Muzej na obisku za 4. in 5. razred2020-12-09T09:51:25+02:00

Spoštovane učiteljice, spoštovani učitelji!
V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Tehniškem muzeju Slovenije za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Ker je Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, smo za vas pripravili virtualen sprehod po muzeju. Tema našega tehniškega dne je še posebej aktualna v današnjem času, saj obravnava prav sporazumevanja na daljavo skozi čas. Tehniški dan na daljavo je namenjen učencem 4. in 5. razreda osnovne šole.

Tehniški dan na daljavo

Za uvod si oglejte kratek film “To ni Gradec, temveč Polhov Gradec!” o zgodovini Polhovega Gradca in Polhograjske graščine. Spoznali boste njenega najbolj znanega lastnika, grofa Riharda Ursinija Blagaja, izvedeli vse o odkritju Blagajevega volčina in se sprehodili po Muzeju pošte in telekomunikacij, ki ima danes prostore v tej mogočni stavbi.

V času epidemije nam je v veliko pomoč tehnologija, ki omogoča hitro sporazumevanje na daljavo. Predstavljajte si, da bi se nam to zgodilo pred petnajstimi leti, v dobi brez široko dostopnega interneta, brez pametnih telefonov … Sprehodite se skozi muzej in si oglejte na kakšen način so se ljudje sporazumevali skozi stoletja, ko prenosni telefoni še niso bili del našega vsakdana.

Na spodnji povezavi vstopi v 1. in 2. nadstropje Polhograjske graščine, kjer ima svoje prostore Muzej pošte in telekomunikacij, in ob tem poslušaj razlage:
Vstopi v graščino
Razlage:
Zgodovina pošte (1. nadstropje graščine)
(Tele)komunikacije včeraj, danes, jutri! (2. nadstropje graščine)

1. Poslušaj zvoke in izberi prizor, ki je z njimi povezan. Pomagaj si z napisi v oblačkih. Na slikah te čakajo tudi zabavne naloge, ki jih reši ustno ali zapiši na list. za povečavo klikni na sliko.

2. Za vas smo pripravili delavnico NITNI TELEFON.
Ste vedeli, da lahko telefoniramo z lončki? Za preprosto napravo boste potrebovali dva jogurtova lončka, lahko pa tudi papirnata lončka ali pločevinki. V dno vsakega naredite majhno luknjico z ostrim delom škarij ali s šivanko. Skozi luknjico vdenite dolgo vrvico, da povežete oba lončka. Na obeh straneh vrvico zavežite v debelejši vozel, tako da bo zaprl luknjico. Telefonska povezava je odvisna od debeline vrvice in materiala ‘slušalk’. Pri uporabi telefona mora biti vrvica med lončkoma napeta. Preizkusi svoj telefon.

Kaj potrebujem:
– dva jogurtova lončka/papirnata lončka ali dve pločevinki,
– daljši kos tanke vrvice ali sukanca,
– škarje, šivanka.

Za konec reši slikovno križanko: Prenesi križanko