AKTIVNOSTI ZA ODRASLE V MPT2020-10-02T21:44:54+02:00

Aktivnosti za odrasle v MPT

VODSTVA

Obiskovalci na vodenju po muzejskih zbirkah spoznajo zgodovino prenašanja sporočil od prazgodovine do današnjega časa in odkrijejo pomembne izume s področja zgodovine telekomunikacij, od telegrafa do digitalne telefonske centrale. Preizkusijo se v Morsejevi abecedi ter telefonirajo z ročno in avtomatsko telefonsko centralo.

V Polhograjski graščini je na ogled tudi KRAJEVNI MUZEJ, s katerim upravlja TD Polhov Gradec, in ki hrani manjšo zbirko arheološke in etnološke dediščine s Polhograjskega. Obiskovalcem na vodenem ogledu predstavimo tudi bogato zgodovino Polhovega Gradca in Polhograjske graščine.

V vodeni skupini je lahko največ 25 oseb. Najava skupine za vodenje je potrebna vsaj en teden pred obiskom. Vodenje skupine traja 1 uro. V muzeju sta lahko največ dve vodeni skupini hkrati.

CENIK
Vstopnina: 2,00 EUR/osebo (odrasli)
Vodenje skupine: 20,00 €/ skupino
Vodenje skupine v angleškem jeziku: 28,00 €/ skupino

DOTAKNI SE!

Muzejska pot Dotakni se! je namenjena slepim in slabovidnim obiskovalcem ter vsem drugim radovednim in vedoželjnim, ki želijo s pomočjo različnih čutov raziskovati in spoznavati našo tehniško dediščino.
V prvem delu je predstavljena zgodovina pošte od antike do danes. Obiskovalci lahko otipajo miljni kamen, ki je stal ob rimski cesti in popotnika obveščal o razdaljah na poti. Na srednjeveškem zvitku si preberejo legendo o sv. Urhu, spoznajo, kako hitro so potovala sporočila v preteklosti, poslušajo razglas mestnega klicarja, prisluhnejo melodijam poštnega roga in otipajo različne vrste pisal. Leta 1919 smo Slovenci dobili prve slovenske znamke imenovane Verigarji. Povečano znamko Verigarja je v muzeju mogoče tudi otipati. V zbirki se obiskovalci seznanijo še z različnimi prevoznimi sredstvi, poštnimi pošiljkami, iztresalno mizo, poštnimi torbami ter poštnimi vrečami.
Drugi del razstave ponuja vpogled v zgodovino telekomunikacij od telegrafov do pametnih telefonov. Obiskovalci lahko uporabijo Morsov telegraf in teleprinterje, se preizkusijo v telefoniranju s pomočjo ročne, avtomatske in digitalne telefonske centrale ter oživljajo spomine na svoj prvi prenosni telefon. Še pred nekaj leti so poklic telefonista na telefonski centrali večinoma opravljali slepi in slabovidni. Na razstavi obiskovalci poslušajo kratko zgodovino razvoja prvih mobilnih telefonov in otipajo 3D model prvega prenosnega telefona na svetu.

Muzejska pot Dotakni se! je nastala v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

CENIK
Vstop v muzej je za invalide brezplačen.