Loading Dogodki

Vabimo vas v Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki na ogled razstave Človek na Luni, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in drugimi strokovnjaki. Z razstavo obeležujemo 50 let, odkar je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno.

“To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo” so besede, ki so se vtisnile v kolektivni spomin. 50. obletnico pristanka človeka na Luni obeležujemo z razstavo, ki se “dogodka vseh dogodkov” loteva predvsem z domačega zornega kota: s prispevki in dosežki naših posameznikov pri razvoju vesoljskih tehnologij, s spomini naših ljudi in z obširnim poročanjem takratnih medijev. Čisto na koncu se dotaknemo še prihodnosti – je Lunarna vas samo utopija ali kaj več? Ne gre pozabiti, da se je tudi raziskovanje vesolja na začetku zdelo utopija…

Čeprav smo bili Slovenci v obdobju vesoljske tekme, ki se je začela z izstrelitvijo prvega umetnega satelita in zaključila s pristankom na Luni, bolj opazovalci, smo in še vedno igramo nezanemarljivo vlogo v raziskovanju vesolja in razvoju vesoljskih tehnologij. Začelo se je s pionirjem prve generacije vesoljskih teoretikov Hermanom Potočnikom Noordungom, ki so ga v zadnjih desetletjih nasledili številni znanstveniki z dosežki doma in v tujini in navsezadnje astronavti slovenskih korenin.

Razstavo spremlja publikacija s številnimi zanimivi, zabavnimi in hudomušnimi prispevki ter manj znanimi informacijami. Pripravili smo jo po vzoru publikacije, ki jo je pred pol stoletja izdala založba Delo s prispevki o raziskovanju vesolja in vesoljskih tehnologij. Pozabili nismo niti na najmlajše, ki se lahko preizkusijo v reševanju nalog in ugank. Morda se bo kdo od njih prav tu navdušil nad raziskovanjem vesolja.
Publikacija je na voljo v muzejski trgovini, lahko jo naročite tudi na 01 750 66 70 ali irena.medele@tms.si (cena 3 €).

Pridružite se nam na vodnem ogledu razstave, ki bo v nedeljo, 1. 9., ob 16.00.

Odprtje razstave, 20. 6. 2019, je obiskala tudi optična fizičarka, specialistka za infrardeče sevanje, urednica in profesorica Marija Strojnik. Njene spomine na prvi pristanek človeka na Luni si lahko preberete na spodnji povezavi:

Marija Strojnik, Moji spomini na prvi pristanek človeka na Luni in njegov vpliv name

V tednu Apollove misije, med 16. in 24. julijem, pripravljamo tudi pester obrazstavni program za družine, ki bo tudi našim najmlajšim obiskovalcem na zabaven način predstavil zgodovinski trenutek prvega pristanka na Luni:

Od torka, 16. 7., do petka 19. 7., in v torek, 23. 7., ter sredo, 24. 7., od 10.00 do 11.00: Gremo na Luno, doživetje za otroke od 5. do 11. leta.

Sobota, 20. 7., ob 11.00: Zgodba o Luni, pripovedovanje za otroke s kustosinjo Katarino Batagelj.

Nedelja, 21. 7.: Praznovanje prvega pristanka človeka na Luni »To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo«:
• Ob 11.00: Gremo na Luno, vodenje za otroke s poskusi in igrami za otroke.
• Ob 15.00: Voden ogled občasne razstave Človek na Luni s soavtorico razstave, kustosinjo Ireno Ribič (Muzej novejše zgodovine Slovenije).
• Ob 16.00: Zgodba o Luni, pripovedovanje za otroke s kustosinjo Katarino Batagelj.
• Ob 17.00: Predavanje o površju Lune in meteoritih: kustos dr. Miha Jeršek (Prirodoslovni muzej Slovenije).

Nedelja, 1. 9.: Voden ogled občasne razstave Človek na Luni z avtorico razstave, kustodinjo Ireno Marušič, in degustacija astronavtske hrane

Pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice. Spremljevalni program pripravljamo v okviru projekta Noč ima svojo moč.

Za razstavo smo prejeli potrdilo o sodelovanju v mednarodnem praznovanju 50. obletnice pristanka na Luni.

Človek na Luni

Vodja projekta: Irena Marušič

Avtorji razstave: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič

Avtorji besedil: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič, Blaž Šef, Jakob Kovačič

Oblikovanje in multimedija: Miha Turšič

Otroške interakcije: Katarina Fuchs

Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič

Odnosi z javnostmi: Urša Vodopivec, Luka Štepec

Tisk: Altos d.o.o.

Tehnična izvedba: Tehniški muzej Slovenije

Zahvale in gradivo: Tehniški muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Zbirka Alija Žerdina. Muzej tiska, Muzej Jugoslavije, Zavod slovenski astronavt, NASA, Arhiv RTV Slovenija, Marija Strojnik, Sunita Williams, Ronald Sega, Janez Pavlovčič (Osvajanje vesolja, vesoljska tekma in odmevi v slovenskem časopisju v letih 1957–1969. Ljubljana, 2013.)