Odprtje razstave “Od vijaka do tramvaja”

Razstava Od vijaka do tramvaja odkriva delo restavratorjev in konservatorjev je na ogled od 4. oktobra 2022 do konca meseca februarja 2023 v izložbah Ministrstva za notranje zadeve RS na Štefanovi ulici 2 v Ljubljani.

Razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem slovenske policije in bo na ogled v izložbenih vitrinah Ministrstva za notranje na Štefanovi ulici, bo z besedo in fotografijo predstavila postopke konserviranja in restavriranja različnih materialov ter postopke njihove zaščite. Da bi karseda najbolje predstavili omenjene postopke, bomo razstavili tudi različne predmete na različnih stopnjah restavriranja, in sicer na začetku, med postopkom in po končanem postopku.

Konserviranje in restavriranje muzejskih eksponatov sta eni pomembnejših dejavnosti muzeja, ki ohranjata številne predmete, ki bi bili brez teh posegov zapisani postopnemu propadanju.

»Pričujoča razstava predstavlja pregled dela konservatorsko-restavratorske službe TMS v zadnjih dvajsetih letih. Izbrali smo predmete iz različnih zbirk, ki so bili za restavriranje najbolj zanimivi oziroma zahtevni. Mednje gotovo sodijo železna pljuča, moped Tomos colibri in pletilni stroji,« je povedal vodja konservatorsko-restavratorske službe Drago Štimec.

 

Na fotografiji so železna pljuča, ki so jih na intenzivnem oddelku infekcijske klinike v Ljubljani uporabljali za umetno dihanje bolnikov z otroško paralizo (Foto: Darko Gostiša).
2022-12-16T13:33:13+02:0030 septembra, 2022|Ne spreglejte, Občasne razstave|

Deli to zgodbo!

Zapri