NOVO: Predstavitev razstavnega kataloga “O svetlobi”

V nedeljo, 16. aprila 2023  strokovno vodstvo po razstavi O svetlobi  ob 16. uri.

V publikaciji so avtorji: dr. Orest Jarh, Lovro Cigić, mag. Boris Brovinsky, Barbara Rezar Grilc in Ana Katarina Ziherl skušali odgovoriti na vprašanje: »Kaj je svetloba?«

Svetloba Je povsod okrog nas. Na naša življenja vpliva bolj kot karkoli drugega. Svetloba narekuje 24-urni cikel dneva in noči, ritem budnosti in spanja, spremembe letnih časov. Z njenim posredovanjem do nas prihajajo informacije, s katerimi smo vse bolj zasuti. Tudi mnogi lepi trenutki in užitki, ki nas spravijo v dobro voljo, do nas prispejo z njeno pomočjo.

Z razstavo in katalogom O svetlobi smo se v Tehniškem muzeju Slovenije lotili predstavitve naravnega pojava, ki je ključen za nastanek življenja, njegov razvoj in obstanek. Svetloba, ki prihaja s Sonca, ustvarja pogoje za življenje, oskrbuje nas s potrebno energijo in hrano, omogoča sporazumevanje in predstavlja osnovo za bliskovit tehnološki razvoj.

Odgovarjamo na štiri vprašanja: Kako vidimo, Kaj je svetloba, Kakšna je hitrost svetlobe in Kakšen je eter. Katalog vključuje tudi zgodovinski pregled najpomembnejših odkritij. Posebej zanimiva je tisočletna debata o tem, ali je svetloba valovanje ali curek delcev. Dokončen in presenetljiv odgovor je dala šele moderna znanost 20. stoletja: svetloba je lahko oboje, odvisno od tega, kako jo opazujemo. Vidna svetloba je le majhen del širokega spektra elektromagnetnih valovanj, ki sega od več kilometrskih radijskih valov do gama sevanja z valovno dolžino v velikosti atomskega jedra, ki nastane pri jedrskih reakcijah.

Najpomembnejši vir svetlobe za človeka je Sonce, ki pa velik del dneva ni na voljo, zato so si življenje že v pradavnini olajšali z umetnimi svetili. Začelo se je z ognjem, nadaljevalo z novimi gorivi, danes pa prevladuje množica različnih električnih virov, od katerih so številni posledica tehnološkega razvoja zadnjih desetletij.

S spoznavanjem svetlobe so se razvijale tudi optične naprave, ki z izkoriščanjem lastnosti svetlobe razkrivajo, česar človeško oko ne vidi. Tako so nastale povečevalne in daljnogledne naprave, očala in leče pa so v pomoč, kadar zaradi okvar človekov vid ni popoln. Naprave za zajem slike so povzročile pravo informacijsko revolucijo, saj so omogočile množično dokumentiranje dogodkov in razcvet medijev. Prve naprave so delovale na analogen način, danes pa prevladuje digitalna tehnologija. Projekcijske naprave so omogočile ogled slikovnega in filmskega gradiva velikemu številu gledalcev, najprej v dvoranah, z razvojem telekomunikacij in interneta pa je vse dostopno doma. Vse te naprave so se od zelo preprostih začetkov razvile v visokotehnološke izdelke. Pri večini je zelo pomemben prehod iz analogne v digitalno tehnologijo, ki jo je omogočil razvoj elektronskih računalnikov in pomnilniških kapacitet za zapis slike v obliki zaporedja številk.

Izdelava optičnih naprav in svetil je pomembna industrijska panoga, ki ima svoje mesto tudi v Sloveniji. Razcvet se je začel po koncu 2. svetovne vojne, ko je bilo zaradi omejenega uvoza na jugoslovanskem tržišču ogromno potreb in povpraševanja. Kmalu so izdelki nekaterih proizvajalcev dosegli takšno kakovost, da so postali konkurenčni tudi na razvitejših tujih trgih. Nova digitalna tehnologija je podjetja postavila pred velik izziv. Nekatera ga niso uspela premagati, so pa nastala nova, ki so uspešna še danes.

Posebno poglavje je namenjeno ljudem, ki vseh darov svetlobe ne morejo izkoristiti. Govorimo o slepih in slabovidnih, precejšnji skupini ljudi z večjimi ali manjšimi okvarami vida. V katalogu predstavljamo številne pripomočke in naprave, s katerimi lažje živijo. Pomanjkanja informacij, ki jih posreduje svetloba, ne morejo nadomestiti, lahko pa jim olajšajo nekatera vsakdanja opravila. To dopolnjujejo še sistemski ukrepi, kot so talne oznake in zvočni signali

Občasna razstava “O svetlobi”  je na ogled do konca meseca decembra 2023 .

 

Na fotografijah so eksponati, ki so predstavljeni na razstavi. (Foto: Dragan Arrigler).
2023-04-11T09:45:19+02:0029 marca, 2023|Dogodki, Ne spreglejte, Nekategorizirano, Občasne razstave|

Deli to zgodbo!

Zapri