Številka predmeta: 800:LJU;0007288
LESENA STISKALNICA NA DVA LESENA VIJAKA. UPORABLJALA SE ZA PREŠANJE MESNIN - ZGORNJESAVISNKEGA ŽELODCA. "Priprava se imenuje stiskalnica za želodec ali po domače "preša" in jo uporabljajo izdelovalci želodca za stiskanje surovih izdelkov. Ko je sveži izdelek (želodec) napolnjen z nadevom mesa, se oblikuje ploščato v debelini 3-5 cm in nato se nekaj dni odceja in stiska, da dobi enakomerno obliko in večjo kompaktnost vsebine. Šele po nekaj dneh se izdelke prestavi na lesene police, kjer se sušijo in zorijo kakšne 4-5 mesece. Naenkrat se stiska 3-5 želodcev, odvisno od dolžine preše. Pri večji proizvodnji so dodali še dodatno desko in istočasno prešali "v dveh ali treh etažah"). Preše so izdelovali mojstri mizarji ali kolarji, ponekod tudi bolj spretni kmečki gospodarji, če so pač imeli potrebno orodje. Ključni element je polž (navoj) in vijak - kot metulj matica, ki se morata dobro prilagoditi drug drugemu. Ogrodje preše je izdelano iz lesa trdih listavcev - večinoma iz bukovega lesa, pri bolj imenitnih kmetijah pa iz javorjevega lesa. Vodilo /polž za vijak je običajno iz hruškovega lesa. Za lažjo uporabo se navoj maže s svinjsko mastjo ali govejim lojem. Med odcejanjem iz želodcev odteka odvečna voda, zato se izdelek počasi krči in tanjša, temu primerno gospodar prilagodi silo stiskanja, ki jo uravnava z obema vijakoma ("šraufoma"). Postopek izdelave želodca je podrobneje opisan v registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije pri Slovenskem etnografskem muzeju RS in na naših spletnih straneh "zgornjesavinjski-zelodci.si".
Čas uporabe: 20. STOLETJE
Izvor: SLOVENIJA
Mere: a = 80 cm; b = 26 cm; v = 11 cm.