Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
   Koledar dogodkov
   Prireditve
   Razstave
   Demonstracije
   Delavnice
   Vodeni ogledi
   Projekti
   Arhiv dogodkov
   E-izdaje
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Dogodki - Virtualna razstava S tehniko do zdravja

5. januar 2015 - ...

Občasna razstava S tehniko do zdravja je bila na ogled od 7. 5. 2013 do 3. 12. 2014 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Sedaj si jo lahko ogledate na spletu.

Z razstavo, ki smo jo poimenovali S tehniko do zdravja, Prispevek slovenskih znanstvenikov k razvoju medicine, želimo javnosti na poljuden način približati dosežke slovenskih znanstvenikov, ki so bili dolga leta na nekaterih področjih biomedicinske tehnike med vodilnimi v svetu. Predstavljamo najvidnejše znanstvenike in njihove dosežke, uporabnost v medicini, pa tudi, kaj je posamezno odkritje pomenilo v svetovnem merilu.

Za ogled razstave GPix360° kliknite na spodnjo sličico:Osrednji del razstave je namenjen razvoju in dosežkom na področju funkcionalne in terapevtske električne stimulacije, z dosežki katere so bili slovenski znanstveniki v 80. letih vodilni v svetu. Posebno poglavje je namenjeno robotiki – napravam, ki uspešno pomagajo pri rehabilitaciji gibalno prizadetih bolnikov. Poleg navedenega se obiskovalci seznanijo z elektromiografijo, spoznajo slikovne metode v diagnostiki s poudarkom na  slikanju z magnetno resonanco ter najnovejše dosežke slovenskih znanstvenikov na področju zdravljenja rakavih obolenj z elektrokemoterapijo.

Na razstavi si je mogoče ogledati vrsto zanimivih predmetov: elektronski mikroskop, ki ga je razvil profesor dr. Aleš Strojnik, preprosti leseni rentgen, umetna pljuča, ki so  v 50. letih preteklega stoletja omogočala dihanje bolnikom z otroško paralizo, napravo za zunajtelesni krvni obtok, ki so jo po drugi svetovni vojni,  ko so bile možnosti za uvoz dragih medicinskih aparatov zelo omejene, po navodilih dr. Košaka izdelali v nekdanji Avtoobnovi v Ljubljani. Poleg teh unikatnih aparatur so predstavljene nekatere naprave, ki so jih v preteklosti serijsko izdelovali v Gorenju. Razstavo smo popestrili z dokumentarnimi filmi, ki smo jih pridobili na RTV Slovenije, in intervjuji, ki smo jih posneli za namen razstave z znanstveniki, ki so sodelovali pri projektih. Filmsko gradivo dodatno pojasnjuje vlogo in pomen posameznih dosežkov slovenske znanosti v svetovnem merilu in tudi pomen teh dosežkov v medicini.

Od 3. julija 2013 smo razstavo dopolnili še s hrvaškim prispevekom k razvoju stimulacije srčne mišice. Hrvaški zdravniki in znanstveniki so bili prvi, ki so v bolniku vsadili srčni , na tem področju pa so tudi aktivno prispevali k svetovnemu razvoju. Razstavljene srčne spodbujevalnike in defibrilatorje je zbral prof. dr. Ratko Magjarević s Fakultete za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Zagrebu in so jih v sodelovanju s Tehniškim muzejem iz Zagreba predstavili na večji tematski razstavi z naslovom Što to tamo kuca.

 

Razstavo je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo.


Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Društvom za medicinsko in biološko tehniko Slovenije, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Republike Slovenije - Soča, Inštitutom za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra Ljubljana, Onkološkim inštitutom Ljubljana, Institutom Jožef Stefan, Inštitutom za zgodovino medicine, Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo Univerze v  Zagrebu, Tehniškim muzejem iz Zagreba in drugimi.


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 1176 / ta mesec: 393404 / skupaj: 19892104
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net