Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
Delavnice na vaši šoli
Od decembra do marca lahko izvedemo naše zanimive in poučne delavnice tudi na vaši šoli!
       
Informacije Dogodki Spletni vodnik Za šole in skupine Utrinki Zbirke Izdelki Kontakti Projekt ICYDK DOSTOPNOST
Zbirka vprežnih vozil

Tehniški muzej Slovenije ima za enkrat v depoju Soteska deponirano skoraj celotno zbirko vprežnih vozil, ki predstavlja jedro bodoče stalne razstave o cestnem prometu. Večtisočletna uporaba vprežnih vozil in njihova prisotnost na ozemlju današnje Slovenije je dejstvo, ki vzporedno z razvojem prometne infrastrukture dokazuje, da se je kopenski promet vse to dolgo obdobje odvijal z vozili te vrste. Čeprav vprežna vozila v tretjem tisočletju tudi v kmečkem gospodarstvu, kjer so bila najdlje v uporabi, izpodrivajo traktorji s prikolicami, je njihova uporaba marsikje še vedno prisotna. Ne nazadnje velja še omeniti, da imajo tudi motorna vozila, ki so zaznamovala 20. stoletje, svoje korenine prav v vprežnih vozilih.

Do zdaj je bila zbirka vprežnih vozil na katerih naj bi gradil vsak muzej, ki obravnava razvoj prometa, javnosti žal nedostopna. Zato smo se odločili, da v Soteski prioritetno predstavimo predvsem prav to zbirko, zraven pa še nekaj drugih vozil, zlasti avtomobilov.

 Zbirka vprežnih vozil   Števec obiskov spletne strani strani TMS - danes: 19390 / ta mesec: 364597 / skupaj: 17944487
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net

 

Vprašaj nas     
Dogodki v RSS     
TMS na Facebooku    
Prijavi se na e-novice    
e-pošta:
ime:
tip novic: tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole