Muzej na obisku2020-12-09T09:51:17+02:00

Spoštovane učiteljice, spoštovani učitelji!

V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Tehniškem muzeju Slovenije za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Ker je Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, smo za vas pripravili virtualni sprehod po muzeju. Tema našega tehniškega dne je še posebej aktualna v današnjem času, saj obravnava prav sporazumevanja na daljavo skozi čas. Tehniški dan na daljavo je namenjen učencem od 6. do 9. razreda osnovne šole.

Tehniški dan na daljavo
Za uvod si oglejte kratek film “To ni Gradec, temveč Polhov Gradec!” o zgodovini Polhovega Gradca in Polhograjske graščine. Spoznali boste njenega najbolj znanega lastnika, grofa Riharda Ursinija Blagaja, izvedeli vse o odkritju Blagajevega volčina in se sprehodili po Muzeju pošte in telekomunikacij, ki ima danes prostore v tej mogočni stavbi.

V času epidemije nam je v veliko pomoč tehnologija, ki omogoča hitro sporazumevanje na daljavo. Predstavljajte si, da bi se nam to zgodilo pred petnajstimi leti, v dobi brez široko dostopnega interneta, brez pametnih telefonov … Sprehodite se skozi muzej in si oglejte na kakšen način so se ljudje sporazumevali skozi stoletja, ko prenosni telefoni še niso bili del našega vsakdana.
Na spodnji povezavi vstopite v 1. in 2. nadstropje Polhograjske graščine, kjer ima svoje prostore Muzej pošte in telekomunikacij, in ob tem poslušaj razlage:
Vstopi v graščino
Razlage:
Zgodovina pošte (1. nadstropje graščine)
(Tele)komunikacije včeraj, danes, jutri! (2. nadstropje graščine)

Za vas smo pripravili še dodatno aktivnost.

1. korak: MUZEJSKI PREDMETI
Izberi si eno sliko med muzejskimi predmeti in si jo natančno oglej. Prepiši si tudi črke, ki jih vidiš ob dotiku miške s predmetom. Razmišljaj in poskušaj odgovoriti na naslednja vprašanja: čemu je bil predmet namenjen, za kaj se je uporabljal, kdo ga je uporabljal, v katero časovno obdobje bi ga uvrstil, bi ga morda lahko poimenoval?

Če ne vidiš črk, izpiši iz tega seznama: slika 1: JEVTE, slika 2: AMKA, slika 3: EGRAF, slika 4:FON, slika 5: TELEFONSKA

2. korak: NAMIGI
Izmed petih slik zberi tisto, ki je po tvojem mnenju povezana z izbranim predmetom, in prepiši črke pri sliki (dotakni se z miško slike). Slika ti bo pomagala, da dopolniš znanje o predmetu.

Če ne vidiš črk, izpiši iz tega seznama: slika 1: NAZN, slika 2: LE, slika 3: HUGS, slika 4: AVTOMATSKA, slika 5: MORSE

3. korak: POIŠČI IZUMITELJA
Na podlagi novih informacij o predmetu izmed petih slik izberi portret in življenjepis znanstvenika/izumitelja povezanega z izbranim muzejskim predmetom, in prepiši črke (dotakni se z miško slike). Preberi si dodatno razlago ob portretu.

Če ne vidiš črk, izpiši iz tega seznama: slika 1: TE, slika 2: EGRAF, slika 3: CENTRALA, slika 4: POŠT, slika 5: OVTEL

4. korak: ZAKLJUČEK
Če si pravilno povezal predmet, namige in izumitelja, premeči še črke in dobil boš ime muzejskega predmeta. Čestitke!
Klikni na sliko predmeta ali spodnjo povezavo ter si preberi dodatno razlago in oglej fotografijo in muzeja. Vajo lahko ponoviš tudi s preostalimi predmeti.

Povezave: slika 1, slika 2, slika 3, slika 4, slika 5

Za konec reši slikovno križanko: Prenesi križanko