Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
   Koledar dogodkov
   Prireditve
   Razstave
   Demonstracije
   Delavnice
   Vodeni ogledi
   Projekti
   Arhiv dogodkov
   E-izdaje
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Dogodki - Stalna razstava NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem
TMS, Bistra pri Vrhniki

1. marec 2014 - ...
28. februar 2014 ob 18:00,

Vabimo vas na ogled nove stalne razstave NAŠ DRAGI AVTO, Prvo stoletje avtomobilizma na Slovenskem.

Na razstavi o več kot 100 letni zgodovini avtomobilizma na Slovenskem je preko treh značilnih obdobij (do 1. svetovne vojne, med obema vojnama in od 2. svetovne vojne do osamosvojitve) prikazan razvoj avtomobilskega prometa. Oris zgodovine prometa je predstavljen s tipičnimi primerki vozil in najbolj prepoznavnimi deli avtomobilov, kot so volan, kolo, maska hladilnika ipd. Ob sprehodu skozi razstavo obiskovalec spozna razvoj prometnih znakov in registrskih oznak ter značilno cestišče za posamezno obdobje. S pomočjo interpretativnih besedil, slikovnega in grafičnega gradiva želimo ponazoriti čas in okolje, v katerem so bila vozila v uporabi.
Razstavljenih je deset avtomobilov, med drugimi Austro Daimler, Wanderer, kakršne so izdelovali pred 1. svetovno vojno in še prva leta po njej, limuzina Chrysler iz 30. let, ki velja za enega izmed predstavnikov priljubljenih ameriških znamk tudi pri nas, Ford T, Zastava 600D t. i. Fičo in otroški avto, ter pet motornih koles, med njimi Torpedo izpred 1. svetovne vojne, dirkalni DKW izpred 2. svetovne vojne, ki so ga uporabljali še leta po njej, priljubljeni Tomos T12, motorno kolo Douglas, iz obdobja po 1. svetovni vojni, ter dirkalni maloserijski Tomos D5 iz začetka 60. let s katerim so širom Jugoslavije popularizirali moto šport.
Večina razstavljenih avtomobilov je bila med leti 1960 in 1990 v muzeju obnovljena z namenom usposobitve v vozno stanje in uporabo, nekaj od njih tudi tako, da ne morejo več verno ponazarjati časa, v katerem so bila prvotno v uporabi. Pri tem morda najbolj izstopa avtomobil znamke Piccolo, ki velja za enega najstarejših ohranjenih avtomobilov na Slovenskem, in je hkrati eden najstarejših eksponatov Tehniškega muzeja Slovenije. Njegova, več kot 100 letna življenjska pot, ni le zanimiva sama po sebi, temveč lahko na samem primeru opozarja tudi na različne vidike, pristope in principe ohranjanja in obravnave starih vozil in nevarnosti, ki se ob tem porajajo. Piccolo v razstavi zato ni predstavljen kot originalen avtomobil iz začetka 20. stoletja, temveč kot “starodobnik” s konca 20. stoletja, ki je to postal pravzaprav v Tehniškem muzeju Slovenije in ga je ob številnih priložnostih kot takšen zastopal kar nekaj desetletij.  
Vsak razstavljeni avtomobil spremlja nekaj minutni video posnetek o njegovi izdelavi, namenu in uporabi. Na koncu razstave je na ogled še krajši film, v katerem večina razstavljenih avtomobilov predstavi kratko zgodovino avtomobilizma na Slovenskem.
Glede na prostorske omejitve je na razstavi predstavljen le manjši del, sicer bogatega fonda avtomobilov in motornih koles iz naših zbirk. Razstava je stalna, kar pa ne pomeni, da posameznih eksponatov vmes ne bomo menjali in na njih opravljali konservatorsko restavratorske posege.
Z razstavo nadaljujemo zastavljen načrt postopne prenove prometnega oddelka in upamo, da nam bo lahko kmalu sledila tudi razvojna dejavnost in industrija motornih vozil na Slovenskem ter nekoliko bolj tehniško obarvana tematika razvoja motornih vozil skozi čas.  

Avtomobil Ford T Avtomobil Zastava 101
Avtomobil znamke Piccolo
(Foto: Blaž Zupančič)
Avtomobil Ford T
(Foto: Blaž Zupančič)
Avtomobil Zastava 101
(Foto: Blaž Zupančič)

 


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 2847 / ta mesec: 84093 / skupaj: 20756243
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net