Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Utrinki
stran: [13]

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič na obisku


V sredo, 7. 10. 2009, je na ogled Dnevov fizike in razstave MOJE ZVEZDARNE Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije prišel minister Gregor Golobič.

Festival znanosti 2009

Tehniški muzej Slovenije se je predstavil na Festivalu znanosti, ki je potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani med 22. in 24. 9. 2009.


Odprtje razstave Dve kolesi in par nog v Velenju

Razstava Tehniškega muzeja Slovenije je gostovala v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. Na ogled je bila do 3. 11. 2009.


Odprtje razstave MOJE ZVEZDARNE Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije

Razstavo smo odprli 16. 9. 2009. Na ogled je bila do 3. 12. 2009.
Razstavo je odprla generalna direktorica Direktorata za znanost dr. Jana Kolar, zbrane sta nagovorila prof. dr. Tomaž Zwitter, profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko, in v. d. direktorja Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. Razstavo je predstavil avtor razstave Boris Kham. Za glasbo na odprtju so poskrbeli učenci iz Glasbene šole Vrhnika (Tina Debevec, Vid Zadnik in klavirska spremljava Dominika Naveršnik).

Foto: Boris Brovinsky in Andrej Guštin

Odprtje razstav Darwin danes (Darwin now) in Potovanje na ladji Beagle

V četrtek, 3. 9. 2009, smo v Bistri odprli razstavo British Councila Darwin danes (Darwin Now) in razstavo akademske slikarke Maje Šubic Potovanje na ladji Beagle. Razstavi bosta na ogled do 3. 12. 2009.
Razstava British Councila Darwin danes (Darwin now) osvetljuje Darwinovo življenje in delo. Njegova spoznanja so temeljito spremenila dotedanje razumevanje razvoja narave ter so še danes osnova za raziskovalno delo v biologiji in medicini.
Razstava Potovanje na ladji Beagle osvetljuje Darwinovo potovanje – z očmi umetnice, akademske slikarke Maje Šubic.
Slavnostno je razstavo odprl minister za šolstvo in šport, dr. Igor Lukšič, zbrane sta nagovorila nj. eksc. g. Andrew Page, veleposlanik Združenega kraljestva Velika Britanija in Severne Irske, in v. d. direktorja Tehniškega muzeja Slovenije, dr. Orest Jarh. Pomen Charelsa Darwina je predstavil dr. Peter Trontelj, profesor na oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Za glasbo na odprtju sta poskrbeli Herič Petra (violina iz razreda Nastje Cajhen) in Kaja Lojevec (klavirska spremljava), iz Glasbene šole Vrhnika.

Odprtje razstave o Janezu Puharju, izumitelju fotografije na steklo.

V četrtek, 27. 8., smo v Muzeju pošte in telekomunikacij odprli gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo. Na razstavi o prvem slovenskem fotografu in izumitelju fotografije na steklo, Kranjčanu Janezu Puharju, je predstavljeno njegovo življenje in delo, rekonstruiran fotografski postopek s praktičnim prikazom, razstavljene so fotografije na steklo in "prvi fotoaparat" - camera obscura, ki ga je sam izdelal in tudi uporabljal. Razstavo spremlja dokumentarni film, ki ga je posnela RTV Slovenija (režiser Zdravko Pečenko), spletna stran www.puhar.si in katalog z zbranimi podatki ter ohranjenimi deli. Razstavo je pripravila kustodinja Nataša Robežnik.


Predstavitev društva Svet v malem

V nedeljo, 23. 8. 2009 je bila v muzeju na ogled razstava izdelkov društva Svet v malem, ki združuje izdelovalce plastičnih maket, ljubitelje kovinskih maket in zbiralce različnih unikatnih zbirk.


Aktivne poletne počitnice 17. 8. - 21. 8. 2009Aktivne poletne počitnice 3. 8. - 7. 8. 2009Gostujoča fotografska razstava Cerkniško jezero-ogledalo sveta

Notranjski regijski park od januarja 2007 izvaja projekt LIFE 06/NAT/SLO/000069 »Presihajoče Cerkniško jezero«. Namen projekta je na Cerkniškem jezeru zagotoviti ugodne pogoje za ohranitev in zaščito ogroženih habitatov ter živalskih in rastlinskih vrst. Velik poudarek pri doseganju omenjenega cilja namenjajo popularizaciji projekta in izobraževanju lokalnega in širšega prebivalstva o pomenu varstva narave. V tem okviru so pripravili tudi potujočo fotografsko razstavo z naslovom »CERKNIŠKO JEZERO – OGLEDALO SVETA«, na kateri so v sliki in besedi ujeti utrinki presihajočega jezera in življenja ob njem. Fotografsko razstavo bo od 3. do 20. julija 2009 gostil tudi Tehniški muzej Slovenije v Bistri. Večletno delo fotodokumentacije in terenskega dela na območju Notranjskega regijskega parka bo predstavljeno s 84 fotografijami in spremnim besedilom o projektu LIFE 06 NAT/SLO/000069 »Presihajoče Cerkniško jezero«, ki ga sofinancira Evropska skupnost.


stran: [13]


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 24545 / ta mesec: 486502 / skupaj: 17340125
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net