Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
   Koledar dogodkov
   Prireditve
   Razstave
   Demonstracije
   Delavnice
   Vodeni ogledi
   Projekti
   Arhiv dogodkov
   E-izdaje
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
  Aktualni dogodkinedelja, 16. december
Muzej pošte in telekomunikacij
Voden ogled Muzeja pošte in telekomunikacij za seniorje
ob 15:00

Vsako tretjo nedeljo v mesecu vabimo seniorje ob 15.00 v Muzej pošte in telekomunikacij na voden ogled zbirk. Predstavili vam bomo zgodovino pošte in zgodovino telekomunikacij ter Polhograjsko graščino. Delili bomo zgodbe o času, ko smo željno čakali poštarja s svežimi novicami, in ko mobilni telefoni še niso bili del našega vsakdana.

Vodstvu se pridružite z nakupom muzejske vstopnice.

Preberi več
 
četrtek, 27. december
Muzej pošte in telekomunikacij
Počitniške delavnice v Muzeju pošte in telekomunikacij v P. Gradcu
ob 10:00

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu bodo 27. in 28. ter 30. 12. 2018, od 10. do 13. ure potekale delavnice za otroke.

Preberi več
 
petek, 28. december
Muzej pošte in telekomunikacij
Počitniške delavnice v Muzeju pošte in telekomunikacij v P. Gradcu
ob 10:00

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu bodo 27. in 28. ter 30. 12. 2018, od 10. do 13. ure potekale delavnice za otroke.

Preberi več
 
nedelja, 30. december
Muzej pošte in telekomunikacij
Počitniške delavnice v Muzeju pošte in telekomunikacij v P. Gradcu
ob 10:00

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu bodo 27. in 28. ter 30. 12. 2018, od 10. do 13. ure potekale delavnice za otroke.

Preberi več
 
petek, 08. februar
TMS, Bistra pri Vrhniki
Prešernov dan v TMS in MPT
ob 09:00

V petek, 8. 2. 2019, vas vabimo na dan odprtih vrat v Tehniškem muzeju Slovenije ter Muzeju pošte in telekomunikacij. Zaradi slovenskega kulturnega praznika ob smrti pesnika Franceta Prešerna bosta oba muzeja in ves njun program na Prešernov dan brezplačna.

Preberi več
 

 
4. december 2018 - 28. februar 2019
TMS, Bistra pri Vrhniki
Tehniški muzej Slovenije zaprt med 4. 12. 2018 in 28. 2. 2019!

Muzej s 4. 12. 2018 zaradi težav z ogrevanjem začasno zapira svoja vrata za obiskovalce do 28. 2. 2019. V vmesnem času bo izjemoma odprt le 8. 2. 2019, na slovenski kulturni praznik. Skupine pa se lahko za ogled dogovorite na programi@tms.si. Vabljeni tudi v našo dislocirano enoto, Muzej pošte in telekomunikacij v Polhov Gradec.

 

 

Preberi več
 
1. januar 2019 - 0. november 0000
TMS, Bistra pri Vrhniki
Po novem letu spremembe delovnega časa

Po novem letu se glede naših urnikov obetajo spremembe. Z novim urnikom bomo podaljšali sezono odprtja za en mesec, poletni delovni čas pa ravno tako za en mesec. Decembra prihodnje leto bomo tako namesto do 3. 12., kot ste vajeni že nekaj let in kot (zadnjič) velja tudi letos, odprti do konca meseca, torej do 31. 12. Poenotili smo tudi ure odprtja, saj je obiskovalce nekoliko begal dnevno raznovrsten odpiralni čas. Uvedene spremembe so sicer prinesle dodatne stroške. TMS namreč že od pretvorbe SIT v EVRE ni spreminjal višine cen vstopnic (le zaokrožitev cene), glede na primerjavo z ostalimi nacionalnimi muzeji pa je bila vstopnina TMS med najnižjimi. Taka, izjemno dostopna, ostaja tudi po novem letu, kljub temu, da se bo po dolgih letih malenkost povišala. Želimo si, da bi naštete spremembe tudi v praksi čim bolje zaživele in se izkazale kot koristen korak v pravo smer. Nov cenik bo začel veljati s 1. 1. 2019, kljub temu, da muzej svoja vrata za obiskovalce odpre šele s 1. 3. 2019.

 

Preberi več
 
30. november 2018 - 31. december 2019
TMS, Bistra pri Vrhniki
Novo v muzejski trgovini: Koledar TMS 2019

Na voljo je koledar TMS 2019. Kupite ga lahko v muzejski trgovini ali ga naročite na številki 01 750 66 70 oz. e-naslovu: irena.medle@tms.si. Cena: 9 €. 

Fotografije Dragana Arriglerja prikazujejo razstavljene predmete stalne zbirke oddelkov TMS v Bistri, ki so povezani z elektrotehniško dediščino. Ta je v letošnjem letu posebej aktualna, saj praznujemo 135-letnico elektrifikacije na Slovenskem, hkrati pa je Tehniški muzej Slovenije obletnico proslavil tudi z odprtjem prenovljene stalne zbirke elektro oddelka. Nova stalna razstava Pozor, elektrika! poleg zgodovine elektrifikacije predstavlja tudi interaktivne prikaze osnov elektrike, muzej pa v tem letu prenavlja tudi dvorano s poskusi Nikole Tesle, ki bo predvidoma ponovno odprta z novo sezono TMS, v marcu 2019. Prikazi poskusov Nikole Tesle so z zaključno fotografijo predstavljeni tudi v novem koledarju. 

Predogled koledarja

Fotografije: Dragan Arrigler
Oblikovanje: Janja Ošlaj

 
6. november 2018 ob 18:00, Odprtje razstave Pozor, elektrika!

Vabimo vas na odprtje razstave Pozor, elektrika!, ki bo v torek, 6. 11. 2018, ob 18.00 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Na razstavi boste spoznali zgodovino elektrifikacije na Slovenskem in vse o osnovah elektrike.

 

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
TripAdvisor TMS podelil certifikat odličnosti

Tehniški muzej Slovenije je prejel TripAdvisorjev certifikat odličnosti!

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
Tehniški muzej Slovenije izbran za najboljšo kulturno znamenitost v okolici Ljubljane!

Z velikim veseljem sporočamo, da je bil Tehniški muzej Slovenije izbran za najboljšo kulturno znamenitost v okolici Ljubljane. Na prvo mesto smo se umestili z glasovanjem javnosti v okviru vodiča Ljubljana In Your Pocket City Guide ter njihove letne rubrike Best of culture

Preberi več
 

TMS v evropskem projektu Noč ima svojo moč!

Z veseljem sporočamo, da Evropska komisija potrdila skupen projekt Konzorcija partnerjev Ustanove Hiša eksperimentov, Instituta »Jožef Stefan«, Center za prenos tehnologij in inovacij, Kemijskega inštituta in Tehniškega muzeja Slovenije  z naslovom Noč ima svojo moč.

Preberi več
 
Muzej pošte in telekomunikacij
Sodelovanje Muzeja pošte in telekomunikacij pri Polhovem doživljajskem parku

Muzej pošte in telekomunikacij sodeluje pri novonastalem projektu Polhov doživljajski park. Gre za družinsko doživljajsko pot, ki otroke motivira k gibanju v naravi in jih uvaja v svet pohodništva. Ima pedagoško didaktično vrednost, saj otroci z reševanjem nalog razvijajo svojo domišljijo in se naučijo zanimivosti o lokalnem okolju. Popotovanje po pravljično doživljajski deželi se začne v Polhograjski graščini, kjer domuje tudi Muzej pošte in telekomunikacij, otroci pa imajo na poti nadvse pomembno nalogo: polhu pomagajo najti nov dom. Na začetku poti otroci prejmejo Polhovo knjižico kot didaktično-pedagoško pomagalo ter svinčnik. Na poti otroci v knjižico lepijo nalepke, zbirajo žige ter rešujejo različne naloge. Vabljeni k odkrivanju!

Preberi več
 
9. oktober 2018 - 31. januar 2019

Občasna razstava: Z Elanom do zvezd - S Elanom do zvijezda

Od 9. 10. 2018 do 31. 1. 2019 vljudno vabljeni na ogled razstave Z Elanom do zvezd, ki pod imenom S Elanom do zvijezda gostuje v Zagrebu (Tehnički muzej Nikola Tesla).

 

Preberi več
 
1. marec 2018 - 1. marec 2019

Tehniški muzej je del projekta ICYDK - Če slučajno še ne veš
V Tehniškem muzeju Slovenije smo veseli, da vam lahko sporočimo novico o uspešni prijavi EU projekta, ki ga bomo izvajali s podporo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), s sodelovanjem Urada RS za intelektualno lastnino, Slovensko tiskovno agencijo, fakultetami, šolami in drugimi.
Preberi več
 
1. september 2017 - 0. november 0000

Novo za šole: Kombiniran ogled TMS in Komunalnega podjetja Vrhnika

Tehniški muzej Slovenije in Komunalno podjetje Vrhnika vas z novim šolskim letom vabita na ogled gozdarske, lesarske in lovske zbirke, vodnih pogonov ter ogled zbirnega centra za odpadke, prebiralnice, kompostarne in čistilne naprave.

Oglejte si predstavitveni letak

Preberi več
 
17. maj 2018 - 3. december 2018
17. maj 2018 ob 18:00, Nova občasna razstava Martin Sever, oče prvega slovenskega kombija

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v Novem mestu.

Ob teh, marsikomu še dobro znanih izdelkih, se je Martin Sever ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike, kar je predstavljeno na razstavi.

Preberi več
 
1. september 2016 - 0. november 0000

Novo za šole: Kombiniran ogled TMS in Parka vojaške zgodovine

Za šolske skupine  smo v sodelovanju s Parkom vojaške zgodovine pripravili posebno ponudbo: kombiniran ogled obeh muzejev.

Preberi več
 

E-katalog Znanje brez meja

Da bi izpolnil svoje poslanstvo, je Tehniški muzej Slovenije pripravil projekt z naslovom ZNANJE BREZ MEJA, ki osvetljuje pozitivni vpliv migracij na družbo ter poskuša prikazati tesno povezanost med tehniško in znanstveno dediščino na eni strani ter kulturno in nacionalno identiteto na drugi. Na občasni razstavi predstavljamo vrsto uspešnih posameznikov z različnih polj znanosti in tehnologije, ki so se priselili ali zapustili slovensko etično ozemlje od 16. stoletja do danes, ustvarili pa smo tudi e-katalog.

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
Virtualen ogled zbirke protokolarnih vozil

Skozi prenovljeno postavitev zbirke protokolarnih vozil, večina povezanih z jugoslovanskim predsednikom Titom, se lahko sedaj sprehodite tudi virtualno.

Kliknite povezavo: www.tms.si/Titovazbirka/index.html

 
18. maj 2018 ob 11:30, TMS na razstavi Hiperpovezani muzeji: Novi pristopi, novi obiskovalci

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno Mednarodni muzejski dan obeležujemo tudi s postavitvijo skupne razstave na muzejski ploščadi na Metelkovi, posvečeno osvetlitvi izpostavljene teme. Odprtje bo v petek, 18. maja 2018, ob 11.30 uri.

Preberi več
 
Muzej pošte in telekomunikacij
Prenovljeni delovni listi Muzeja pošte in telekomunikacij

V Muzeju pošte in telekomunikacij smo v sodelovanju z ilustratorko Mašo Kozjek za šolske skupine pripravili prenovljene delovne liste. Več o ogledu muzeja z delovnimi listi: http://www.tms.si/index_v.php?m_id=polhov-delavni-listi

 

Avdio e-knjižice Muzeja pošte in telekomunikacij

V Muzeju pošte in telekomunikacij smo pripravili zvočne postaje, ki najmlajše obiskovalce popeljejo skozi zgodovine pošte, zgodovino telekomunikacij in zgodovino Polhovega Gradca. Opremili smo jih tudi z zvočnimi knjižicami, ki si jih lahko prenesete na naši spletni strani. Vabimo vas k branju in poslušanju treh elektronskih knjižic.

Preberi več
 
15. junij 2012 - 0. november 0000

Stalna razstava Kolesje napredka IMV v Novem mestu

Klub prijateljev IMV je pripravil razstavo, ki prikazuje razvoj osebnih in dostavnih avtomobilov ter počitniških prikolic in avtodomov od leta 1954 do 2012, poleg tega pa tudi vrsto drobnih predmetov, znakov, prospektov, tehnično dokumentacijo, tovarniška glasila, kataloge in makete. Razstavljena so tudi restavrirana vozila iz proizvodnje IMV in njenih treh naslednic.
Pri tem smo z nudenjem strokovne pomoči pri zbiranju, restavriranju in predstavljanju gradiva sodelovali sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije.
Razstavo si lahko ogledate na naslovu: Muzejska zbirka IMV, Drgančevje 12, Novo mesto.

Preberi več
 
1. marec 2018 - 3. december 2018
2. marec 2018 ob 18:00, Znanje brez meja

Na razstavi Znanje brez meja je predstavljen izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike, ki so iz različnih razlogov odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Izpostavljeni so dosežki, na katere je vplival odhod na tuje in katerih rezultati so vidni še danes.

Razstava bo na ogled do 3. decembra 2018.

Preberi več
 
1. maj 2011 - 0. november 0000

Elektronski katalog k razstavi o Stanku Bloudku v angleškem jeziku

Prelistajte katalog k razstavi Leteči človek, Stanko Bloudek (1890-1959) v angleškem jeziku. Prevod besedil je omogočilo podjetje Candy Hoover d.o.o. Katalog v slovenskem jeziku je na voljo v muzejski trgovini (18,00 EUR), lahko pa ga naročite preko telefona 01/750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

Preberi več
 
24. marec 2016 - 31. december 2017
TMS, Bistra pri Vrhniki
Avdio e-slikanica: Vesela dolina

S slikanico "Vesela dolina" vas vabimo na vznemirljivo zgodovinsko popotovanje v sliki besedi in zvoku. Odkrij nenavadno in pestro preteklost Bistre, kjer je bil nekoč samostan, ki je kasneje postal grad, danes pa v njem domuje Tehniški muzej Slovenije.

Preberi več

 

Avdio e-knjižice: Naj se sliši delo

Naj se sliši delo? Ja, prav ste prebrali. Tudi delo ima svoj zvok.
Tehniško dediščino je z zvokom mogoče predstaviti na zanimiv in vznemirljiv način.  Med drugim boste slišali glasnega norca, prisluhnili hrumenju zmagovalcev in morebiti celo rjovenju leva. Presenečeni boste ob razkritju, kaj v muzeju počnejo zvita lisica, cepec, mogočni zmaj in ostala pisana druščina. Vabimo vas k branju in poslušanju devetih elektronskih knjižic.

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
Animirana zgodovina Bistre

Vabimo vas na zgodovinsko popotovanje, na katerem vam predstavljamo zgodbo o nastanku samostana, ki je kasneje postal grad, danes pa v njemu domuje TMS. Idejna zasnova: Ajda Kozjek, Mojca Slapar; animacija in vizualna interpretacija: Maša Kozjek, Matjaž Dekleva. Vodja projekta: Irena Marušič.

Preberi več
 
14. marec 2016 - 3. december 2016
TMS, Bistra pri Vrhniki
Izid knjižice Vesela dolina

S slikanico "Vesela dolina", ki jo spisala Irena Marušič, ilustriral pa Matjaž Dekleva, vas vabimo na vznemirljivo zgodovinsko popotovanje o nastanku samostana, ki je kasneje postal grad, danes pa v njemu domuje TMS. Knjižica (v slovenskem in angleškem jeziku) je na voljo v muzejski trgovini (cena 5 €). Knjižico spremlja tudi pobarvanka: Bistra nekoč in danes (cena 2,5 €).

 
14. december 2014 - 0. november 0000

Virtualna razstava Telegrafistke in telefonistke

Razstava Telegrafistke in telefonistke je bila na ogled do 14. 12. 2014 v Muzeju pošte in telekomunikacij. Sedaj si jo lahko ogledate na spletu.

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
Podpis pogodbe z družbo Petrol o izročitvi eksponatov

Z majem 2016 smo v trajno last prevzeli številne eksponate, ki nam jih je podarila družba Petrol d.d., Ljubljana. Eksponati so na ogled v okviru zbirke Od lekarne do bencinskega servisa.

Preberi več
 
28. november 2014 - 0. november 0000
TMS, Bistra pri Vrhniki
Nova izdaja: Naš dragi avto

Hladne zimske dni si lahko popestrite s prebiranjem naše nove izdaje  NAŠ DRAGI AVTO izpod peresa vodje prometnega oddelka TMS Borisa Brovinskega, ki bo v prodaji od petka, 28. 11. 2014, dalje v muzejski trgovini Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Naročite jo lahko tudi preko telefona 01 251 54 00 ali elektronske pošte info@tms.si.

Preberi več
 
12. oktober 2017 - 0. november 0000
Muzej pošte in telekomunikacij
Izid knjige Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte

Oktobra 2017 smo izdali knjigo "Kako smo vzpostavljali samostojno delovanje slovenske pošte" avtorja Antona Krauthakerja. Uredili sta jo dr. Estera Cerar in Ajda Kozjek. Knjiga je na voljo v Muzeju pošte in telekomunikacij, lahko pa jo tudi naročite: muzejpt@tms.si oz 01 364 00 83. Cena 25,00 € + poštnina

Preberi več
 
TMS, Bistra pri Vrhniki
V videospotu Trkaja tudi Bistra!

V videospotu Lepa Vida raperja Roka Terkaja - Trkaja lahko opazite tudi okolico Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri.

Preberi več
 
19. november 2015 - 0. november 0000
Muzej pošte in telekomunikacij
Muzejska pot Dotakni se!

V Muzeju pošte in telekomunikacij je na otip kar nekaj zanimivih eksponatov, skozi katere lahko obiskovalci spoznavajo zgodovino. A to za nas ni dovolj. 

Člani Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, in sodelavci Muzeja pošte in telekomunikacij smo pripravili projekt celostne prilagoditve muzeja slepim in slabovidnim.  Ustvarili smo prvi slovenski taktilni muzej, ki je v celoti prilagojen slepim in slabovidnim. Muzej pošte in telekomunikacij se je tako pridružil slabi deseterici vseh taktilnih muzejev v Evropi.

Preberi več
 
5. januar 2015 - 0. november 0000

Virtualna razstava S tehniko do zdravja

Občasna razstava S tehniko do zdravja je bila na ogled od 7. 5. 2013 do 3. 12. 2014 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Sedaj si jo lahko ogledate na spletu.

Preberi več
 

Izid knjige Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah

Te dni je Oddelek za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani izdal knjižico avtoric Urške Stankovič Elesini, Estere Cerar (Tehniški muzej Slovenije) in Alenke Pavko Čuden Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah ter njeno angleško »sestrica« Textile trails in the streets of Ljubljana.
Knjižica vas bo popeljala v preteklost in razkrila zgodovino ljubljanske tekstilne dejavnosti skozi nekdanje cehe, obrtnike in manufakture. Zapeljala vas bo skozi zgodovino znanih ljubljanskih tekstilnih tovarn, trgovskih podjetij, tekstilnih trgovin in nakupovalnih središč, združenj, društev in ostalih organizacij tekstilcev in modnih oblikovalcev, tekstilnih medijev, izobraževanja s področja tekstilne tehnologije in oblikovanja ter odmevnih tekstilnih in modnih razstav ter prireditev.

Preberi več
 
11. december 2014 - 0. november 0000

Elektronski izdaji knjige Motorji iz Kopra

Prirejeni angleški prevod in slovenska izdaja knjige Motorji iz Kopra, ki je že nekaj časa razprodana, sta sedaj dosegljiva na spletu. Knjiga spremlja istoimensko razstavo, ki obravnava razvojno dejavnost in dosežke edine slovenske tovarne motornih koles Tomos iz Kopra do začetka 80. let.

Preberi več
 
17. maj 2015 - 0. november 0000
TMS, Bistra pri Vrhniki
Naj se sliši delo! - interaktivna dopolnitev muzejskih zbirk

Stalne razstave Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri smo obogatili z interaktivnimi postajami, ki so še posebej namenjene najmlajšim obiskovalcem.

Preberi več
 

Zadnja vožnja avtobusa MAN 220

Septembra 2011 smo med zbirke TMS prevzeli mestni avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, ki so ga izdelali v mariborskem TAM-u. V torek se mu je v muzeju pridružil še večji zglobni mestni avtobus MAN 220, ki ga je podjetje LPP te dni nadomestilo z novim sodobnejšim. Obema so karoserijo izdelali v ljubljanski Avtomontaži. Naša nova pridobitev zaradi pomanjkanja prostora ne bo mogla biti na ogled javnosti, bo pa zanjo dobro poskrbljeno v enem od depojev TMS. Oglejte si utrinke iz zadnje vožnje. Ljubljanskemu potniškemu prometu se zahvaljujemo za donacijo obeh avtobusov.

 

Elanov Alpski smučarski muzej nastal v sodelovanju s TMS

Pred tedni smo iz Tehniškega muzeja Slovenije selili del Elanove zapuščine v Begunje. Tam si predmete sedaj lahko ogledate v novem Elanovem Alpskem smučarskem muzeju, ki je nastal tudi v sodelovanju z nami in našim kustosom, g. Vladimirjem Vilmanom.

Preberi več
 

 

na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 2644 / ta mesec: 83890 / skupaj: 20756040
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net