DRUGO2021-03-22T09:58:11+02:00

Fotografiranje

V Tehniškem muzeju Slovenije obiskovalci lahko amatersko fotografirajo za lastne potrebe. Pri tem ne smejo kršiti pravil obnašanja (se dotikati muzejskih predmetov, ki niso za to primerni, plezati za ograjo … ). Uporaba bliskavic je dovoljena, v kolikor ne moti ostalih obiskovalcev. Profesionalno fotografiranje in snemanje ter fotografiranje in snemanje za komercialne namene mora predhodno odobriti vodstvo muzeja. Mediji in ostali, katerim mora vodstvo tudi odobriti fotografiranje ali snemanje, morajo pred snemanjem pridobiti soglasje na podlagi izpolnjenega obrazca.

Za obrazec za fotografiranje ali snemanje v Tehniškem muzeju Slovenije pišite na e-naslov: info@tms.si
Izjavo pošljite na e-naslov info@tms.si ali na naslov Tehniški muzej Slovenije, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana. Odgovor boste prejeli v roku dveh delavnih dni. Brez odobrenega obrazca profesionalno fotografiranje na območju TMS ni dovoljeno.

Poročno fotografiranje v Tehniškem muzeju Slovenije

Fotografiranje je dovoljeno le v muzejskem parku, vse dni z izjemo sobot, ko je muzejski park rezerviran za poroke (po predhodni uskladitvi termina, ko porok ni najavljenih, je fotografiranje izvedljivo tudi ob sobotah). Fotografiranje je plačljivo. Za več informacij pišite na e-naslov info@tms.si

Obisk TMS v Bistri s psom

S strani naših obiskovalcev večkrat dobimo vprašanje, ali lahko muzej in njegov park obiščejo s svojim hišnim ljubljenčkom.

Psom je vstop v park in muzej dovoljen le v primeru, če gre za pse vodnike, pomočnike za vodstvo slepih in slabovidnih oseb ter pse pomočnike invalidov, ki imajo skupaj s skrbnikom ustrezno potrjeno licenco in so obiskovalcu nujno potrebni za ogled muzeja, skrbniku pa dodeljeni zaradi njegovega zdravstvenega stanja.

Obiskovalcem, ki takega psa nimajo, vstop v muzejski kompleks s psom žal ni dovoljen. Tehniški muzej Slovenije v Bistri je po površini namreč največji slovenski muzej, grajski park pa je kljub svoji splošni parkovni podobi del povezanega muzejskega samostansko-grajskega kompleksa, ki je v celoti zaščiten kot kulturna dediščina nacionalnega pomena in je zaradi tega podvržen več strožjim ukrepom glede njegovega upravljanja.
Raznovrstni muzejski predmeti se nahajajo tako znotraj objektov, kot tudi na prostem oz. so sami objekti del predstavitve (lokomobila, kmetijski stroji, vauhe, vodni pogoni, monge, …). Poleg tega se v parku odvijajo različni dogodki, delavnice, poroke.

Zaradi obsežnosti kompleksa ni možno fizično ločevati muzejskih zbirk in predmetov od parkovnih površin. Grajski park je namreč urejen park znotraj kompleksa in ni javna površina.

Vsekakor so odločitve nekaterih drugih upravljavcev parkov zelo različne, vendar pa je mnogim značajsko podobnim zaščitenim ustanovam vstop psom prav tako nedovoljen, mdr. v Protokolarni park Brdo, ki ima sicer ogromno parkovno površino, ki obsega večji del kompleksa.

V kolikor muzej vendarle poskusite obiskati s psom brez licence, pa ta lahko za čas vašega obiska počaka bodisi pred muzejskim vhodom bodisi pri muzejski blagajni. Priskrbeli mu bomo prostor v senci in vodo.

Hvala za razumevanje.

Foto Ana Katarina Ziherl