Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
   Koledar dogodkov
   Prireditve
   Razstave
   Demonstracije
   Delavnice
   Vodeni ogledi
   Projekti
   Arhiv dogodkov
   E-izdaje
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Dogodki - Občasna razstava: Supersvetloba - Super svjetlost

25. januar 2018 - 7. februar 2018

Laser je v dobri polovici stoletja po odkritju korenito posegel v številna področja človeškega življenja in dela. Manj znano je dejstvo, da so pri razvoju laserja in njegovih številnih aplikacij pomembno vlogo odigrali tudi slovenski strokovnjaki. Z razstavo želimo predstaviti začetke in razvoj laserske tehnologije v Sloveniji, številne izdelke in področja njihove uporabe, izvedeli pa boste tudi, kako laser deluje ter spoznali bogato zgodovino proizvodnje laserjev in laserskih naprav v Sloveniji.

 V prvem obdobju je razvoj potekal predvsem v okviru Iskrinega Centra za elektrooptiko pod vodstvom dr. Zvonka Krevlja.
Le štiri leta po prvem laserju na svetu je v stavbi na Tržaški cesti 2 v Ljubljani, kjer je danes sedež uprave TMS, zasvetil prvi doma izdelani laser. Sledil je bliskovit razvoj laserjev in laserskih naprav za uporabo v vojski, medicini, telekomunikacijah in industriji. Veliko naprav, katerih  razvoj in proizvodnja sta bila plod lastnega znanja, je sodilo v sam svetovni vrh. Po burnem dogajanju po osamosvojitvi je podjetju z novim imenom Fotona  uspelo v hudi konkurenci preživeti in danes sodi med vrhunske proizvajalce medicinskih laserjev.

Na razstavi imenovani Super svjetlost, ki je povzetek razstave Supersvetloba, so iz izvirne razstave v Bistri na ogled samo eksponati v lasti TMS ter dva, ki smo ju pridobili v zadnjem letu in sta vezana na optične komunikacije.Na ogled so hologrami iz 70. let prejšnjega stoletja, tj. tridimenzionalne fotografije, ki jih je mogoče izdelati s pomočjo posebne svetlobe, kakršno oddajajo samo laserji. Tudi v holografiji so se slovenski raziskovalci uvrščali v svetovni vrh, vendar je bil program zaradi pomanjkanja tržno zanimivih proizvodov ukinjen.
Tehniški muzej Slovenije že od leta 2006, ko je ob 150-letnici rojstva Nikole Tesle na Reki prvič gostovala njegova razstava Ukročena elektrika, tesno sodeluje z ZTK Reka (Zajednica za tehničku kulturu) in vsako leto pripravi razstavo v prostorih PPMHP (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja).

Razstava je na ogled od 25. 1. do 7. 2. 2018 v odpiralnem času Pomorskega in zgodovinskega muzeja Hrvaškega primorja na Reki.

 

Avtor razstave: dr. Orest Jarh
Sodelavci: Ajda Kozjek, dr. Romana Erhatič Širnik, Barbara Grilc, Urša Vodopivec
Strokovni sodelavci: Jože Petkovšek, dr. Alenka Rožaj Brvar, Tadej Špenko, dr. Erik Vrenko, Matjaž Drenik, Niko Tršan, Ana Švajger, dr. Martin Premk, dr Bojan Jenko
Oblikovanje: Minka Prajnc Šarler
Prelom in priprava za tisk: Oblikoteka
Ilustracije: Maša Kozjek
Jezikovni pregled in angleški prevod: Melita Silič
Priprava eksperimentov: Jože Petkovšek, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (prof. Boštjan Batagelj), Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (prof. Rok Petkovšek)
Tisk: Altos d.o.o.
Programiranje: dr. Orest Jarh
Eksponati: Vojaški muzej Slovenske vojske, Fotona d.o.o.
Filmsko gradivo: Arhiv RTV Slovenija
Slike: Arhiv TMS, Marjan Smrke.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

 

     
     

  


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 12326 / ta mesec: 427878 / skupaj: 19333974
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net