Spletna stran TMS uporablja piškotke, s katerimi si pomagamo pri zagotavljanju storitev. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Sprejmi | Več o tem
TEHNIŠKI MUZEJ SLOVENIJE
>> Slikovna verzija strani TMS SL EN DE IT HR SR RU 
 
velikost črk: povečaj pomanjšaj
ozadje: temno svetlo
 
MENU:
DOMOV
Informacije
Dogodki
Spletni vodnik
Za šole in skupine
Utrinki
Zbirke
Izdelki
Kontakti
Projekt ICYDK
 

Vprašaj nas

TMS na Facebooku

Prijavi se na e-novice
e-pošta:

ime:

tip novic:
tedenske novice
mesečne novice
obvestila za šole
 
Utrinki
stran: [10]

Odprtje slikarske razstave Jurija Mikuletiča

Jurij Mikuletič je bil rojen leta 1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu. Študij je nadaljeval na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Živi in ustvarja v Goriških Brdih.

V svetu umetnosti, predvsem tisti, ki ima v ospredju naravo in življenje v njej, je Mikuletičevo ime že dolgo znano. Njegovo ustvarjanje je zelo raznoliko. Obsega ilustracije, plakate, prospekte, osnutke poštnih znamk, učne slike, vinjete, embleme in drugo. Kot slikar upodablja predvsem prostoživeče živali v naravnem okolju. Njegova dela, za katera je prejel več domačih in mednarodnih priznanj, si je bilo mogoče ogledati na številnih razstavah doma in v tujini.

Razstava Vtisi iz narave odstira le delček iz bogatega opusa Mikuletičevih del. Razkriva nam raznoliki svet prostoživečih divjih živali, ki bogatijo našo deželo.

Razstava je na ogled v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do 4. decembra 2011.

Na odprtju razstave so spregovorili: dr. Orest Jarh (direktor TMS), mag. Lado Bradač (podpredsednik Lovske zveze Slovenije) in dr. Božidar Flajšman (profesor likovne umetnosti). Razstavo je odprl Jurij Mikuletič.


Dnevi fizike 2011

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Fakultete za matematiko in fiziko (Univerza v Ljubljani), Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani), Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru) in Tehniškega šolskega centra Maribor. Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.


Vodeni ogledi poskusov potekajo od torka, 11. 10.,  do petka, 14. 10., od 9. do 16. ure in v nedeljo, 16. 10. , od 10. do 18. ure.


TMS na Festivalu znanosti 2011

Festivalu znanosti v Cankarjevem domu smo od 4. do 6. 10. 2011 predstavljali prenovljeno gozdno učno, del Vegovega škripčevja in delavnico izdelovanja "brenčačev".


Dnevi strojništva 2011

Od torka, 20. 9., do petka, 23. 9., od 9. do 16. ure in v nedeljo, 25. 9. 2011, od 11. do 18. ure.

Prireditev je namenjena predstavitvi študentskih izdelkov in projektov Fakultete za strojništvo UL. Na Dnevih strojništva je med drugim moč spoznati prva slovenska daljinsko vodena brezpilotna letala, mobilne robote, ki se avtonomno gibljejo v prostoru, akustične kamere ter sistem za lasersko merjenje in izdelavo zahtevnih tridimenzionalnih oblik.  Vsi predstavljeni projekti so rezultat uspešnega sodelovanja med študenti in profesorji, ki s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih prispevajo k večji prepoznavnosti slovenskih tehničnih inovacij.


Zadnja vožnja TAM-ovega avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa v Bistro

Kot je znano, je domača avtomobilska industrija, ki je izdelovala motorna vozila lastnih konstrukcij koncem 20. stoletja zamrla, oziroma se je preusmerila v montažo vozil tujih znamk. V tem času  še zadnji primerki domačih tovornih vozil mariborskega TAM-a postopoma zapuščajo ceste in se selijo na odpad ali na dvorišče kakšnega ljubitelja.  TAM-ovi avtobusi so v razmeroma kratkem času že izginili z naših cest in Ljubljanski potniški promet (LPP) je bilo zadnje podjetje, kjer je bilo 8 TAM-ovih mestnih avtobusov v uporabi še do začetka letošnjega leta. V LPP-ju so se prijazno odzvali naši prošnji, da enega od njih odstopijo Tehniškemu muzeju Slovenije. Gre za zadnjo generacijo mestnega avtobusa tovarne TAM iz Maribor (karoserijo so izdelali v ljubljanski Avtomontaži).  Dne 14.9.2011  je TAM-ov avtobus, ki je vozil po Ljubljani na linijah mestnega prometa odpeljal na svojo zadnjo vožnjo proti Bistri. Čez kak mesec bo na ogled v razstavni dvorani skupaj z drugimi gospodarskimi vozili domačih proizvajalcev.


Strast do hitrosti: Razstava motociklov ob 20-letnici družbe Akrapovič

V letu, ko družba Akrapovič beleži svojo 20-letnico, je eden izmed viškov obletnice družbe iz Ivančne Gorice, razstava tekmovalnih motociklov, opremljenih z izpušnimi sistemi Akrapovič.

Zbirka motornih koles, ki je do 2. 10. na ogled v muzeju, je zares impresivna! Med motocikli je moč videti tudi takšne dirkaške dragulje kot so Suzuki GSR-V (Alvaro Bautista), Honda VTR SP-2 (Colin Edwards), Yamaha YZF-R1 (Ben Spies), Kawasaki ZX-RR (Shinya Nakano), Aprilia RSV4 (Max Biaggi), Suzuki RMZ450 (Steve Ramon), Yamaha YZF450 (James Stewart), KTM SXF350 (Antonio Cairoli), KTM LC8 950 Rallye (Fabrizio Meoni), KTM Rallye 450 (Marc Coma) in Yamaha YZR-M1 (Jorge Lorenzo). Ob motociklih so razstavljeni tudi agregati, ki so za družbo Akrapovič še posebno pomembni, med njim nekaj svetovnih posebnosti, kot denimo motor KTM V-4 iz razreda MotoGP.


Poletna muzejska noč 2011

V soboto, 18. junija 2011, je od 18. do 24. ure v Bistri prvič potekala predstavitev muzeja na dan Poletne muzejske noči.


Verižni eksperiment 2011

Verižni eksperiment, ki smo ga prvič postavili leta 2005 ob Letu fizike v Cankarjevem domu v Ljubljani, je v organizaciji Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije v letu 2011 potekal že sedmo zaporedno leto.

Verižni eksperiment je skupek naprav, ki se poganjajo ena za drugo, tako da prejšnja sproži naslednjo, po principu podiranja domin. Verigo sestavljajo neodvisni elementi, ki so jih zgradili otroci v osnovnih šolah in dijaki. Tudi letos so avtorji v elemente vgradili veliko zanimivih dogodkov, ki so prikazovali različne fizikalne zakonitosti.

Verižni eksperiment 2011 smo zagnali v soboto, 21. maja 2011, v Železniškem muzeju SŽ v Ljubljani.

Za živahno vzdušje so poskrbeli študentje Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani z zanimivimi poizkusi in sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije z delavnicami za otroke.


Odprtje razstave Edvard Prodan (1909-1990) in njegov inovativni stroj za brezkončo tiskanje

Na Mednarodni muzejski dan (18. 5. 2011) smo v okviru tiskarskega oddelka odprli razstavo z naslovom Edvard Prodan (1909–1990) in njegov inovativni stroj za brezkončno tiskanje.

Osrednji eksponat razstave je patentirani tiskarski stroj za bakrotisk na neskončni trak avtorja inovatorja Edvarda Prodana (1909–1990) iz Ljubljane.  Razstava je nastala na pobudo inovatorjevega sina univ. dipl. inž. Tomaža Prodana ob minuli 100-letnici očetovega rojstva.


Dnevi elektrotehnike 2011

V prostorih Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki bo od torka, 10. 5., do petka, 13. 5., od 9. do 16. ure ter v nedeljo, 15. 5. 2011, od 10. do 18. ure na ogled predstavitev eksperimentalnega dela in pedagoških aktivnosti sodelavcev Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.


stran: [10]


na vrh / top
 
Števec obiskov spletne strani strani TMS
danes: 2385 / ta mesec: 83631 / skupaj: 20755781
info@tms.si
Avtorske pravice © 2018 Tehniški muzej Slovenije. Vse pravice pridržane.
Oblikovanje in izdelava spletne strani: www.kamerad.net