Home-Prispevki-Informacije-V spomin France Cerar (1927–2012)

V spomin France Cerar (1927–2012)

Konec januarja smo se v Radomljah za vedno poslovili od Franceta Cerarja, upokojenega grafičnega mojstra, s katerim je Tehniški muzej Slovenije plodno sodeloval pri nastajanju in ustvarjanju leta 2006 odprtega novega tiskarskega oddelka v Bistri pri Vrhniki.
France Cerar je pri svojem delu daleč presegel okvire grafičnega tehnika. Po šolanju je svojo poklicno pot, ki je bila »prepojena z duhom po svincu in tiskarskih barvah«, začel v Slatnarjevi tiskarni v Kamniku in v Ljudski pravici v Ljubljani. V slednji se je že kot vajenec izkazal za zelo nadarjenega in dobil odlikovanje za oblikovanje letaka. Večino svojega aktivnega poklicnega življenja je od leta 1949 do  1988 delal v Tiskarni Tone Tomšič v Ljubljani, najprej kot črkostavec in meter, od 1971 pa kot korektor-revizor ter tehnolog.  Vrsto let je bil urednik sindikalnega glasila Tiskarne Tone Tomšič Petit na petit. Bil je vsestransko aktiven. Kot grafični tehnik in kasneje korektor-revizor je bil ljubitelj slovenske besede, v slovenskih časopisih je pisal o rabi in bogastvu slovenskega jezika, bil je redni pisec  v glasilu občine Domžale Slamnik. Raziskoval in popisoval je lokalno zgodovino, je avtor številnih pesmi – dogodnic, ki jih je izdal v samozaložbi (France Cerar, Dogodnice in … , Radomlje 2009). Nekaj svojih »Gutenbergovskih« verzov je prebral tudi na slovesnem odprtju tiskarskega oddelka v Bistri pri Vrhniki. Tehniškemu muzeju Slovenije je za tiskarsko zbirko podaril predmete in prispeval številne koristne predloge pri ustvarjanju zbirke. Z njim smo posneli intervju o njegovi delovni poti grafičarja, ki je del stalne razstave. Po odprtju zbirke je od leta 2007-2010 obiskovalcem na občasnih nedeljskih demonstracijah z veliko predanostjo in ljubeznijo do tiskarske umetnosti predstavljal delo ročnega stavca v času pred digitalno dobo ter tako posredoval svoje bogato znanje muzejski publiki. Te demonstracije v Bistri so se večkrat razvile v prisrčna srečanja priznanega grafičnega mojstra z muzejskimi obiskovalci vseh starosti, pa tudi z grafičarji, nekdanjimi sodelavci in sošolci.
Za njegov prispevek k predstavitvi tiskarske zgodovine na Slovenskem v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri smo mu neizmerno hvaležni. Tiskarski zbirki je dal svoj neizbrisni pečat. Kljub odhodu, njegovo delo v muzeju ostaja in ohranja živ spomin nanj.

Martina Orehovec

V Ljubljani, 30. 1. 2012

2018-10-11T10:34:02+02:0023 avgusta, 2018|Informacije|