Loading...
Od zrna do kruha2018-11-02T13:07:16+02:00

Vodnik po zbirkah TMS Bistra

Od zrna do kruha

Zamisel o ustanovitvi kmetijskega oddelka na Slovenskem je aktualna že več kot 130 let. Do konkretnih rešitev je prišlo šele v drugi polovici 20. stoletja, ko je Tehniški muzej Slovenije med svoje zbirke vključil tudi kmetijski oddelek. Problem razstavnih prostorov je bil urejen leta 1975 s pridobitvijo gospodarskega poslopja v Bistri. V naslednjih letih je bil večji del naporov usmerjen v obnovo prostorov ter zbiranje in inventarizacijo predmetov. Pripravljenih je bilo nekaj manjših tematskih razstav, postavljeni sta bili rekonstrukciji mlina na vodni pogon in podkovska kovačija. Zgrajen je bil objekt, namenjen prezentaciji pogona z živalsko silo. Večji del razstavnih prostorov je bil namenjen deponiranju predmetov. Odprtje prve stalne zbirke Mlinarstvo na Slovenskem leta 1999 je pomenilo začetek temeljite vsebinske prenove. V letu 2000 so bile za javnost odprte še tri zbirke in sicer Podkovsko kovaštvo, Peka kruha in Kolarstvo, naslednje leto je bil obnovljen mlin na vodni pogon. Preostali del stalne razstave (zbirki Od zrna do kruha in Pogonski stroji) je zaenkrat urejen kot ogledni depo z osnovnimi informacijami o predmetih.

Prvi del je posvečen glavnim poljedelskim opravilom, od priprave zemljišča, setve, obdelovanja do žetve in čiščenje zrnja. Ogledati si je mogoče posamezne stroje, naprave in orodja, ki so jih uporabljali v preteklosti.

Mlinarstvo, ena najstarejših in v preteklosti nepogrešljivih obrti, se je razvijalo vzporedno s pridelovanjem žitaric. Obiskovalci lahko sledijo razvoju mlevskih naprav od najpre­prostejših žrmelj in stop, preko mlinov na ročni in električni pogon, pa vse do najsodo­bnejše mlevske industrije. Zbirko dopolnjuje diaprojekcija mlinov v Sloveniji, ki prikazuje njihovo delovanje in portrete mlinarjev.

Mentorica nauči udeležence tečaja ves postopek starega načina peke kruha, od mesenja testa do peke kruha v krušni peči. Spečen hlebec slastno dišečega kruha vsak udeleženec odnese domov.

Cena je 20,00 € na osebo. Delavnica je namenjena odraslim. Na delavnico prinesite posodo za mesenje testa.

Za vse delavnice so potrebne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si