Home-Prispevki-Zanimivosti-Obisk TMS v Bistri s psom

Obisk TMS v Bistri s psom

Obisk TMS v Bistri s psom

S strani naših obiskovalcev večkrat dobimo vprašanje, ali lahko muzej in njegov park obiščejo s svojim hišnim  ljubljenčkom.

Psom je vstop v park in/ ali muzej dovoljen le v primeru, če gre za pse vodnike, pomočnike za vodstvo slepih in slabovidnih oseb ter pse pomočnike invalidov, ki imajo skupaj s skrbnikom ustrezno potrjeno licenco in so obiskovalcu nujno potrebni za ogled muzeja, skrbniku pa dodeljeni zaradi njegovega zdravstvenega stanja.

Obiskovalcem, ki takega psa nimajo, vstop v muzejski kompleks s psom žal ni dovoljen. Tehniški muzej Slovenije v Bistri je po površini namreč največji slovenski muzej, grajski park pa je kljub svoji splošni parkovni podobi del povezanega muzejskega samostansko-grajskega kompleksa, ki je v celoti zaščiten kot kulturna dediščina nacionalnega pomena in je zaradi tega podvržen več strožjim ukrepom glede njegovega upravljanja.
Raznovrstni muzejski predmeti se nahajajo tako znotraj objektov, kot tudi na prostem oz. so sami objekti del predstavitve (lokomobila, kmetijski stroji, vauhe, vodni pogoni, monge, …). Poleg tega se v parku odvijajo različni dogodki, delavnice, poroke.

Zaradi obsežnosti kompleksa ni možno fizično ločevati muzejskih zbirk in predmetov od parkovnih površin. Grajski park je namreč urejen park znotraj kompleksa in ni javna površina.

Vsekakor so odločitve nekaterih drugih upravljavcev parkov zelo različne, vendar pa je mnogim značajsko podobnim zaščitenim ustanovam vstop psom prav tako nedovoljen, mdr. v Protokolarni park Brdo, ki ima sicer ogromno parkovno površino, ki obsega večji del kompleksa.

V kolikor muzej vendarle poskusite obiskati s psom brez licence, pa ta lahko za čas vašega obiska počaka bodisi pred muzejskim vhodom bodisi pri muzejski blagajni. Priskrbeli mu bomo prostor v senci in vodo.

Hvala za razumevanje.

Foto Ana Katarina Ziherl

 

2020-10-02T10:08:16+02:0026 oktobra, 2018|Zanimivosti|