Loading Dogodki

V letu 2020 obeležujemo pomembne obletnice povezane z robotiko. Minilo je 100 let od prve uporabe besede robot in rojstva Isaaca Asimova, pisca znanstveno fantastičnih romanov. V svojem delu Jaz, robot je uveljavil Načelo o treh zakonih robotike. Pred 40-imi leti so v Sloveniji v proizvodnjo vključili prvega industrijskega robota.

Na občasni razstavi »Robot.si« bomo iskali odgovore na to, kaj robot je in pojasnili izvor besede z legendarnim Čapkovim dramskim besedilom ter zlasti predstavili začetke slovenske industrijske robotike. Na ogled bo edinstvena zbirka s področja industrijske robotike, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije. Poseben del razstave bo z bogatim programom namenjen najmlajšim obiskovalcem.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja je industrijska robotika pri nas doživela velik razcvet, a so se zaradi spleta okoliščin po osamosvojitvi razmere precej spremenile. Kljub temu se je nadaljevalo razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se s to tematiko povezani študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja Yaskawa v Kočevje pa se je na naših tleh prvič začela industrijska proizvodnja robotov. Za vse našteto imajo nedvomno zasluge številni domači strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.

Od kod ime robot?

Besedo robot, ki jo uporabljajo in razumejo v vseh svetovnih jezikih, je pred 100 leti prvi zapisal češki pisatelj Karel Čapek v naslovu svoje kolektivne drame R.U.R. (Rossumovi Univerzální Roboti). V slovanskih jezikih izraz rabota ali robota opisuje trdo, prisilno ali suženjsko delo. Knjiga je izšla novembra 1920 v Pragi in 25. januarja 1921 doživela svojo odrsko premiero ter hiter in neverjeten odziv na vseh svetovnih gledaliških odrih. Že leta 1922 so jo prvič uprizorili tudi v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani. Za prevod in režijo je poskrbel Osip Šest.

»Roboti niso ljudje. Mehanično so popolnejši od nas, imajo silno inteligenco razuma, a nimajo duše.«
(Karel Čapek, R.U.R.)

Na ogled od 18. 9. 2020 do 30. 5. 2021.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Riko Stefan 106 GORO 102
Robot Riko 106 s krmilnikom Stefan 106 GORO 102