Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Utrinki
stran: [15]

Poletna muzejska noč 2009

V soboto, 20.6.2009, smo svoj program v okviru Poletne muzejske noči predstavili v Železniškem muzeju Slovenije.


Verižni eksperiment 2009

Verižni eksperiment leta 2009 je potekal v soboto, 30. 5. 2009, v Železniškem muzeju SŽ v Ljubljani.
V letu 2009 minevajo že štiri leta od prvega Verižnega eksperiment, ki smo ga postavili ob Letu fizike v Cankarjevem domu v Ljubljani.

S prireditvijo, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, smo nadaljevali vsako leto v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Letos smo se v sodelovanju z Železniškim muzejem SŽ odločili, da bo prireditev potekala na drugi lokaciji, v Železniškem muzeju, z namenom, da bi gledalcem zagotovili dober pregled nad dogajanjem.
Našemu povabilu za pripravo člena Verižnega eksperimenta so se tudi letos odzvale tako skupine vrtcev, srednjih šol, fakultet, kot tudi zainteresirani posamezniki. Ob tej priložnosti smo k sodelovanju povabili tudi skupine iz tujine in udeležence prejšnjih let.
Prireditev je potekala ki bo potekala v Železniškem muzeju SŽ (Parmova 35, Ljubljana) v soboto, 30. 5. 2009.

Odprtje razstave Od vijaka do junaka

Občasno razstavo o Josefu Resslu z naslovom Od vijaka do junaka smo odprli 1. junija 2007 ob 19. uri. Josef Ressel (1793 – 1857) je bil gozdar in vsestranski izumitelj, ki ga zaradi porekla in delovanja za »svojega« štejejo Čehi, Nemci, Avstrijci, Italijani, Hrvati in Slovenci. Čeprav je javnosti najbolj znan kot izumitelj ladijskega vijaka, ki ga je izpeljal od začetne zamisli do praktične uporabnosti, je njegova ustvarjalnost segala veliko dlje. Razstava predstavlja življenje in delo velikega moža, ki je priznanje za svoje številne dosežke dobil šele po smrti. Razstava je bila na ogled do 3.12.2007.


Otvoritev prenovljene stalne zbirke Lesne obrti in občasne razstave Masivni stoli Franca Ziherla

V četrtek, 10. aprila 2008, smo ob 17. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli prenovljeno stalno zbirko “Lesne obrti” in občasno razstavo “Masivni stoli Franca Ziherla”. Prenovljena stalna zbirka lesnih obrti lesarskega oddelka je bila dopolnjena z eksponati, maketami in slikovnim gradivom tesarske, kolarske, mizarske, suhorobarske ter sodarske obrti. Masivni stoli Franca Ziherla Na razstavi, ki si jo lahko ogledate do sredine julija, je na ogled petindvajset stolov.


Dopolnjena stalna ribiška zbirka

V sredo, 19. marca 2008, smo ob 13. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki odprli doponjeno stalno ribiško zbirko. V stalno zbirko smo vključili multimedijsko predstavitev Ribe v slovenskih vodah in štiri triminutne filme rib v naravnem okolju, ki jih je posnel Ciril Mlinar – Cic. Oba projekta smo realizirali v sodelovanju z Ribiško zvezo Slovenije.


Odprtje razstave Prospekti mariborske industrije (1945-2005)

V četrtek, 28. februarja 2008, smo ob 13. uri v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki otvorili gostujočo razstavo Prospekti mariborske industrije (1945-2005), ki jo je pripravil Muzej narodne osvoboditve Maribor v sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor. Razstava je na ogled do 18. aprila 2008.


Odprtje ambientalnih prikazov v Slovenski geodestki zbirki

V četrtek, 6. 12. 2007, smo na gradu Bogenšperk odprli Ambientalne prikaze v Slovenski geodetski zbirki in praznovali 30 letnico Dolenjskega geodetskega društva. Ob tej priložnosti je bil tudi podpisan dogovor o upravljanju Slovenske geodetske zbirke med Geodetsko upravo RS, Javnim zavodom Bogenšperk, Občino Šmartno pri Litiji, Tehniškim muzejem Slovenije in Zvezo geodetov Slovenije. Foto: Boštjan Pucelj


Otroci v Muzeju pošte in telekomunikacij

Vir fotografij: http://www.ponor.org


Podelitev nagrad v Muzeju pošte in telekomunikacij

V petek, 7.12.2007, smo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Škofji Loki podelili nagrade in priznanja udeležencem natečaja za izdelavo razglednic s poštno tematiko ter otvorili razstavo otroških razglednic.


Dogodek posvečen Josefu Resslu

V nedeljo, 11.11.2007, smo v Tehniškem muzeju Slovenije priredili dogodek posvečen Josefu Resslu.


stran: [15]


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 8791 / ta mesec: 401019 / skupaj: 19899719
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net