PREMIERNA PREDSTAVITEV UMETNIŠKE INSTALACIJE »CARINA NEBULA« V KAPELI TMS

Do decembra 2023 je v grajski kapeli na ogled umetniška instalacija.

 

Vabljeni, da se zazrete vanjo!

Umetniško inštalacijo Carina Nebula so izdelali za 30-letnico teleskopa Hubble (leta 2020) in naj bi bila razstavljena v sklopu obletnice aprila 2020 v muzeju Smithsonian v Washingtonu v dogovoru z veleposlaništvom Republike Slovenije.

Žal je bila razstava zaradi izbruha Covida takrat za nedoločen čas odložena, za termin druge razstave v Smithsonianu pa se še dogovarjajo. Gre za posnetek meglice Carina Nebula, ki jo je posnel Hubble, poustvarili pa so jo na velikem formatu v obliki vezene umetniške slike na paraboličnem nosilcu.

Letos podjetje Ercigoj Art praznuje 100-letnico podjetja. V ta namen so med 12. in 21. majem 2023 organizirali dneve odprtih vrat z mednarodno udeležbo. Del razstave umetniških del bo v njihovi galeriji, največji eksponat-Carina Nebula pa bodo  razstavili v atraktivnem okolju kapele v Tehniškem muzeju Slovenije in s tem projekt premierno predstavili širši publiki.

Carina Nebula

velikost: 6 x 2,4 m (vezeni motiv) na aluminijasti konstrukciji

motiv: zasnovan na fotografiji vesoljskega teleskopa Hubble

število vbodov: več kot 10 milijonov

število barv sukancev: 55

Glavna konstrukcija umetniške inštalacije je izdelana iz modularnih aluminijastih profilov v obliki paraboličnega zrcala, ki povezuje umetniško delo s teleskopom Hubble, obenem pa obiskovalcu omogoči lepši in prijetnejši pogled na celotno delo.

Vezenina je izdelana z uporabo tehnik plastenja barvnih sukancev, s katero se izpostavi barvitost motiva z vsemi podrobnostmi.

Tehnika vezenja je njihova posebna fotorealistična tehnika, ki so jo razvili za vezenje fotografskih motivov (sodelujemo na primer z znanimi fotografi, kot je Steve McCurry, priznanimi slikarji, kot je Silvester Plotajs – Sicoe, Aleksij Kobal, Vladimir Leben… Delajo pa tudi s slovenskimi fotografi, kot so Arne Hodalič, Borut Peterlin, Zvone Šeruga, Aleš Bravničar, Klavdij Sluban).

 

(Foto arhiv: Ercigoj Art)
2023-05-24T12:56:32+02:0024 maja, 2023|Ne spreglejte, Občasne razstave, Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri