Nova muzejska pridobitev: otroški voziček Tribuna

Otroške vozičke so že v sredini 19. stoletja začeli izdelovati v Angliji in deželah srednje Evrope. Razvijali so se vzporedno s kočijami, kolesi in avtomobili. Nakup otroškega vozička je bil podobno velik finančni zalogaj kot nakup kolesa, zato so z njim vedno skrbno ravnali in jih tudi dedovali.
Pri nas je tovarna dvokoles in vozičkov Franca Batjela začela delovati leta 1905 v Gorici, ko pa je ta po prvi svetovni vojni prešla pod Italijo, je lastnik proizvodnjo pod imenom Tribuna preselil na ljubljanske Prule. Izdelek te tovarne je tudi predstavljena nova muzejska pridobitev.
Gre za tako imenovani globoki voziček, namenjen prevažanju dojenčkov v prvih mesecih življenja. Voziček je sestavljen iz kovinskega ogrodja in lupine. Ima visoko ogrodje, vzmetenje ter manjša kolesa s polnimi ozkimi gumami in blatniki. Naš primerek ima tudi zavoro. Lupina za dojenčka je iz vezane plošče, ki je oblazinjena z umetnim materialom, saj se ta dobro obnese v slabih vremenskih pogojih. Ima zložljivo strešico, s kakršno so se ponašale kočije.
Voziček so kupili v Ljubljani, uporabljalo ga je več sorodnikov za prevažanje svojega naraščaja po mestu. Po zadnji uporabi je voziček pristal v lastnikovi kleti. Ob selitvi se mu je zaradi pomanjkanja prostora odpovedal. Tik pred odvozom na odpad sta voziček, ki je dobro ohranjen, prestregla soseda, ga naložila v avto in odpeljala v muzej.

Pripravila: mag. Martina Orehovec, muzejska svetovalka

Foto: Jaka Blasutto, © Tehniški muzej Slovenije

Otroški voziček Tribuna, okr. 1960/70, inv. št. 800:LJU;0006952

Otroški voziček Tribuna

2020-07-18T13:19:35+02:0017 julija, 2020|Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri