Nova občasna razstava v MPT v Polhovem Gradcu “Odgovor je pogovor”

Telefon za otroke in mladostnike, TOM telefon, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), v letu 2020 praznuje 30 letnico. Ob tej obletnici smo v Muzeju pošte in telekomunikacij skupaj z ZPMS pripravili razstavo z naslovom Odgovor je pogovor, s katero želimo poudariti pomen tovrstnih akcij.
Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki.

Z razstavo se dotikamo mladostniške problematike in posebej opozarjamo nanjo, s čimer želimo nagovoriti tako širšo javnost kot tudi šolske skupine, ki omenjeno temo obravnavajo v okviru učnega načrta. Otrokom in mladostnikom je predstavljena možnost zaupnega pogovora o težavah, stiskah in vprašanjih, povezanih z uporabo spleta in mobilnih naprav. Posvečamo se tudi razvoju telekomunikacijske in informacijske tehnologije od leta 1990 in vse do danes. TOM telefon je namreč začel delovati v času, ko veliko ljudi doma ni imelo telefonskega priključka in so bile telefonske govorilnice nekaj vsakdanjega. Razstava pa je predvsem zahvala in poklon vsem prostovoljcem, ki nesebično pomagajo in omogočajo, da TOM telefon deluje že 30 let.

Z različnimi delavnicami bomo v muzeju opozarjali na pasti spleta ter ozaveščali o varni rabi novih tehnologij.

Na ogled v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu od 4. oktobra 2020 do 4. julija 2021.

TOM logotip Znak Tom telefon 30 let
2020-10-07T09:03:47+02:0029 septembra, 2020|Ne spreglejte|

Deli to zgodbo!