Loading...
SREDNJEŠOLCI V POLHOVEM GRADCU2021-06-08T08:40:30+02:00

Aktivnosti za srednje šole v Polhovem Gradcu

Muzejske zbirke dijake na poučen in zabaven način s pomočjo izbranih predmetov, ki jih lahko otipajo in preizkusijo, popeljejo  skozi zgodovino pošte in jim predstavijo telekomunikacije včeraj, danes in jutri. Ob prihodu si dijaki ogledajo kratek predstavitveni film o zgodovini graščine in Polhovega Gradca.

Kontakt: Ajda Kozjek
Telefon: 01 364 00 83
E-pošta: muzejpt@tms.si

Svoj obisk lahko napoveste tudi preko spletnega obrazca.

VODSTVA

Dijaki na vodenju po muzejskih zbirkah spoznajo zgodovino prenašanja sporočil od prazgodovine do današnjega časa, preizkusijo se v Morsejevi abecedi ter telefonirajo z ročno in avtomatsko telefonsko centralo.

V vodeni skupini je največ 25 oseb. Najava skupine za vodenje je potrebna vsaj en teden pred obiskom. Vodenje šolske skupine traja 1 uro. V muzeju sta lahko največ dve vodeni skupini hkrati.

V Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravimo TEHNIŠKI IN NARAVOSLOVNI DAN v kombinaciji z vodstvom po muzejskih zbirkah in izbrano delavnico. Na pot po muzeju se lahko odpravite tudi z DELOVNIMI LISTI.

CENIK
Vstopnina: 1,60 €/osebo (dijaki v skupini)
Vodenje dijakov: 15,00 €
Vodenje dijakov v angleškem jeziku: 25,00 €

DOTAKNI SE!

Muzejska pot Dotakni se! je namenjena slepim in slabovidnim obiskovalcem ter vsem drugim radovednim in vedoželjnim, ki želijo s pomočjo različnih čutov raziskovati in spoznavati našo tehniško dediščino.

V prvem delu je predstavljena zgodovina pošte od antike do danes. Otroci lahko otipajo miljni kamen, ki je stal ob rimski cesti in popotnika obveščal o razdaljah na poti. Na srednjeveškem zvitku si preberejo legendo o sv. Urhu, spoznajo, kako hitro so potovala sporočila v preteklosti, poslušajo razglas mestnega klicarja, prisluhnejo melodijam poštnega roga in otipajo različne vrste pisal. Leta 1919 smo Slovenci dobili prve slovenske znamke imenovane Verigarji. Povečano znamko Verigarja je v muzeju mogoče tudi otipati. V zbirki se otroci seznanijo še z različnimi prevoznimi sredstvi, poštnimi pošiljkami, iztresalno mizo, poštnimi torbami ter poštnimi vrečami.

Drugi del razstave ponuja vpogled v zgodovino telekomunikacij od telegrafov do pametnih telefonov. Otroci lahko uporabijo Morsov telegraf in teleprinterje, se preizkusijo v telefoniranju s pomočjo ročne, avtomatske in digitalne telefonske centrale in se spominjajo svojega prvega prenosnega telefona. Še pred nekaj leti so poklic telefonista na telefonski centrali večinoma opravljali slepi in slabovidni. Na razstavi otroci poslušajo kratko zgodovino razvoja prvih mobilnih telefonov in otipajo 3D model prvega prenosnega telefona na svetu.

Muzejska pot Dotakni se! je nastala v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

CENIK
Vstop v muzej je za invalide brezplačen.
Vodenje skupine otrok: 15,00 €/skupino
Vodenje skupine otrok v angleškem jeziku: 25,00 €/skupino

DELAVNICA

Dijaki sestavijo preprost oddajnik in sprejemnik telegrafa, ki ju med seboj povežejo z žico. Pri tem se s pomočjo slikovnega gradiva seznanijo z različnimi načini prenosa sporočil na daljavo pred izumom telegrafa. Pri sestavljanju telegrafa spoznajo sestavne dele in delovanje preprostega telegrafa. S pomočjo delovnega lista si otroci v parih v Morsovi abecedi pošiljajo zabavna sporočila.
Trajanje: 45 minut.

Trajanje: 45 min
Cena delavnice je 2,00 €/dijaka

Prijavite se lahko preko telefona 01/364 00 83 ali elektronske pošte muzejpt@tms.si.