Zložljiv prenosni pisalni stroj Corona

V tem času pandemije je verjetno ena najpogosteje uporabljanih besed »corona«. Pomenov te besede je več, večina se nanaša na »krona« nečesa (iz šp.). Corona pa je tudi ime majhnega zložljivega mehanskega pisalnega stroja, ki je precejšnja redkost in prava »krona« med pisalnimi stroji.
Hranimo ga v zbirki Tehniškega muzeja Slovenija in je trenutno na ogled na manjši občasni razstavi pisalnih strojev »Zakladi iz depojev TMS« v Bistri.
Razstavljeni prenosni pisalni stroj “Corona”, model Special, je izdelala Tovarna pisalnih strojev Corona, kasneje L. C. Smith Bros. & Corona Typewriters, New Yorku, ZDA, med leti 1920-30. V osnovi gre za kultni model 3, ki ga je leta 1910 dizajniral in patentiral Otto Petterman, izdelovati pa so ga začeli leta 1912.
Pisalni stroj je zanimiv z vidika konstrukcije in oblikovanja. Ohišje je majhno, stroj je lahek, v primerjavi z ostalimi pa je nekaj posebnega zato, ker je zložljiv. Zgornji del z valjem se namreč zloži v smeri naprej tako, da pokriva tipkovnico ter med prenašanjem ščiti občutljivi del mehanizma. Dimenzije stroja se tako zmanjšajo in le ta postane zares prenosen. Skladno s konstrukcijo je stroj minimalistično in izjemno funkcionalno oblikovan, pravo mojstrsko delo, ki je našlo častno mesto med drugim tudi v MoMA – Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.
Prav ta pisalni stroj je tudi pomemben pričevalec nekega zgodovinskega trenutka na slovenskem prostoru. Prvotni lastnik ga je uporabljal v NOB, na slovensko ozemlje pa ga je takrat skupaj z drugo tehnično opremo pripeljala zavezniška misija. Stroj ima prirejeno tipkovnico s slovenskimi in jugoslovanskimi znaki, ki so jih domnevno priredili že med vojno.

V današnjem času corona virusa je zanimiva tudi zgodba ameriškega igralca Toma Hanksa, ki je velik ljubitelj in zbiratelj pisalnih strojev. Ko sta igralec in njegova žena zbolela za tem virusom, je Tom Hanks iz svoje zbirke podaril pisalni stroj Corona dečku z istim imenom, da bi ga darilo potolažilo zaradi zbadanja sovrstnikov zaradi imena. Zgodbo hollywoodskega igralca so objavili številni svetovni mediji.
siol.net/trendi/svet-znanih/fantek-z-imenom-corona-nasel-oporo-pri-hollywoodskem-igralcu-video-523963

Pripravila: mag. Martina Orehovec, muzejska svetovalka
vodja dokumentacije in tiskarskega oddelka

2020-06-02T09:14:09+02:002 junija, 2020|Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri