt@tms.si

 

Soustanovitelja muzeja sta:

  in 

 

 
Podstrani: 
 
 

    Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 2344 / ta mesec: 83590 / skupaj: 20755740
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole