Noč ima svojo moč 2020

Projekt NOČ IMA SVOJO MOČ

Z veseljem sporočamo, da je Evropska komisija potrdila skupen projekt konzorcija partnerjev Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo in Tehniški muzej Slovenije z naslovom »Noč ima svojo moč«.
Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bomo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev v letu 2020 (petek, 27. 11. 2020). Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj – Obzorje 2020 (Horizon 2020).
Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope na ta dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Projekt bo združil več kot 30 kulturno znanstveno-izobraževalnih institucij z namenom osveščanja o raziskovanju in inovacijah, povezanih družbenih in gospodarskih koristih ter kariernih možnostih. V »nočnih« dejavnostih po vsej Sloveniji bo sodelovalo več kot 40.000 obiskovalcev iz različnih ciljnih skupin.
Aktivnosti bodo obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v šestih osnovnih in srednjih šolah, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domovih za upokojence, muzejih … ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah.
Projekt začenjamo 11.6.2020 ob 10.30 uri pri Gradu Tivoli z otvoritvijo s katero se začnejo tudi aktivnosti za državljane. Letos bomo raziskovali kostanjev bakterijski skorjemor. Razlog za naše raziskovanje je razširjenost te bolezni, ki močno škoduje divjim kostanjem v Evropi in z njihovim izginjanjem preoblikuje urbane krajine. Naš namen je z državljani oblikovati zemljevid razširjenosti te bolezni pri nas, ki ga bomo ustvarjali do Evropske noči raziskovalcev v petek, 27. 11. 2020.

Več o projektu na www.nocmoc.eu

 

2021-04-14T08:14:58+02:005 junija, 2020|Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri