Loading...
OSNOVNOŠOLCI V POLHOVEM GRADCU2021-06-08T08:21:51+02:00

Aktivnosti za osnovne šole v Polhovem Gradcu

Kontakt: Ajda Kozjek
Telefon: 01 364 00 83
E-pošta: muzejpt@tms.si

Svoj obisk lahko napoveste tudi preko spletnega obrazca.

V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Uporabite lahko tri predloge za tehniški dan na daljavo. Prvi je namenjen učencem od 1. do 3. razreda, drugi učencem 4. in 5. razreda in tretji učencem od 6. do 9. razreda osnovne šole. Tema našega tehniškega dne je še posebej aktualna v današnjem času, saj obravnava prav sporazumevanja na daljavo skozi čas.

Obiščite spletne strani:

Oglejte si tudi:

VODSTVA

Otroci na vodenju po muzejskih zbirkah spoznajo zgodovino prenašanja sporočil od prazgodovine do današnjega časa, preizkusijo se v Morsejevi abecedi ter telefonirajo z ročno in avtomatsko telefonsko centralo.

V vodeni skupini je največ 25 oseb. Najava skupine za vodenje je potrebna vsaj en teden pred obiskom. Vodenje šolske skupine traja 1 uro. V muzeju sta lahko največ dve vodeni skupini hkrati.

V Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravimo TEHNIŠKI IN NARAVOSLOVNI DAN v kombinaciji z vodstvom po muzejskih zbirkah in izbrano delavnico. Na pot po muzeju se lahko odpravite tudi z DELOVNIMI LISTI.

CENIK
Vstopnina: 1,60 €/osebo (šolski otroci v skupini)
Vodenje šolske skupine: 15,00 €
Vodenje šolske skupine v angleškem jeziku: 25,00 €

DOTAKNI SE!

Muzejska pot Dotakni se! je namenjena slepim in slabovidnim obiskovalcem ter vsem drugim radovednim in vedoželjnim, ki želijo s pomočjo različnih čutov raziskovati in spoznavati našo tehniško dediščino.

V prvem delu je predstavljena zgodovina pošte od antike do danes. Otroci lahko otipajo miljni kamen, ki je stal ob rimski cesti in popotnika obveščal o razdaljah na poti. Na srednjeveškem zvitku si preberejo legendo o sv. Urhu, spoznajo, kako hitro so potovala sporočila v preteklosti, poslušajo razglas mestnega klicarja, prisluhnejo melodijam poštnega roga in otipajo različne vrste pisal. Leta 1919 smo Slovenci dobili prve slovenske znamke imenovane Verigarji. Povečano znamko Verigarja je v muzeju mogoče tudi otipati. V zbirki se otroci seznanijo še z različnimi prevoznimi sredstvi, poštnimi pošiljkami, iztresalno mizo, poštnimi torbami ter poštnimi vrečami.

Drugi del razstave ponuja vpogled v zgodovino telekomunikacij od telegrafov do pametnih telefonov. Otroci lahko uporabijo Morsov telegraf in teleprinterje, se preizkusijo v telefoniranju s pomočjo ročne, avtomatske in digitalne telefonske centrale in se spominjajo svojega prvega prenosnega telefona. Še pred nekaj leti so poklic telefonista na telefonski centrali večinoma opravljali slepi in slabovidni. Na razstavi otroci poslušajo kratko zgodovino razvoja prvih mobilnih telefonov in otipajo 3D model prvega prenosnega telefona na svetu.

Muzejska pot Dotakni se! je nastala v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

CENIK
Vstop v muzej je za invalide brezplačen.
Vodenje skupine otrok: 15,00 €/skupino
Vodenje skupine otrok v angleškem jeziku: 25,00 €/skupino

DELAVNICE

Za otroke pripravljamo ustvarjalne in izobraževalne delavnice za različne starostne skupine v povezavi z muzejskimi vsebinami. Delavnice potekajo pod vodstvom in trajajo od 30 minut do 1 ure.

V Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravimo TEHNIŠKI IN NARAVOSLOVNI DAN v kombinaciji z vodstvom po muzejskih zbirkah in izbrano delavnico. Po dogovoru lahko v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu izvedemo tudi delavnice iz ponudbe Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Ime delavnice Komu je delavnica namenjena Cena/učenca
Voščilnice Primerno za učence 1., 2. in 3. triade 1,50 €
Delovni listi Primerno za učence 1., 2. in 3. triade 0,50 €
Dopisnica Primerno za učence 2. triade 1,00 €
Poštna kapa Primerno za učence 2. in 3. triade 1,00 €
Poštni rog Primerno za učence 1., 2. in 3. triade (7. razred) 1,50 €
Štampiljka Primerno za učence 1., 2. in 3. triade (7. razred) 1,50 €
Križanke Primerno za učence 2. in 3. triade 0,50 €
Telegraf Primerno za učence 3. triade 2,00 €

TISKOVINE