Muzej na obisku – za nižjo stopnjo2020-04-23T13:49:54+02:00

Spoštovane učiteljice, spoštovani učitelji!
V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Tehniškem muzeju Slovenije za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Ker je Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, smo za vas pripravili dve zvočni knjižici in delavnico. Tema našega tehniškega dne je še posebej aktualna v današnjem času, saj obravnava prav sporazumevanja na daljavo skozi čas. Tehniški dan na daljavo je namenjen učencem od 1. do 3. razreda osnovne šole.

Tehniški dan na daljavo
V času epidemije nam je v veliko pomoč tehnologija, ki omogoča hitro sporazumevanje na daljavo. Predstavljajte si, da bi se nam to zgodilo pred petnajstimi leti, v dobi brez široko dostopnega interneta, brez pametnih telefonov…

1.  Spoznaj, kako je potovala pošta, in kako so se ljudje sporazumevali, ko še nismo poznali prenosnih telefonov. Prelistaj in poslušaj zvoke v knjižicah »Miš v poštnem nabiralniku« in »Halo, se slišimo?«

2. Poslušaj zvoke in izberi osebo, ki je z njimi povezana. Pomagaj si z napisi v oblačkih. Za povečavo klikni na sliko.

Poslušaj zvoke:

3. Doma poišči razglednico ali list papirja in napiši sporočilo sorodniku, sošolcu ali prijatelju. Ne pozabi napisati pravega naslova.

4. Za vas smo pripravili delavnico NITNI TELEFON.
Ste vedeli, da lahko telefoniramo z lončki? Za preprosto napravo boste potrebovali dva jogurtova lončka, lahko pa tudi papirnata lončka ali pločevinki. V dno vsakega naredite majhno luknjico z ostrim delom škarij ali s šivanko. Skozi luknjico vdenite dolgo vrvico, da povežete oba lončka. Na obeh straneh vrvico zavežite v debelejši vozel, tako da bo zaprl luknjico. Telefonska povezava je odvisna od debeline vrvice in materiala ‘slušalk’. Pri uporabi telefona mora biti vrvica med lončkoma napeta. Preizkusi svoj telefon.

Kaj potrebujem:
– dva jogurtova lončka/papirnata lončka ali dve pločevinki,
– daljši kos tanke vrvice ali sukanca,
– škarje, šivanka.

5. Za konec smo pripravili še dve nalogi: klikni na sliko ali jo prenesi