Častno Valvasorjevo priznanje za interdisciplinarni projekt »Kam je izginil postiljonov poštni rog?«

Častno Valvasorjevo priznanje za leto 2020 so za interdisciplinarni projekt »Kam je izginil postiljonov poštni rog?« prejeli:  prof. dr. Urška Stankovič Elesini, izr. prof. dr. Urška Vrabič Brodnjak, prof. dr. Jože Rugelj, prof. Karin Košak, izr. prof. Jani Toroš, Polona Zupančič, David Kristan, Miha Hlede, Andreja Korošec, Eni Protić, Sara Pižmoht, Petra Rusjan, Katja Lipovšek In Ines Čeperlin.

Igrifikacija v muzejih izboljša muzejsko izkušnjo in pripomore k neformalnemu učenju. Kadar v igrifikacijo vključimo sodobne tehnologije, postane muzejska izkušnja zabavna, poučna, zanimiva in prijetnejša za obiskovalce vseh starosti.
Takšno izkušnjo doživijo obiskovalci Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, dislocirani enoti Tehniškega muzeja Slovenije, kjer so skupaj z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani razvili postiljonovo pot. Obiskovalcu na poti z različnimi namigi pomagajo liki iz preteklosti, odgovore pa mora poiskati v muzeju. Pri tem bere, posluša, opazuje in raziskuje ter išče in odkriva. Pot je interaktivna in vključuje tako uporabo muzejskih predmetov v povezavi s sodobnimi tehnologijami, kot je denimo mobilni telefon z aplikacijo »Kam je izginil postiljonov poštni rog?«, ki obiskovalca usmerja na poti izzivov, kot virtualno resničnost, s katero spozna notranjost mobilnega telefona, ter s prizmo ustvarjen hologramski prikaz različnih vsebin iz zgodovine pošte in telekomunikacij.
Izvedba projekta, ki se je začel leta 2018 in končal 2020, je bila kompleksna in interdisciplinarna. Avtorji postiljonove poti so prispevali znanje s področij grafične tehnologije in oblikovanja, računalništva v izobraževanju, slovenistike, ambientalnega in tekstilnega oblikovanja, muzeologije in trženja. Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in  Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Komisija je zapisala: Postiljonova pot v Muzeju pošte in telekomunikacij je zabavna interaktivna muzejska izkušnja za obiskovalce in hkrati izraz uspešnega interdisciplinarnega sodelovanja strokovnjakov z različnih miselno nezdružljivih področij pri popularizaciji tehniške dediščine.

Več informacij: www.tms.si/projekti/

2021-09-21T14:10:34+02:0021 septembra, 2021|Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri