Loading...
Ribe v Sloveniji2018-10-29T11:30:08+02:00

Vodnik po zbirkah TMS Bistra

Ribe v Sloveniji

Slovenija se še vedno ponaša z nekaterimi relativno čistimi vodami in temu ustrezno bogato biodiverziteto. V muzeju so predstavljene vse najpomembnejše ribolovne vrste rib v slovenskih celinskih vodah.

Od leta 2008 je ribiški oddelek bogatejši za celovito predstavitev rib v slovenskih celinskih vodah. V stalno zbirko smo  vključili multimedijsko predstavitev Ribe v slovenskih vodah ter štiri filme rib v naravnem okolju.
Najpomembnejše informacije o vseh devetdesetih pri nas živečih ribjih vrst in o vodah, v katerih živijo, obiskovalcem posredujemo  s pomočjo računalniške multimedije Ribe v slovenskih vodah.
Skrivnost rečnih dolin pa razkrijemo s podvodnimi filmi. Film Jezero je posnet v Blejskem jezeru. Predstavlja potočnega raka, ostriža, rdečeoko, ščuko, smuča, krapa in soma. Drugi film Reka-zgornji tok je posnet v Savi Dolinki, Savi Bohinjki, Unici in Sori. Ribe se vrstijo v naslednjem zaporedju: potočna postrv, šarenka, lipan, kapelj in sulec. Tretji film Reka-srednji tok pričenja na jezovih Kolpe, nadaljuje v Sori, Obrhu, Unici, Ljubljanici in Kolpi. Ribji predstavniki so: pisanka, podust, pohra, globoček, kapelj, velika nežica, pisanec, lipan, mrena, klen, ostriž, ščuka, menek, potočna postrv in som. Četrti film Reka-spodnji tok je posnet v Dravi in delno Kolpi. Ribe so naslednje: rdečeoka, mrena, som, rdečeperka, ploščič, androga, podust, ščuka in zelenika.

Podvodne filme je posnel Ciril Mlinar – Cic, za video opremo in tehnično podporo je poskrbelo podjetje Fluks in decibel d.o.o. iz Nove Gorice. Oba projekta smo realizirali v sodelovanju z Ribiško zvezo Slovenije.